În urma unei postări apărute în mediul online cu privire la faptul că o adolescentă a fost hărțuită în timpul unei călătorii cu trenul pe ruta Bucureşti-Brașov, șeful de tren care a agasat-o pe tânără a fost concediat.
“Mersul cu trenul dăunează grav integrității personale, mai ales daca el e controlor, ea e o fătuca de 15-16 ani hartuita iar eu sunt Anca- cea care știe ce e aia hărțuire și mai sunt și mama de fata.
Fapte:
Urca o fătuca de la Florești. Frumușică foc, par lung și ondulat, picioare lungi, 16-17 ani.
De când a urcat, controlorul a tachinat-o incontinuu.
“Ai prieten? Ești singurica? Te plimbi?”
S-a așezat pe scaun in fata ei și asta mica nu știa cum să se mai strângă de picioare sa nu o atingă. El încearcă să îi de-a o cutiuță ( nu știu ce e in ea, dar desenul părea a fi cu plasturi), ea refuza. Eu stau cu ochii pe el, numai sa nu o atinga. Daca o atinge, îl calc in picioare, că stau prost nu nervii in perioada asta…
Am oprit la Campina. El se da jos ”fiindca aici stam mai mult” și îi eu surprind fetei privirea. E toată strânsă, picior peste picior, mâinile încrucișate, capul lăsat în jos, umerii lasati, caută cu ochii un om, un ceva. Toată pozitia ei urla închidere.
-Esti ok? o intreb.
-Uhmmm da. Așa cred.
– Îl cunoști?
– Nu, doar din tren… Așa face mereu când mă vede. Sunt ok, dar mereu mă sâcâie. (Pauza) Merg câteva stații, dar sta mereu pe capul meu. O dată chiar am schimbat vagonul că nu mai erau oameni în tren și am plecat într-un vagon cu mai mulți oameni. (Pauza) Cobor la statia următoare însă… Noroc că nu merg mult.
– Știi că nu este in regula ca un străin să te abordeze așa, da? Știi că poți cere ajutor și poți depune reclamație.
– Da… Dar am vorbit doar cu mama ei ea mi-a zis sa nu îl bag in seama și să mă așez în tren acolo unde sunt mai multi oamenica sa evit sa rămân singura cu el.
Mă mut pe bancheta din fata fetei, practic controlorul nu mai are unde sa se așeze daca vine.
Pleacă trenul. Vine controlorul din nou. Mă vede pe locul pe care el se așezase și îi zice fetei:
– Ce? Are grija de tine? (Se uită la ea, arata cu capul spre mine) Și zâmbește el așa, șmecherește și complice.
Fata nu răspunde. Se uită la mine.
– Va rog, lăsați copilul in pace, zic.
– Pai ce, doamna? Ne cunoaștem, că ea merge des cu trenul.
– Va cunoașteți fiindcă vă băgați în seama dumneavoastră, nu că fata aceasta va căuta compania. Merge cu trenul și vă întâlniți fiindcă are nevoie sa se deplaseze între două localități. Ceea ce dumneavoastră am văzut că faceți se numește hartuire de minori.
– Cine, eu? Pai eu sunt prietenos, așa…
– Dacă vreodată prind vreunul că e așa prietenos cu fiică-mea, promit solemn ca îl calc in picioare. As putea începe cu dumneata fiindcă domnișoara de fata de de aceeași vârstă cu fiică-mea! Iar eu sunt doar o femeie care știe ce e aceea hartuire, știe ce înseamnă ignoranta celor care participă la hartuire așa cum fac cei din vagonul nostru, care ne aud acum și au asistat la comportamentul dumneavoastră, și mai știu că jobul dumneavoastră nu e sa vă băgați în seamă cu călătorii mai mult de controlul documentelor de călătorie și eventualele indicații care vi se solicită. Nu vă puteți permite să faceți cadouri, să întrebați fetele dacă au prieten, dacăsunt singure și să le spuneți programul dumneavoastră de lucru pe principiul “cava vrei, eu mai sunt pe ruta asta mâine, răspoimâine și vineri”. Ceea ce faceți este lipsit de profesionalitate și depășește limita interacțiunii normale între dumneavoastră, că și controlor, și dansa, călător.
Și da, fraților, ce a fost mai rău: niiimeni din vagon nu a spus ceva, nimeni nu m-a susținut. Ah, ba da, după ce a ieșit controlorul. “Bravo doamna, așa trebuie!” Doamne, mi i-am făcut cu ou și cu oțet, fiindcă avem o țară de lași, de impotenți sociali, de lipsiți de bunului simt și lipsiți de minimum de conștiința socială. Exact ce ziceam zilele trecute: poți să mori și nu se baga nimeni.
Am făcut o reclamație la Regio Calatori tren 11035 pe ruta București- Brașov cu plecare din Gara de Nord la 15.47.
Sunt curioasa care e răspunsul. Daca va veni unul…
Fata a coborât la o stație după Campina. Mi-a mulțumit, i-am zis sa ceara ajutor de fiecare data când se mai întâmplă și că nu trebuie să-i fie teama sau rușine să caute sprijin în altcineva.
Controlorul a venit să mă certe că nu înțeleg eu cat e el de prietenos și că eu vreau să-i fac rău fiindcă el e doar drăguț.
Doamne, tine-ma, că mi-ai dat multă forță!”, este postarea apărută pe Facebook.
De altfel, autoarea postării a menționat că a făcut o reclamație la Regio Calători, referitor la comportamentul conductorului din trenul 11035 pe ruta Bucureşti-Braşov, cu plecare din Gara de Nord la 15.47, spun sursele ziare.com

„Vă mulţumim pentru e-mail şi pentru că ne-aţi adus la cunoştinţă situaţia din trenui 11035 din data de 13.08.2022, pentru care vă rugam să primiţi scuzele noastre cele mai sincere. Şefului de tren de serviciu începând cu data de azi, 18.08.2022, s-a încetat contractul individual de muncă.

Dorim să menţionam că această situaţie este una singulară, nu am mai avut nicio sesizare în acest sens, precum şi faptul că societatea Regio Călători nu tolerează un astfel de comportament.

Vă mulţumim încă o dată pentru sesizare şi vă asigurăm că vom monitoriza în continuare modul de lucru al personalului de tren astfel încât să nu se repete aspectele sesizale de către dumneavoastră”, a fost răspunsul dat de oficialii Regio Călători.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here