fbpx
miercuri, noiembrie 29, 2023
spot_img

Șefi DIPI urmăriți penal

spot_img

Citește Și

- Reclamă -

Fostul șef al „Doi și un sfert”, chestorul Nicolae Gheorghe, este urmărit penal de DNA pentru complicitate la abuz în serviciu și deturnare de fonduri. În același dosar, procurorii DNA acuză alți trei ofițeri din cadrul DIPI, printre care și fostul adjunct Nelu Zărnică.

Procurorii DNA au dispus efectuarea urmăririi penale față de Nicolae Gheorghe, chestor principal de poliție, la data faptelor șef al Departamentului de Informații și Protecție Internă (DIPI) cu rang de secretar de stat, pentru complicitate la abuz în serviciu și două infracțiuni de deturnare de fonduri.

- Reclamă -

Potrivit unui comunicat al DNA, în sarcina lui Nicolae Gheorghe s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, și două fapte de deturnare de fonduri, dintre care una în formă continuată. În același dosar, sunt urmăriți penal Gabriel Nicolae Pavel, comisar șef de poliție, la data faptei șef al Serviciului Juridic DIPI, pentru complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, Marian Dănuț Iacob, comisar șef, la data faptei șef al Diviziunii Administrative în DIPI, pentru deturnare de fonduri, în formă continuată, și Nelu Zărnică, chestor principal de poliție, la data faptei adjunct al șefului DIPI cu rang de subsecretar de stat, pentru deturnare de fonduri, în formă continuată.

DNA precizează că, în vara anului 2015, prin întocmirea documentației aferente, Nicolae Gheorghe și Gabriel Pavel, au contribuit la achiziționarea unor bunuri din fondurile operative ale MAI, fără ca acestea să fie folosite la acest tip de activități. „Acest lucru s-a realizat cu încălcarea prevederilor legale care limitează achiziționarea bunurilor din fondurile operative, strict la situații legate de folosirea lor în activități de urmărire penală a infracțiunilor de corupție. Ca urmare a încălcării atribuțiilor de serviciu, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 410.000 lei, iar DIPI a beneficiat de dotarea cu bunurile respective, în valoare de 91.295,73 euro, folosul fiind necuvenit în raport cu destinația legală a fondurilor operative. În perioada 21 august-octombrie 2015, Nicolae Gheorghe, în aceeași calitate, a schimbat destinația folosinței bunurilor respective, achiziționate în modalitatea de mai sus.”, se arată în comunicat.

Procurorii susțin că, în perioada 2014-2015, Nicolae Gheorghe, în calitate de secretar de stat și ordonator de credite în DIPI, a aprobat, în mod repetat, mai multe rapoarte prin care a fost schimbată destinația sumei de peste 238.000 lei, alocată instituției pentru fonduri operative, în scopul efectuării unor cheltuieli de protocol ori pentru înzestrarea instituției, care nu au fost circumscrise activităților, acțiunilor sau misiunilor cu caracter informativ-operative. Potrivit anchetatorilor, în aceeași manieră au procedat cu suma totală de aproape 14.500 lei și suspecții Zărnică și Iacob, în calitate de ordonatori de credite în cadrul DIPI.

Celor patru suspecți li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile.

- Reclamă -
spot_img
spot_img

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!
spot_img

Ultimele Știri

Filme de Crăciun – recomandări pentru a intra în spiritul sărbătorilor de iarnă

În fiecare an se lansează noi filme de Crăciun, chiar dacă cele deja existente pot fi considerate mereu potrivite...
spot_img