fbpx
joi, aprilie 25, 2024
spot_img

Șeful ANAF: Se va stabili un prag al diferențelor nefiscalizate sub care nu vor fi sancțiuni

Citește Și

- Reclamă -

diaconu anaf - Ziarul INCOMODPreședintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală, Gelu Stefan Diaconu, a anunțat, miercuri, într-un interviu acordat HotNews.ro, că, în ședința de Guvern, de joi, se va discuta un proiect de modificare a legislației, care să interzică sancționarea (amendă sau inchidere) comercianților, la care s-au găsit sume nefiscalizate, sub pragul de 300 de lei.

„Joi, în ședința de Guvern vom citi în PRIMĂ lectură acest proiect: se va stabili un prag de 300 de lei al diferențelor nefiscalizate, pornindu-se de la realitatea că poate exista un marunțiș lăsat neintenționat. Sau pot fi greșeli umane – ai emis 400 de bonuri într-o zi, dar ai uitat de un bon și vine taman atunci Antifrauda peste tine. Sub acest prag nu vor fi sancțiuni. Peste acest prag, pe lângă amenda contravențională între 10.000-15.000 de lei, măsura suspendării se va lua doar dacă nu acceptă plata a de zece ori suma nefiscalizată, dar nu mai puțin de 10.000 de lei. Pentru că putem merge într-un club cu dever mare, căruia să îi găsim 310 lei diferență, iar el să plătească doar 3.100 de lei, adică o picătură din ceea ce încasează ei. E o abordare. Va fi apoi introdus caietul de BANI personali și să intrăm în zona fiscalizării bacșișurilor”, a spus Gelu Diaconu.

- Reclamă -

Întrebat cât la sută recuperează, de fapt, ANAF din prejudicii, Gelu Diaconu a punctat faptul că „procentul e undeva la 10%”, dacă excludem 2014, an în care ANAF a primit „cel mai mare volum de prejudicii de recuperat”.

„Cu această masiva intrare de volum de prejudicii, din 2014, procentul a sc[zut la 5%. E drept, ]n cazul unui titlu executoriu pe care îl primești, în 2014, executarea silită se poate dovedi laborioasă, iar rezultatele să fie vizibile mult mai târziu. Dar, după inventarierea tuturor titlurilor de creanță, primite în 2014, de către ANAF, am constatat că circa 42% din prejudiciile primite, spre executare, sunt nerecuperabile”, a spus Gelu Diaconu.

În acest context, privind prejudiciile nerecuperabile, șeful ANAF a acordat drept exemplu dosarul ICA:

- Reclamă -

„Sunt mai multe imobile aparținătoare persoanelor condamnate. Cvasitotalitatea lor sunt bunuri stăpânite în comun. Iar ieșirea din indiviziune presupune o evaluare care trebuie făcută, în prezența condamnatului sau a reprezentantului său. Presupune să obții un astfel de accept, din partea condamnatului, care își are drepturile sale cetățenești, chiar dacă e condamnat. Sau, se presupune ca bunul care urmează să fie executat să fi fost înscris în Cartea Funciară. Să știți că avem bunuri spre executare, care nici măcar nu figurează în Cartea Funciară. Ca idee, circa o treime din cele 42% de nerecuperabile acestui lucru se datorează”, a spus șeful ANAF. 

Întrebat când va recupera ANAF prejudiciul stabilit de instanță, în dosarul ICA, Gelu Diaconu a răspuns:

„Decizia instanței e publică și extrem de consistentă și complicată. Noi am solicitat și am tinut permanent legătura cu DNA, pentru a o înțelege în adevăratele ei semnificații juridice. Nu e ușor de executat o asemenea sentință”, a precizat Gelu Diaconu.

Mai multe pe HotNews.ro.

- Reclamă -

 

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

VIDEO – A fost dispusă evacuarea blocurilor din apropierea craterului adânc de doi metri format pe o stradă din Slănic

O stradă din oraşul prahovean Slănic s-a prăbușit, formându-se un crater cu adâncimea de doi metri pe o suprafață...
Sari la conținut