rasp ploiesti

Este scandal la Regia Autonomă de Servicii Publice Ploiești din cauza excursiilor pe bani publici de care au beneficiat unii angajați, spun surse din cadrul instituției. Potrivit acestora, se pare că scandalul ar fi pornit după ce ar fi ieșit la iveală că unii angajați ai RASP ar fi beneficiat de excursii, alături de însoțitori din afara Regiei, și că în plus procedurile de aprobare nu ar fi respectat cadrul legal.

Pentru a afla mai multe despre acest subiect, reporterii ziarului Incomod au transmis RASP o solicitare în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informații de interes public prin care întrebam detalii despre excursiile plătite din bani publici efectuate în cadrul Regiei. Reprezentanții RASP, însă, încalcă prevederile Legii invocate mai sus și refuză să răspundă. Solicitarea ziarului Incomod a fost transmisă pe data de 21 noiembrie, iar potrivit Legii 544/2001 Regia trebuia să formuleze un răspuns în zece zile.

Articolul 7 al Legii 544/2001 privind liberul acces la informații de interes public prevede clar că termenul de zece zile poate fi depășit doar cu înștiințarea solicitantului, atunci când presupune un volum prea mare de documentare pentru a fi oferit în termen:

“(1) Autoritățile și instituțiile publice au obligația să răspundă în scris la solicitarea informațiilor de interes public în termen de 10 zile sau, după caz, în cel mult 30 de zile de la înregistrarea solicitării, în funcție de dificultatea, complexitatea, volumul lucrărilor documentare și de urgența solicitării. În cazul în care durata necesara pentru identificarea și difuzarea informației solicitate depășește 10 zile, răspunsul va fi comunicat solicitantului în maximum 30 de zile, cu condiția înștiințării acestuia în scris despre acest fapt în termen de 10 zile.

(2) Refuzul comunicării informațiilor solicitate se motivează și se comunica în termen de 5 zile de la primirea petițiilor.”, prevede articolul 7 din Legea 544/2001.

RASP, însă, nu numai că a depășit termenul de zece zile, dar nici nu ne-a informat că vom primi răspunsul în 30 zile din cauza timpului necesar documentării, nici nu a refuzat comunicarea informațiilor, motivând acest lucru în termen de cinci zile, cum prevede legea în vigoare.

Legea prevede și sancțiuni pentru acest caz:

Articolul 21

(1) Refuzul explicit sau tacit al angajatului desemnat al unei autorități ori instituții publice pentru aplicarea prevederilor prezentei legi constituie abatere și atrage răspunderea disciplinara a celui vinovat.

Prin urmare, ziarul Incomod solicită public reprezentanților Regiei Autonome de Servicii Publice Ploiești să dea curs solicitării transmise și, în plus, să comunice măsurile dispuse împotriva angajatului care a împiedicat furnizarea informațiilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here