fbpx
joi, aprilie 25, 2024
spot_img

Școala de Poliție de la Câmpina pregătește prima generație de ”telepolițiști”

Citește Și

- Reclamă -

Ministerul de Interne pregătește o metodă de tele-școală prin care viitorii agenți de poliție admiși la Școala de la Câmpina să poată fi instruiți în perioada în care unitatea va fi închisă din cauza epidemiei de coronavirus. Decizia închiderii unităților de învățământ până la 1 septembrie a afectat serios activitatea unităților de învățământ ale MAI. Nu există deocamdată o procedură clară prin care elevii acestor școli vor fi instruiți, având în vedere că multe dintre cursuri sunt practice.

Tinerii care au fost admiși în ianuarie 2020 la Școala de Agenți de Poliție ”Vasile Lascăr” din Câmpina au venit la cursuri în luna februarie și au fost trimiși acasă în data de 11 martie, odată cu toți elevii din România. Au făcut o lună de școală, timp în care nu au reușit să acumuleze nici măcar baza informațiilor necesare pentru cariera de polițist. Sunt 700 de elevi în această situație. Cel mai probabil, în decembrie 2020 România va avea prima generație de polițiști instruită în sistem on-line.

- Reclamă -

Din data de 11 martie, toți elevii Școlii de Poliție de la Câmpina s-au întors în localitățile de domiciliu. Pentru că nu au reușit să depună nici Jurământul de credință, aceștia nu au putut fi incluși în sistemul de practică, în cadrul Inspectoratelor Poliție din județele unde locuiesc.

Anul școlar pentru unitățile postliceale ale MAI are o cu totul altă structură de cel stabilit de Ministerul Învățământului pentru școlile civile. Viitorii polițiști încep cursurile în ianuarie-februarie și le termină în decembrie același an.

În aceste condiții Ministerul de Interne urmează să stabilească o procedură prin care viitorii agenți de poliție să poată fi instruiți în sistem on-line . Există însă cel puțin două piedici.

- Reclamă -

Pe lângă cursurile teoretice (elemente de Drept Penal, Procedură Penală) care pot fi explicate în sistem on-line, elevii din școlile de poliție au și cursuri practice (trageri, autoapărare, tactică polițienească etc), dar și alte module în care sunt folosite informații nedestinate publicității.

”Nu știm în ce măsură o platformă on-line poate asigura securitatea în ceea ce privește aceste informații nedestinate publicității”, spun voci din rândul profesorilor MAI.

Pe de altă parte nu este clar încă nici cum va fi făcută instrucția pracitcă pentru viitorii polițiști. Cei mai mulți dintre ei se pregătesc pentru arma Ordine Publică pentru care tehnicile de autoapărare, încătușarea unui infractor sau tactica polițienească sunt vitale.

Ramona Dabija, purtător de cuvânt al IGPR, a precizat că în prezent MAI pregătește o procedură prin care elevii aflați în școlile postliceale din țară să poate fi instruți în sistem on-line. În paralel, aceștia vor face practică în cadrul Inspectoratelor de Poliție din județele de domiciliu, iar de la 1 septembrie vor reveni în școală pentru a recupera materia.

- Reclamă -

Există varianta ca elevii postlicealelor aflate în subordinea MAI să poată depune Jurământul de credință tot în cadrul IJP-urilor, fără ceremonia fastuoasă de care aveau parte în școală.

Conform Legii 360 din 2002 privind Statutul Polițistului, ”poliţistul este obligat să respecte drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, Constituţia şi legile ţării, jurământul de credinţă faţă de România, prevederile regulamentelor de serviciu şi să îndeplinească dispoziţiile legale ale şefilor ierarhici privind activitatea sa profesională”.

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

VIDEO Sal Rachele, terapeut în vindecare cronologică, interviu în exclusivitate pentru Incomod despre clarviziune

Sal Rachele, un cunoscut terapeut în vindecare cronologică care spune că este și clarvăzător, cunoscut la nivel mondial, a...
Sari la conținut