fbpx
joi, aprilie 25, 2024
spot_img

Salariul minim creste cu 19% de la 1 mai 2016

Citește Și

- Reclamă -

Salariul minim brut pe economie va crește de la de la 1.050 de lei pe lună la 1.250 de lei, începând de duminică, 1 mai 2016. Majorarea salariului minim brut cu 19%, care va intra în vigoare de la sfârșitul acestei săptămâni, trebuie înregistrată, de către angajatori, în sistemul electronic REVISAL. StartupCafe.ro vă prezintă procedurile pe care patronii trebuie să le îndeplinească pentru a se conforma obligațiilor care vin odată cu Paștele și cu Ziua Muncii 2016.

Potrivit unei hotărâri de guvern, adoptate pe 30 decembrie 2015, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată va fi majorat la 1.250 lei, începând cu 1 mai 2016, pentru un program complet de lucru de 8 ore pe zi.

- Reclamă -

Astfel, salariul minim net al unui salariat care nu are persoane în întreținere va crește de la 785 de lei la 925 de lei.

Majorarea salariului minim pe economie pune presiune, în primul rând, pe mediul privat, în condițiile în care marea majoritatea bugetarilor câștigă remunerații mai mari de 1.250 de lei brut.

Astfel, conform datelor Guvernului, de la nivelul lunii decembrie 2015, dintr-un total de aproximativ 1.131.600 de salariați plătiți cu salariul minim pe economie, doar 39.322 erau angajați în sectorul bugetar, restul de 1.092.364 lucrând în  sectorul concurențial.

- Reclamă -

Costurile pentru patroni

La un salariu minim brut pe economie de 1.250 de lei, un patron trebuie să cheltuiască, de fapt, aproximativ 1.538 de lei, incluzând contribuțiile sociale pe partea angajatorului, din Codul fiscal, conform calculelor efectuate pe calculatorsalariu.ro. 

La salariul minim brut actual, de 1.050 de lei, costurile totale pentru angajator sunt de 1.292 de lei. Așadar, o creștere de costuri de aproape 250 de lei la fiecare salariat angajat pe salariul minim.

Patronii care își plătesc angajații cu salarii sub remunerația minimă riscă amenzi contravenționale de la 1.000 lei la 2.000 lei, pentru fiecare contract individual de muncă în neregulă.

- Reclamă -

Chiar și dupa aceasta majorare, salariul minim din România ramâne penultimul ca valoare în Uniunea Europeană, cel mai scăzut fiind în Bulgaria.

În schimb, statul ar putea câștiga pe seama contribuțiilor la pensie și la sănătate și a impozitelor pe venit din zona privată, precum și pe seama amenzilor de circulație, având în vedere ca 1 punct-amendă înseamnă 10% din salariul minim brut pe economie.

Textul integral, pe StartupCafe.ro

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

VIDEO Sal Rachele, terapeut în vindecare cronologică, interviu în exclusivitate pentru Incomod despre clarviziune

Sal Rachele, un cunoscut terapeut în vindecare cronologică care spune că este și clarvăzător, cunoscut la nivel mondial, a...
Sari la conținut