fbpx
sâmbătă, mai 25, 2024
spot_img

Salvamont: 10 sfaturi pentru turiștii care dau peste un animal sălbatic

Citește Și

- Reclamă -

Salvamont Brașov a oferit turiștilor 10 sfaturi pentru situațiile în care dau peste un animal sălbatic.

Unul dintre principalele sfaturi date de Salvamont este acela de a nu pleca singuri în drumeții pe munte. Apoi, este important să facem zgomot pentru a ne anunța prezența în pădure și, dacă întâlnim un animal sălbatic, să nu ne apropiem de el și să ne păstrăm calmul.

1. Informaţi-vă despre fauna locală şi animalele de zonă

- Reclamă -

”Înainte de a pleca pe munte, este esenţial să cunoaşteţi animalele sălbatice specifice zonei pe care o veţi vizita. Această informaţie vă poate ajuta să vă pregătiţi şi să vă echipaţi corespunzător, astfel încât să ştiţi cum să reacţionaţi corespunzător în prezenţa lor”, explică salvamontiştii.

2. Nu mergeţi niciodată singuri pe munte

”Indiferent de dificultatea drumeţiei este mai sigur să parcurgeţi traseele montane în grupuri, deoarece animalele sălbatice sunt mai reticente în a se apropia de grupuri mari”, arată ei.

- Reclamă -

3. Faceţi zgomot

Potrivit salvamontiştilor din Braşov, producerea zgomotului ajută la evitarea surprinderii animalelor. Ei recomandă turiştilor să vorbească cât mai tare, să cânte sau să facă alte zgomote care să anunţe prezenţa lor.

4. Nu vă apropiaţi de animale

”Dacă observaţi un animal sălbatic, menţineţi distanţa de siguranţă şi nu încercaţi să vă apropiaţi pentru a face fotografii sau din curiozitate”, transmit aceştia.

- Reclamă -

5. Gestionaţi corect alimentele

”Asiguraţi-vă că alimentele pe care le aveţi la dumneavoastră sunt depozitate în recipiente sigure şi sigilate, iar dacă vă opriţi să dormiţi cu cortul, pachetele de hrană trebuie să fie suspendate la distanţă de zona de campare, pentru a nu atrage animalele sălbatice”, este o altă recomandare.

6. Evitaţi hrănirea animalelor

Turiştii sunt sfătuiţi, de asemenea, să nu hrănească animalele sălbatice, deoarece acest lucru le poate determina să se apropie şi mai mult.

7. Folosirea spray-ului anti-urs

”Dacă vă aflaţi într-o zonă cu prezenţă frecventă a urşilor, este recomandat să aveţi la voi spray anti-urs şi să ştiţi cum să-l utilizaţi corect”, atrag atenţia salvamontiştii din Braşov.

8. Învăţaţi comportamentul animalelor

”Recunoaşterea semnalelor de avertizare sau a comportamentului agresiv poate fi crucială pentru a vă retrage în siguranţă. În unele culturi animale, contactul vizual direct poate fi interpretat ca o provocare sau ameninţare. Este mai bine să observi animalul periferic, fără a-l fixa. Întotdeauna îndepărtează-te încet, fără a-i întoarce spatele animalului. Mişcările bruste sau fuga pot stimula instinctul de prădător al animalului”, mai explică ei.

9. Păstraţi-vă calmul

”Dacă întâlniţi un animal sălbatic, este vital să rămâneţi calmi, să evitaţi mişcările bruşte şi să nu fugiţi, deoarece acest lucru poate declanşa instinctul de prădător al animalului. Panica poate agrava situaţia, provocând reacţii neprevăzute atât din partea voastră, cât şi a animalului”, sunt alte sfaturi.

10. Fii pregătit pentru o situaţie de urgenţă

”Aveţi la voi un fluier, o trusă medicală şi un telefon mobil încărcat. În caz de incident, este vital să puteţi alerta rapid autorităţile prin SNUAU 112. Totodată ştiind cum să acordaţi primul ajutor în cazul unei întâlniri nefericite cu un animal sălbatic poate face diferenţa în aşteptarea ajutorului specializat”, mai arată salvamontiştii.

Sursa: g4media.ro

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

VIDEO – Daniela Lica: ”Pentru educația copiilor nu e suficient niciodată cât se investește. Primarul Ploieștiului ne-a ajutat foarte mult”

Trei elevi ai Colegiului Național I.L. Caragiale din Ploiești s-au calificat în lotul restrâns de informatică al României...