Autoritățile vor decide, marți, dacă declară epidemie de gripă, iar din acel moment se poate decide, punctual, închiderea unor școli și grădinițe.

“Conform raportărilor INSP, săptămâna 14 – 20 ianuarie 2019 a avut un caracter epidemic, la fel ca și săptămâna anterioară acesteia. Numărul cazurilor de infecții respiratorii acute a crescut din nou cu peste 20% faţă de nivelul așteptat. Conform specialiștilor, dacă şi cea de a 3-a săptămână consecutiv își va menține caracterul epidemic, va fi declarată epidemia de gripa. Măsurile de prevenire și control demarate de Ministerul Sănătății săptămâna trecuta, la debutul sezonului gripal, se mențin în perioada următoare. Deciziile de suspendare a orelor de curs pe o perioadă limitată de timp se vor aplica punctual”, anunța, încă de miercuri, Ministerul Sănătății.

Informația a fost reluată, joi seară, de ministrul Sorina Pintea, într-o intervenție la România TV.

“Ne apropiem de o epidemie de gripă. Am avut a doua săptămână la rând declarată «săptămână epidemică». De aceea am cerut Institutului Naţional de Sănătate Publică de marţi datele pentru săptămâna precedentă, astfel încât să putem lua deciziile care se impun. Marţi vom declara dacă avem epidemie de gripă sau nu, pe baza rezultatelor indicate de Institutul Naţional de Sănătate Publică. În ceea ce priveşte şcolile, de luni începând, se pot lua punctual decizii în funcţie de numărul copiilor bolnavi dintr-o clasă sau dintr-o şcoală. Există această posibilitate legală ca punctual să se ia decizia suspendării cursului. Inspectoratul şcolar împreună cu DSP pot decide acest lucru acolo unde situaţia o cere. Din punct de vedere al specialiştilor ne confruntăm cu o circulaţie mai intensă a virusului gripal, deci este mai grav decât anul trecut”, a explicat ministrul.

În București există deja unități de învățământ, în special grădinițe, unde au fost raportate mai multe cazuri de gripă la o singură grupă.

“Au fost 6 grădiniţe care au raportat astfel de cazuri, un număr mai mare de 3 cazuri de gripă. Noi am primit o adresă de la DSP, această instituție hotărăște până la urmă care va fi perioada de suspendare a cursurilor. În adresă se menţiona că, dacă într-o unitate de învăţământ procentul de absenteism cauzat de gripă e de 20 la sută, se poate lua hotărârea suspendării activităţii întregii unităţi de învăţământ, dar nu mai mult de 10 zile lucrătoare”, a explicat Marina Manea, purtătorul de cuvânt al ISMB, pentru Digi24.

În județul Prahova, conform ultimei raportări date publicității de INSP, au fost confirmate 26 de cazuri confirmate de gripă. Din păcate, însă, este și județul cu cele mai multe decese cauzate de gripă, cinci conform celor mai recente date.

Sursa: www.telegrama.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here