fbpx
vineri, martie 29, 2024
spot_img

Șeful Poliției Mizil salvat de subalterni din arest

Citește Și

- Reclamă -

Polițiștii din Mizil, subalternii lui Marius Rotaru, inculpat într-un dosar în care se fac cercetări de trafic de persoane și constituire de grup infracțional organizat, l-au salvat pe acesta din spatele gratiilor. Deși a fost arestat preventiv de judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Prahova, în urma contestației care s-a judecat la Curtea de Apel Ploiești, Rotaru a fost plasat sub control judiciar. Motivul, se arată în încheierea de ședință, se referă la faptul că polițiștii audiați în această cauză, în calitate de martori, și-au apărat șeful.
“Aceste date sunt confirmate și de martorul…, inspector în cadrul Pol. Mizil, care a întocmit aceste rapoarte, unul dintre ele chiar pe baza informațiilor furnizate de inculpat (n.r. Marius Rotaru) și care poartă viza verificări și măsuri a inculpatului. La rândul lor, ceilalți lucrători din cadrul aceliași unități de poliție, audiați în calitate de martori, nu confirmă existența vreunei legături a inculpatului cu membrii acestei grupări și nu prezintă date cu relevanță penală din perspectiva infracțiunii reținute, ” se arată în motivarea instanței care a decis ca Rotaru poate fi cercetat în continuare în libertate, dar sub control judiciar.
Judecătorul de drepturi și libertăți de la Curtea de Apel Ploeiști a considerat că arestul preventiv este mult prea dur pentru șeful Poliției din Mizil și pentru faptul că nu există dovezi clare că Marius Rotaru nu a înregistrat plângerile penale venite din partea victimelor, tinerele forțate de proxeneți să se prostitueze. În plus, se arată în aceeași motivare, polițiștii din Mizil, inclusiv Marius Rotaru, au oferit sprijinul rudelor atunci când acestea reclamau dispariția minorelor de la domiciliu.
“În ceea ce privește acuzația de neînregistrare a plângerilor formulate de persoana vătămată…, în urma verificării actelor de urmărire penală nu a putut fi identificată o astfel de plângere, iar din declarația acestei persoane rezultă că aspectele aduse verbal de ea la cunoștința organelor de poliție au vizat sustragerea unor sume de bani de către fiica sa (…) precum și sprijinul solicitat organelor de poliție de a o găsi pe aceasta de fiecare dată când pleca de la domiciliu, (…) Persoana vătămată nu declară și nu există dovezi că pentru faptele de sustragere a banilor a formulat o plângere scrisă,” se arată în motivarea instanței.
Concret, acuzele aduse de către procurori la adresa lui Marius Rotaru, cum că acesta nu a înregistrat reclamațiile victimelor nu stau în picioare, conform judecătorilor, pentru că acele reclamații nu au fost făcute în scris. În plus, la momentul în care una dintre fetele minore implicate acum  în anchetă a dispărut de acasă, mama acesteia a apelat inițial la ajutorul Postului de Poliție din Sălciile, cercetările fiind preluate de șeful de Post. La rândul lui, susțin judecătorii, șeful Postului de Poliție din Sălciile a solicitat ajutorul polițiștilor din Mizil și împreună au găsit-o pe fata dispărută, se mai precizează în motivarea deciziei instanței.
De ce Marius Rotaru a fost plasat în control judiciar

Instanța a hotărât totuși să îl plaseze pe Rotaru sub control judiciar pentru că acesta, în calitatea sa de Șef al Poliției Mizil, s-ar fi eschivat și  nu  a luat măsuri ferme și rapide pentru declanșarea unei anchete atunci când o tânără a reclamat faptul că a fost victima unui viol. Instanța a considerat că Rotaru a avut un comportament lipsit de deontologie profesională și se face referire chiar la o presupusă încercare a inculpatului de a obține favoruri de natură sexuală de la una dintre părțile vătămare din această cauză.
“În acest context probator, nu se poate susține cu temeinicie că acuzația gravă formulată de organul de urmărire penală este cert dovedită în vederea luării celei mai severe măsuri preventive, în opinia judecătorului de drepturi și libertăți de la instanța de control judiciar existând doar indicii temeinice care confirm suspiciunea rezonabilă că inculpatul a săvârșit infracțiunea de favorizare a făptuitorului, în principal cu referire la infracțiunea de viol privind pe minora…, având în vedere gravitatea acuzației, care reclama acțiuni ferme și rapide din partea șefului unei unități de poliție de ora și nu eschivarea și plasarea responsabilităților unui lucrător de la un post de poliție dintr-o localitate mică. Există, așadar, suspiciunea că printr-o astfel de atitudine, de inacțiune, de pierdere a unor momente operative (cercetări la fața locului, prelevare de probe biologice, constatări medico-legale,) inculpatul a asigurat un ajutor presupusului autor al violului, …. ” se arată în motivare.

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

Reacția Rompetrol după explozia de vineri dimineață pe platforma Petromidia

În prezent, Rompetrol Rafinare desfășoară revizia generală a rafinăriei Petromidia. Activitățile și operațiunile sunt oprite pentru lucrări de mentenanță,...
Sari la conținut