Ședința de marți a plenului Camerei Deputaților a fost una marcată de scandal. PNL a cerut la începutul acesteia introducerea pe ordinea de zi a unor proiecte de revocare atât a lui Liviu Dragnea, din funcția de președinte, cât și a lui Florin Iordache, din cea de vicepreședinte. Iordache, cel care conducea ședința, a refuzat să supună la vot propunerile PNL, afirmând că acestea sunt neregulamentare. Au urmat luări de cuvânt timp de o oră și jumătate și certuri pe tema regulamentului. La un moment dat, la tribună a venit vicepreședintele Camerei Deputaților, a susținut că preia conducerea ședinței și a supus la vot toate solicitările opoziției, deși avea microfonul tăiat. Cei din opoziție aflați în sală au votat cu mâna ridicată, iar ulterior liderii PNL, USR, PMP au susținut pe rând că Liviu Dragnea a fost revocat ca urmare a acestui vot.

  • Mișcarea PNL a fost o încercare de a testa voturilor celor de la PSD-ALDE, după ce cei din coaliție au rămas fără două voturi necesare pentru a avea majoritatea, ca urmare a plecării a patru deputați PSD la partidul lui Victor Ponta.

Solicitarea în plen a fost făcută de liderul deputaților liberali, Raluca Turcan. Pe de altă parte, cei din PSD și ALDE au încercat să se mobilizeze de dimineață și nu era clar dacă cei din opoziție ar fi avut șanse de reușită.

“În niciun caz nu voi supune votului”, a spus Iordache, care le-a cerut liderilor de grup să vină la consultări. Iordache susține că cei de la PNL nu cunosc regulamentul. “Astăzi stăm pe procedură, să învățăm regulamentul. Nu pot supune la vot introducerea pe ordinea de zi dacă nu este unanimitate din partea liderilor de grup”, a mai explicat Iordache.

Turcan a amenințat chiar cu greva parlamentară. Iordache a decis închiderea ședinței la ora 11.30, dar aceasta s-a reluat pentru vot final. Din lipsă de cvorum, ca urmare a unui boicot al opoziției, aceasta a fost suspendată.

Turcan a cerut și schimbarea procedurii de vot, să fie prin ridicare de mâini, întrucât au fost probleme cu sistemul electronic care “votează la dispoziția conducerii Camerei Deputaților.”

Mai jos, desfășurarea LIVE Text a principalelor momente ale zilei:

***

Turcan face precizarea că cele două cereri de revocare mai trebuie totuși supuse unui vot final. În acel vot paralel condus de Pirtea, revocarea lui Florin Iordache a intrunit 112 voturi, iar cea a lui Liviu Dragnea – 113 voturi

12.08 Iordache închide ședința pentru că nu este cvorum, doar 148 de persoane și-au înregistrat cu cartele prezența. 

12.07 Barna: “Liviu Dragnea a fost demis, Florin Iordache nu mai are dreptul să conducă ședința. Plenul este suveran.”

12.00
 S-a reluat ședința pentru vot final.

Turcan: “Domnul Iordache este cel mai slugarnic interpus al lui Liviu Dragnea. Majoritatea PSD-ALDE nu mai există. Domnul Dragnea este revocat. Dacă nu țineți cont de aceste lucruri, ne rezervăm dreptul de a de nu participa la lucrările Camerei. Ați confiscat abuziv puterea.”

Și Tomac spune că opoziția a reușit înlăturarea lui Dragnea, bazându-se pe voturile date cu Pirtea la microfon, care însă nu conducea efectiv ședința.

Citește mai departe pe www.hotnews.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here