Furnizorii de energie electrică și gaze naturale, care au emis facturi către clienţi ignorând legea care stabileşte plafonarea de preţ şi compensări pentru facturi, ar trebui să returneze din oficiu banii încasați, nu să-i rețină din facturile următoare, pentru că au beneficiat de acești bani încălcând legea. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a spus că ANPC e de o săptămână în control la toți furnizorii și că săptămâna viitoare se va adopta o ordonanță care va obliga furnizorii la corectarea facturilor.

“Neaplicarea legii a fost o hoție și cei care au făcut acest lucru trebuie penalizați. facturile trebuie stornate. Oamenii nu trebuie să platească penalități si facturile trebuie refăcute. ”, a declarat marți Virgil Popescu. Acesta a precizat că pentru furnizorii care nu vor să aplice legea se poate merge până la retragerea licenței.

Cum se vor returna banii celor care au primit facturi greșite?

“Furnizorii trebuie să facă din oficiu acest lucru. Un mare furnizor care a recunoscut că a făcut acest lucru, nu vreau să dau niciun nume, începând de ieri, a recalculat facturile și a retrimis facturile către clienți”, a spus ministrul Energiei.

Există un termen limită până la care furnizorii trebuie să facă refacerea facturilor?

“Luăm în calcul să facem modificare legislativă în această lege a compensarii ca să-i obligăm prin lege să facă acest lucru”, a spus ministrul. Virgil Popescu a recomandat consumatorilor să se adreseze furnizorilor și dacă nu se înțeleg cu aceștia să facă reclamații la ANPC și ANRE. Acesta a precizat că a discutat cu ANPC să facă un call center care să preia reclamațiile.

Ce se întâmplă cu românii care nu se descurcă să urmeze o astfel de procedură?

“ANPC este de o săptămână în control la toți furnizorii de energie electrica si gaze naturale să preîntâmpinăm astfel de situații. Aștept rezultatul controlului la toți furnizorii, iar sancțiunea complementară este clară: refacerea facturilor din oficiu”, a mai spus Virgil Popescu. Potrivit acestuia, săptămâna viitoare se va adopta o ordonanță care va obliga furnizorii la corectarea facturilor.

Cum pot controla autoritățile faptul că furnizorii vor reface toate facturile care nu au fost întocmite corect? Ce sanctiuni vor fi?

“Asta vom stabili săptămâna viitoare printr-o modificare legislativă. (..) Lăsați-ne să finalizăm ordonanța de modificare și veți vedea textul legal. Astăzi am stabilit acest lucru că trebuie făcut acest lucru, că trebuie împinși de la spate, pentru că avem exemple. Poate nu marii furnizori care au 80-90% din piață, dar restul de 10% profită și atunci trebuie să gândim un sistem prin care să-i obligăm să facă acest lucru. Și dacă nu vor face să fie foarte drastic penalizați”, a mai spus marți Virgil Popescu.

Potrivit acestuia, modificarea legislativă vizează ca furnizorii care nu au emis facturile să fie obligați să le refacă și să fie obligați să nu perceapă penalități pentru oamenii care nu le-au plătit în termen, pentru că vina este exclusiv a furnizorilor.

Foto: captură facebook.com/MinisterulEnergiei/videos.

Citește mai mult pe HotNews.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here