fbpx
sâmbătă, septembrie 23, 2023
26.2 C
Ploiești
spot_img

Schimbări la Codul Rutier. Modificările vizează și șoferii prinși drogați la volan

Citește Și

- Reclamă -

Șoferii care dețin permise de conducere emise de alte țări și care nu pot fi preschimbate în România se pot înscrie direct la examenul de obținere a acestui document, fără a mai fi obligați să urmeze cursurile unei școli de șoferi, așa cum prevede legea actuală.

Pe de altă parte, șoferii prinși drogați la volan își vor primi permisul mult mai devreme, dacă analizele de la spital vor contrazice DrugTestul.

- Reclamă -

În prezent procedura este mult mai greoaie, iar șoferii testați pozitiv la substanțe psihoactive așteptau chiar și un an rezultatele de la Medicina Legală și apoi ordonanța de clasare dată de procuror.

Sunt două dintre modificările propuse de Ministerul Afacerilor Interne (MAI) la Codul Rutier și care vor intra în vigoare la sfârșitul acestei săptămâni.

Ordonanța de Guvern 29/2023, prin care MAI a propus modificarea Codului Rutier (OUG 195/2002) a fost publicată în Monitorul Oficial și se va aplica începând de duminică, potrivit avocatnet.ro. 

Măsura aduce schimbări care vizează deținătorii de permise de conducere emise de alte țări și care nu pot fi preschimbate în România. Până la intrarea în vigoare a noii norme, conform vechii prevederi, aceștia trebuiau să urmeze cursurile unei școli de șoferi și să se înscrie la examenul pentru obținerea permisului de conducere în România. De duminică însă, această categorie de șoferi se va putea înscrie direct la probele de examinare teoretică și practică, în condițiile în care ei au deja experiență anterioară în conducerea unui autovehicul. Ei vor trebui numai să facă dovada că sunt apți din punct de vedere medical pentru susținerea acestui examen.

- Reclamă -

Ordonanța vizează și posibilitatea persoanelor care nu au reședință sau domiciliu în România să înmatriculeze provizoriu un vehicul, dacă scopul este acela de a fi înmatriculat în altă țară. În prezent, această operațiune este permisă exclusiv persoanelor care au reședința sau domiciliul în România.

O altă schimbare privește modalitatea de restituire a permisului de conducere în condițiile în care a fost reținut ca urmare a constatării preliminare a faptului că șoferul a consumat substanțe psihoactive. În prezent, permisul de conducere reținut poate fi restituit în baza soluției de clasare dispuse în faza urmăririi penale.

Dar, de duminică, permisul va putea fi restituit titularului în baza rezultatului analizei mostrelor biologice, renunțându-se la procedura greoaie care făcea ca restituirea permisului în astfel de cazuri să dureze foarte mult.

- Reclamă -
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Știri

Un urs a intrat în curtea unui localnic din Slănic

ISU Prahova a emis în această seară un mesaj RO-ALERT după ce un urs și-a făcut apariția în orașul...