fbpx
miercuri, aprilie 24, 2024
spot_img

S-a terminat procesul în care Bădescu este acuzat că a finanțat ilegal FC Petrolul. Ce pedeapsă riscă

Citește Și

- Reclamă -

După un an și două luni, procesul în care Iulian Bădescu, primarul demisionar al municipiului Ploiești este judecat pentru finanțarea ilegală cu bani de la bugetul local a echipei de fotbal FC Petrolul, a ajuns la final. Instanța a rămas în pronunțare, urmând ca, cel mai probabil să aflăm un verdict spre finalul lunii mai. Conform portalului instanțelor de judecată, următorul termen în acest dosar a fost stabilit în data de 18 mai, atunci când judecătorii au anunțat că se vor pronunța în cauză. Din experiența marilor dosare de corupție care s-au aflat pe rolul secției penale de la Înalta Curte de Casație și Justiție, pronunțarea nu se face la primul termen, așa că, cel mai probabil vor mai fi amânări.

Conform unor surse judiciare, procurorii DNA, care au deferit justiției acest dosar de corupție, cer închisoare cu executare pentru fostul edil al Ploieștiului. În comunicatul DNA, Iulian Bădescu a fost trimis în judecată sub acuzațiile de abuz în serviciu în formă continuată (2 acte materiale), luare de mită (2 infracțiuni), efectuarea de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția deținută în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată (6 acte materiale), folosirea influenței de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite (2 infracțiuni).

- Reclamă -

Noul Cod Penal prevede următoarele pedepse pentru infracțiunile de care este acuzat Iulian Bădescu:

–  închisoarea de la 3 la 10 ani ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică pentru luarea de mită.

Luarea de mită

- Reclamă -

(1) Fapta funcţionarului public care, direct ori indirect, pentru sine sau pentru altul, pretinde ori primeşte bani sau alte foloase care nu i se cuvin ori acceptă promisiunea unor astfel de foloase, în legătură cu îndeplinirea, neîndeplinirea, urgentarea ori întârzierea îndeplinirii unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu sau în legătură cu îndeplinirea unui act contrar acestor îndatoriri, se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică ori de a exercita profesia sau activitatea în executarea căreia a săvârşit fapta.

Detalii AICI.

Efectuarea de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția deținută în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată (6 acte materiale), se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani.

Art. 12 din legea nr. legea 78/2000

- Reclamă -

Art. 12

Sunt pedepsite cu inchisoarea de la 1 la 5 ani urmatoarele fapte, daca sunt savarsite in scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite:

  1. a) efectuarea de operatiuni financiare, ca acte de comert, incompatibile cu funcția, atribuția sau insarcinarea pe care o indeplineste o persoana ori incheierea de tranzactii financiare, utilizand informatiile obtinute in virtutea functiei, atributiei sau insarcinarii sale;
  2. b) folosirea, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii.

Sursa: dreptonline.ro/legislatie/lege_prevenire_fapte_coruptie.php

Iar pentru cea de-a treia infracțiune de care este acuzat Iulian Bădescu, cea care se referă la folosirea influenței de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, legea prevede o pedeapsă cu închisoare de la unu la cinci ani, (legea 78/2000)

Art. 13 – Fapta persoanei care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, de a folosi influenţa ori autoritatea sa în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani.

Pentru stabilirea pedepsei se folosește o formulă de calcul destul de complicată. Conform noilor prevederi ale Codului de Procedură Penală, fiecare act material reținut la infracțiune se pedepsește separat, urmând ca în final să rămână de executat pedeapsa cea mai grea la care se adaugă un spor de pedeapsă de o treime din suma tuturor pedepselor aplicate de instanță.

În plus, având în vedere că Iulian Bădescu ar fi săvârșit aceste fapte de care este acuzat de procurori în perioada în care era valabil Vechiul Cod Penal, este posibil ca instanță să aleagă pedepsele din acest cod, dacă este în favoarea inculpatului.

Evident, există și varianta ca Înalta Curte de Casație și Justiție să considere că Iulian Bădescu este nevinovat și să decidă achitarea. Indiferent de sentință, aceasta nu va fi una definitivă și nici executorie. Atât DNA, cât și Iulian Bădescu vor putea să conteste decizia.

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

Masca nu e soluția pentru a ne proteja de praful saharian. Ce putem face

Norul de praf saharian ajuns în România afectează persoanele care au astm sau alte probleme respiratorii, precum bronșita.Managerul Institutului...
Sari la conținut