fbpx
joi, aprilie 25, 2024
spot_img

ANALIZĂ: Rușii, aproape de a-și îndeplini un obiectiv major. „Capitularea este iminentă”

Citește Și

- Reclamă -
Situația în sudul Ucrainei este favorabilă forțelor de invazie ruse, se arată într-o analiză a Royal United Services Institute. Analiștii britanici estimează că orașul Mariupol va capitula curând. 

Mariupol, punct stategic de maximă importanță al ofensivei ruse în Ucraina, nu va mai rezista prea mult, apreciază experții britanici.

Orașul port la Marea Azov a fost ținta atacurilor armatei ruse încă de la începutul invaziei. Rușii au înconjurat orașul, iar lupta pentru capturarea lui este, în continuare crâncenă.

- Reclamă -

Multe dintre clădiri au fost făcute una cu pământul, iar apărătorii ucraineni sunt în mare dificultate după mai bine de o lună de război.

Din ultimele informații, ucrainenii mai controlează doar centrul orașului.

Aici acționează, alături de trupele regulate ucrainene, și temutul Batalion Azov, considerat de ruși ca fiind o grupare nazistă.

- Reclamă -

Gruparea Azov a fost cea care a reușit menținerea orașului sub control ucrainean, în luptele din 2014, când mișcarea separatistă de la Mariupol a fost înăbușită, ceea ce nu s-a întâmplat la Donețk și Luhansk, cele două regiuni trecând sub controlul separatiștilor proruși, evident sub tutela Kreminului.

Cucerirea Mariupolului va întregi puntea de uscat între Crimeea și Donbas (regiunea care cuprinde cele două provincii separatiste), obiectiv primordial al ofensivei ruse.

După anexarea Crimeei, singura legătură între Rusia și peninsulă era un pod peste strâmtoarea Kerci construit de ruși ulterior anexării.

Rușii dețin controlul și în regiunea Herson, de asemenea de importanță strategică imensă. Aici se află stația de aprovizionare cu apă potabilă a întregii peninsule Crimeea, care nu are rezerve proprii de apă. Tot de aici provine alimentarea cu energie electrică a peninsulei.

În urmă cu câteva zile, oficialii ucraineni au declarat că i-au scos pe ruși din oraș, însă mărturii ale civililor ucraineni au susținut că forțele de invazie dețin încă controlul.

- Reclamă -
Odată cu capturarea teritoriului dintre Donbas și Crimeea, rămâne în discuție zona Odesa, acolo unde se pare că armata ucraineană a masat importante forțe. Rămâne de văzut dacă armata rusă va fi capabilă să realizeze o dublă ofensivă, dinspre Herson și de pe mare, în condițiile în care se așteaptă ca pierderile să fie majore.

Iarăși, pentru ruși, cucerirea Odesei este importantă și în contextul apropierii pe uscat de Insula Șerpilor, ocupată în prima etapă a campaniei, care reprezintă un adevărat ghimpe în coasta NATO și a României.

De asemenea, este de așteptat ca, după capitularea Mariupolului, trupele ruse să încerce să înconjoare forțele ucrainene care mențin încă linia frontului în zona Donbas.

Totodată, Melitopolul nu mai este al Ucrainei, au anunțat rușii pe un canal Telegram.  Într-un videoclip, soldați ruși au scris literele Z și V pe un drapel al Ucrainei, pe care l-au pus la poștă pentru președintele Zelenski.

”De la Ministerul Apărării al Federaţiei Ruse… Garda Naţională Rusă… miliţia populară… cazacii”.

 - Ziarul INCOMOD

În ceea ce privește capitala Kiev, obiectiv de importanță militară secundară, dar dorit de ruși ca trofeu simbolic și politic, aici situația este greu de apreciat.

Forțele de apărare ucrainene au reușit unele progrese, împingându-i pe ruși în unele puncte. Ucrainenii au declarat că au eliberat orașul Irpin, unde s-au dus lupte grele de la începutul războiului.

 - Ziarul INCOMOD

Experții pun accent pe moralul scăzut al trupelor ruse, însă apreciază că ucrainenii au dificultăți în zonele în care rușii adus mari unități de artilerie și au succes unde aceste unități lipsesc.

În acest context, astăzi încep noi negocieri la Ankara. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a reiterat faptul că țara sa este pregătită să accepte statutul de neutralitate (să nu adere la nicio alianță militară) sub garanții internaționale asupra granițelor.

Până acum, Rusia a cerut, la negocierile anterioare, neutralitate, recunoașterea Crimeei ca teritoriu rus și recunoașterea independenței celor două provincii separatiste.

Rușii nu au pus pe masa tratativelor zona deja aflată sub control la Marea Azov și este de așteptat ca Moscova să nu renunțe la teritoriile deja cucerite și să mențină aici forțe de ocupație.

 

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

VIDEO Sal Rachele, terapeut în vindecare cronologică, interviu în exclusivitate pentru Incomod despre clarviziune

Sal Rachele, un cunoscut terapeut în vindecare cronologică care spune că este și clarvăzător, cunoscut la nivel mondial, a...
Sari la conținut