Sebastian Ghiţă urmează să fie audiat marți în două dosare în care DNA cere arestarea sa în lipsă. Fostul deputat va apărea în faţa judecătorilor curţii supreme prin videoconferinţă. Sebastian Ghiţă nu are voie să părăsească Belgradul, după ce a fost eliberat pe cauţiune acum două săptămâni.

Sebastian Ghiţă urmează să fie audiat prin videoconferinţă, marţi, în procesul privind vizita în România a fostului premier britanic Tony Blair, în care este urmărit penal şi fostul prim-ministru Victor Ponta, precum şi în dosarul în care este acuzat că i-a dat o casă fostului primar din Ploieşti Iulian Bădescu în schimbul finanţării echipei de baschet Asesoft Ploieşti.

Potrivit procurorilor, fostul premier Victor Ponta ar fi beneficiat de 220.000 de euro de la Sebastian Ghiţă pentru a organiza vizita fostului premier britanic Tony Blair în România, iar în schimbul banilor l-ar fi desemnat pe omul de afaceri drept candidat pe listele PSD, susţin anchetatorii.

 Fostul deputat Sebastian Ghiţă a fost audiat prin videoconferinţă în dosarul Ponta-Blair şi în 22 mai, când şedinţa secretă de la instanţa supremă a durat peste două ore, potrivit unor surse judiciare. Atunci, avocaţii din Serbia, unde se află în prezent Sebastian Ghiţă, au susţinut că abia au studiat dosarul fostului deputat şi nu au avut timp să îşi pregătească apărarea. În aceste condiţii, magistraţii au stabilit ca audierea omului de afaceri să fie reluată în 6 iunie, pe motiv că abia atunci va fi liberă, la instanţa din Belgrad, sala din care se poate intra în sistem de videoconferinţă.
Această audiere era programată iniţial să aibă loc în 17 mai, dar Ghiţă a refuzat atunci să dea declaraţii, invocând faptul că nu este asistat în Serbia de către avocatul ales de el.
Ministerul Justiției a anunţat că Ghiţă va fi audiat la 6 iunie și într-un alt dosar, solicitarea în acest sens fiind de la instanţa supremă, transmisă la Ministerul Justiţiei din Serbia în 16 mai. De altfel, în 9 mai, avocatul lui Sebastian Ghiţă a cerut instanţei supreme ca fostul deputat să fie audiat prin videoconferinţă în procesul în care este acuzat că i-a dat o casă fostului primar din Ploieşti Iulian Bădescu în schimbul finanţării echipei de baschet Asesoft Ploieşti.
O a treia solicitare de audiere prin videoconferinţă a lui Ghiţă a fost emisă de Tribunalul Prahova pentru termenul din 8 iunie, fiind primită la Ministerul Justiţiei din România la data de 31 mai şi înaintată, la aceeaşi dată, după verificările prevăzute de lege, Ministerului Justiţiei din Serbia.

Omul de afaceri Sebastian Ghiţă – reţinut la Belgrad în noaptea de 13 spre 14 aprilie şi plasat apoi în arest preventiv – a fost eliberat în 26 mai pe cauţiune, în baza unei decizii a Curţii Supreme din Serbia, după depunerea unei cauţiuni de 200.000 de euro.

Lui Ghiţă i-a fost reţinut paşaportul şi i s-a interzis să părăsească Belgradul. Omul de afaceri aşteaptă o decizie privind cererea de extrădare formulată de autorităţile române.

Când a fost prins de autorităţile sârbe, Ghiţă avea permis de conducere şi buletin de Slovenia şi era împreună cu fratele său.

Pe numele lui Sebastian Ghiţă există două mandate de arestare în lipsă, el având cinci dosare penale în România.

Sursa: digi24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here