Potrivit raportului privind Drepturile Omului realizat de Departamentul american de stat, o serie de politicieni, printre care Dan Voiculescu, Sebastian Ghiță și Victor Ponta au criticat anul trecut presa care îi critica.

 “Mass media controlată de politicienii Dan Voiculescu (…) şi Sebastian Ghiţă ar fi atacat în mod repetat jurnaliştii care scriu despre afacerile lor despre despre activităţile guvernamentale orientate împotriva lor. Cei doi oameni politici deţin postul de televiziune şi de radio care găzduiesc majoritatea talk-show-urilor în care apar membri ai coaliţiei de guvernare”, atrage atenţia Departamentul de Stat.

Totodată, fostul premier Victor Ponta ar fi lansat mai multe insulte şi acuzaţii nedovedite în conferinţele sale de presă şi pe Facebook la adresa jurnaliştilor şi presei.

“El a acuzat jurnalişti de la publicaţii precum Ziare.com, Hotnews, Gândul şi România Liberă că sunt membri ai serviciilor de informaţii, că sunt plătiţi cu bani murdari sau că se eschivează de la plata taxelor. Jurnaliştii şi reprezentanţii ONG-urilor consideră că Ponta a încercat să submineze credibilitatea reporterilor independenţi şi să îi intimideze”, subliniază raport.

În ceea ce priveşte alegerile prezidenţiale din noiembrie 2014, au existat o serie de posibile nereguli. Pe de o parte, faptul că cetăţenii au putut vota în afara localităţii de reşedinţă a permis partidului aflat la guvernare să crească artificial numărul de sufragii în unele sate izolate, au spus o parte dintre observatorii electorali citaţi de Departamentul de Stat. Pe de altă parte, la secţiile de vot din străinătate s-au format cozi lungi, iar mii de oameni nu au putut vota, ceea ce a dus la proteste de amploare, scrie realitatea.net.

În raportul de anul acesta, SUA au criticat România, printre altele, pentru corupţie, pentru încălcarea drepturilor romilor şi deţinuţilor, pentru discriminare, dar şi pentru nerespectarea libertăţii presei. Raportul notează şi că abuzarea copiilor prin muncă există încă în ţara noastră, transmite sursa citată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here