fbpx
miercuri, aprilie 24, 2024
spot_img

Scandal în Mizil din cauza sistemului de colectare selectivă a gunoiului

Citește Și

- Reclamă -

Nemulțumire printre localnicii unui oraș din Prahova, unde Primăria a implementat un sistem unic în țară de colectare selectivă a gunoiului din fiecare gospodărie. Din această lună, mizilenii vor plăti o taxă de salubrizare în funcție de câte deșeuri aruncă și nu o taxă fixă așa cum era până acum. Sistemul, care a costat 20.000 de euro, funcționează începând din această lună și a împărțit comunitatea în două tabere. Conform primarului Silviu Negraru, cele 3000 de gospodării din Mizil au primit câte o pubelă prevăzută cu un cip. În acest mod, fiecare familie va fi identificată cu ajutorul unui cititor instalat în mașina societății de salubrizare, iar un cântar electronic va măsura exact cantitatea de gunoi aruncată din gospodărie. Pe scurt cât arunci la gunoi atât plătești. Negraru spune că la baza acestui proiect au fost două motive. În primul rând la Mizil era cea mai scumpă taxă de colectare a deșeurilor, 11 lei de persoană, iar anual Primăria era amendată de Garda de Mediu pentru că deșeurile erau colectate selectiv doar pe hârtie.

„În condiţiile în care deşeurile se colectează selectiv, cantitatea de gunoi dus la rampa ecologică este mult mai mică, iar automat preţul de persoană o să fie mai mic. Ca şi sistem de cântărire, pentru maşinile de salubrizare s-au instalat cântare electronice cu un soft care face legătura între pubelă şi proprietarul gospodăriei respective. Pe pubelă este amplasat un CIP, un cod de bare, care, citit, ne indică numele proprietarului, adresa şi cantitatea de gunoi aruncat. Se emite un bon de cântar în care se spune cantitatea, proprietarul şi preţul. Avantajul sistemului este în primul rând că oamenii vor plăti mai puţin. Din calculele noastre reiese că preţul ar trebui să se reducă cu 30 la sută. În plus se va reduce susbstanţial şi cantitatea de gunoi care ajunge la rampă”, a declarat Siviu Negraru, primarul oraşului Mizil.

- Reclamă -

Conform noului proiect, fiecare localnic din Mizil va plăti din luna septembrie 30 de bani pentru un kilogram de gunoi, iar acest aspect îi va determina să selecteze deșeurile reciclabile, colectate în mod gratuit, de gunoiul menajer. Oamenii sunt însă sceptici și nu cred că prețul va fi mult mai mic, dar sunt convinși că vor avea mai multă bătaie de cap. „De ce să vină cu cântarul? Era mai bine până acum. Stau eu să cântăresc fiecare pungă? Nu o să plătim mai puțin”, spune unul dintre localnicii nemulțumit de invenția Primăriei. Oamenii spun că, deși edilul din Mizil nu vrea altceva decât să reducă costurile și să-i civilizeze pe cei care nu selectează gunoaiele, riscul ca pădurile și câmpurile din jurul localității să se transforme în ghene de gunoi improvizate este foarte mare.

„O să meargă cu pungile pe câmp, o să vedeți, ca să plătească mai puțin. Asta o să se întâmple”, spune Niculina Neagu, unul dintre localnicii căruia nu-i convine sistemul implementat de autorități. Femeia spune că avantajate vor fi familiile mai numeroase, dar că gospodăriile unde locuiesc doar două persoane vor plăti mai mult, mai ales dacă au și animale în curte. Aceeași nemulțumire am întâlnit-o și în cartierele de blocuri din Mizil, acolo unde ghenele de gunoi au fost securizate cu gard din sârmă, unde accesul nu se face decât pe baza unei cartele. Oamenii spun că fiecare familie a primit doar o singură cartelă, care se poate pierde sau deteriora rapid. În plus, sistemul de închidere al porților funcționează greu și dă semne că se va strica în scurt timp. Totuși edilul din Mizil spune că totul este în beneficiul oamenilor pentru că în acest mod, la ghena de gunoi nu vor mai putea să arunce deșeurile decât cei care locuiesc la bloc și au contract cu societatea de salubrizare. Se elimină astfel „clienții” din comunele din zonă care veneau și aruncau deșeurile la ghenele de gunoi din fața blocurilor din Mizil. Firma care face salubrizarea în Mizil are ca acționar unic Primăria, iar costurile pentru implementarea proiectului pubela cu CIP au fost suportate din fondurile societății și nu se regăsesc în facture plătită de fiecare localnic.

https://youtu.be/t99O43RXZTQ

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

1 COMENTARIU

  1. „Se elimină astfel „clienții” din comunele din zonă care veneau și aruncau deșeurile la ghenele de gunoi din fața blocurilor din Mizil.” Bine ca aruncau gunoiul la ghena. Aha, si unde credeti ca vor lasa”clientii”gunoiul de acum inainte, domnule primar? E bun experimentul dvs pe bani publici, caci veti afla singur.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

ISU Prahova începe recrutarea directă pentru diverse posturi

ISU Prahova a demarat recrutarea prin încadrare directă pentru 11 posturi de execuție. Recrutarea este disponibilă pentru următoarele: 2 posturi de...
Sari la conținut