fbpx
joi, martie 28, 2024
spot_img

Șeful Poliției Prahova, vizat de o anchetă a DNA. Acuzații grave lansate de subalterni privind abuzurile comandantului

Citește Și

- Reclamă -

Sunt tensiuni fără precedent în Inspectoratul Județean de Poliție Prahova (IJP), de când comanda instituției a fost preluată de comisarul șef Marian Iorga. Polițiști din cadrul mai multor structuri ale IJP Prahova, ofițeri și agenți, ajunși la limita răbdării, au contactat reporterii Incomod pentru a rupe tăcerea și a lansa acuzații grave, fără precedent la adresa unui șef al Poliției Prahova. 

Se vorbește despre presiuni constante privind forțarea prevederilor legale, cercetări disciplinare finalizate cu verdict: ”nevinovat”, plecări din funcții ale unor ofițeri cu experiență, care au preferat să facă naveta la București doar să nu mai rămână în Prahova, eliberări din funcții anulate ulterior de IGPR (Inspectoratul General al Poliției Române), numiri controversate în posturi de conducere. Și peste toate acestea există presiunea unei singure întrebări: ”De unde a aflat presa?!”, ori de câte ori o entitate media județeană sau națională publică o știre care conține amănunte care nu sunt prezentate în comunicările oficiale.

- Reclamă -

Pe lângă aceste acuzații venite din partea a zeci de polițiști, există informații cu privire la faptul că actualul șef al Poliției Prahova, „Zeus” cum i se mai spune, își favorizează apropiații, oamenii fideli, o parte dintre ei aduși din Călărași, județ în care Iorga a condus Inspectoratul de Poliție anterior mutării la Prahova.

„Șoaptele” ar fi ajuns, însă, și la urechile procurorilor anticorupție, care ar efectua cercetări cu privire la anumite „practici” din cadrul Poliției Prahova.

Forțarea reținerilor la limita legii

- Reclamă -

Cea mai gravă problemă semnalată reporterilor Ziarului Incomod de cei mai mulți dintre polițiștii care au avut curajul să vorbească se referă la presiuni venite de la șeful IJP privind reținerile pentru 24 de ore. Astfel de ”măsuri” sunt solicitate chiar și în condițiile în care faptele pentru care sunt cercetate anumite persoane sunt minore sau, mai grav, nu există nici măcar o plângere penală la dosar.

Ce spune legea: când poate un polițist să dispună reținerea unei persoane pentru 24 de ore

Codul de Procedură Penală prevede că ”orice măsură preventivă trebuie să fie proporțională cu gravitatea acuzației aduse persoanei față de care este luată și necesară pentru realizarea scopului urmărit prin dispunerea acesteia”.

Dacă această condiție nu este îndeplinită, polițistul care dispune reținerea pentru 24 de ore, care implică încătușarea, privarea de libertate și ducerea suspectului în Centrul de Reținere și Arest Preventiv, riscă să fie acuzat ulterior de cercetare abuzivă, reținere ilegală, represiune nedreaptă.

- Reclamă -

Sunt fapte extrem de grave pentru care un polițist își poate risca libertatea. ”Reţinerea sau arestarea ori condamnarea unei persoane, ştiind că este nevinovată, se pedepseşte cu închisoarea de la 3 la 10 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică”, conform Codului Penal.

Fapte

La începutul lunii mai 2021, un tânăr în vârstă de 18 ani a fost reclamat că deține o armă și amenință cu ea pe stradă alte persoane. Reclamația a venit prin 112 din partea bunicii unei ”victime” a tânărului „pistolar”.

În realitate, băiatul fusese violat de un grup de mai mulți bărbați în parcul din zona Sălii Sporturilor din Ploiești. Violul a avut loc în urmă cu un an, când acesta era încă minor. Experiența traumatizantă prin care a trecut l-a determinat să ceară ajutorul părinților, care au decis să-i cumpere o armă de paintball pentru a se apăra de grupul de golani care îl tot șicana. Pe 4 mai, tânărul violat s-a întâlnit pe stradă cu unul dintre agresorii săi. De frică să nu fie din nou abuzat, ar fi scos pistolul și ar fi amenințat verbal că, dacă cineva îi va face din nou rău, are cu ce să se apere. Băiatul a ajuns la poliție, unde a fost audiat cu privire la incidentul în care a fost implicat. În cazul lui s-ar fi cerut luarea măsurii reținerii pentru 24 de ore, iar solicitarea ar fi venit direct de la șeful Inspectoratului de Poliție Prahova, spun surse apropiate de anchetă. Potrivit acestora, scandalul a fost uriaș, șeful IJP Prahova fiind nemulțumit de faptul că polițiștii care instrumentau acest dosar ar fi refuzat să-i pună cătușe tânărului, considerând că băiatul se afla în legitimă apărare. În plus, pistolul nu era o armă letală și nu reprezenta un pericol public.

La fel s-ar fi întâmplat și în cazul unei șoferițe începătoare care a lovit ușor (cu oglinda retrovizoare, potrivit unor informații), pe trecerea pentru pietoni, un adolescent. Speriată, femeia a fugit de la locul accidentului. Polițiștii care au instrumentat acest dosar ar fi fost, la fel, presați să o rețină pentru 24 de ore pe tânără, în condițiile în care accidentul nu a fost unul grav, iar șoferița nu consumase băuturi alcoolice.

Pe de altă parte, sunt agenți de poliție din Prahova care reclamă faptul că sunt certați atunci când amendează anumiți șoferi prinși conducând cu viteză.

La începutul lunii martie, o femeie a reclamat că în urma unor certuri cu concubinul a fost lovită de acesta și alungată din casă. Polițiștii Secției 2 Poliție Ploiești au început cercetările și au demarat procedurile pentru a-l reține pe bărbat pentru 24 de ore. În timp ce se întocmeau documentele, concubina, femeia care l-a reclamat, a venit la Secția 2 spunând că vrea să dea declarație că își retrage plângerea, moment în care șeful secției de poliție le-ar fi spus anchetatorilor să continue actele procedurale, în ciuda faptului că legea îi obliga să consemneze declarația femeii și să închidă cazul. Actele de reținere ar fi fost întocmite, iar femeia ar fi stat mai multe ore pe holurile Secției 2, fiind audiată doar în momentul în care a început să țipe și să facă scandal. De abia după aceea, polițiștii i-au luat declarația, au închis cazul și l-au eliberat pe concubinul femeii.

Aceleași surse din cadrul Secției nr. 2 Poliție Ploiești susțin că în momentul în care au discutat aceste proceduri care par a fi în afara legii, șeful secției de poliție ar fi spus că așa este ordinul „de sus” (conducerea IJP Prahova), referindu-se la rețineri în general, nu doar la cazul de față.

În astfel de situații, oricât ar părea de absurd, polițiștii au mâinile legate, dacă intervine împăcarea părților și nu mai există o plângere prealabilă.

Reținerea pentru 24 de ore a acelui bărbat ar fi fost considerată un abuz, o reținere ilegală, conform normelor din Codul de Procedură Penală pe care le-am redat mai sus. Astfel de situații, când părțile se împacă, sunt cu zecile și nu doar în Prahova. Este o practică frecventă la noi în țară. Se ajunge la Poliție, în general pentru a transmite un semnal, pentru intimidare, iar în cele din urmă oamenii aflați în conflict își dau mâna și pleacă împreună ca frații. Se întâmplă des și nu neapărat între soț și soție, ci și între parteneri de afaceri, prieteni etc. Polițiștii nu mai pot interveni în astfel de situații. N-au plângere, n-au faptă.

Vă întrebați, poate, de unde acest interes al comandantului Poliției Prahova de a „forța” cât mai multe rețineri. Răspunsul este unul extrem de simplu: cu cât polițiștii din subordinea sa rețin tot mai multe persoane care ar putea fi cercetate și în stare de libertate, cu atât lasă mai mult impresia la IGPR că Inspectoratul pe care îl conduce are rezultate și „dă bine” în statistici.

Cercetări disciplinare pe bandă rulantă

Unul dintre cei mai vechi ofițeri de poliție din Prahova are nu mai puțin de opt cercetări disciplinare, patru în 2020 și alte patru în 2021. De jumătate dintre ele, cele de anul trecut, a scăpat cu un verdict: ”nevinovat”, susțin polițiștii care știu despre cazul colegului lor. Mai sunt patru cercetări disciplinare care urmează să fie verificate în consiliul de disciplină. Nu este clar care este scopul acestor cercetări frecvente, mai ales că polițistul este unul dintre cei mai experimentați din Poliția Prahova. Se vorbește că postul său ar fi vizat de un apropiat al lui Marian Iorga, „un băiat din Călărași”. Deși am încercat să luăm legătura cu polițistul „campion” la cercetări disciplinare, nu am reușit până la ora publicării să obținem un punct de vedere.

Călărașii

Treaba cu ”un băiat din Călărași” pare că se extinde la nivelul IJP Prahova. Odată cu venirea comisarului șef Iorga la conducerea Poliției Prahova, a urmat un val de schimbări la nivel de șefi de structuri, în locul lor fiind numiți polițiști din Călărași, județul unde Iorga a condus o bună perioadă de vreme Inspectoratul de Poliție și de unde a venit cu porecla „Zeus”.

Exemple: Odată cu plecarea comisarului șef Mihai Toma, fostul comandant al Poliției Sinaia, la conducerea acestei structuri aflată în subordinea IJP Prahova au fost numiți doi polițiști din Călărași. Adjunctul Poliției Sinaia este o doamnă căsătorită, iar soțul ei, evident tot din Călărași, lucrează acum la munte, la Bușteni.

Tot de la Călărași este și Lilian Tulpan, cel care conduce nu de mult una dintre cele mai importante structuri dintr-un Inspectorat de Poliție: Serviciul de Acțiuni Speciale (SAS), ”mascații”, așa cum îi știm cu toții.

La Serviciul Logistică al IJP Prahova a fost numit tot un călărășan.

Lui Iorga nu i-ar fi reușit o mutare importantă, spun însă unele voci. Șeful Poliției Comarnic a reușit să rămână pe funcție, dar doar ce ar fi intervenit persoane din IGPR. Se pare că fusese eliberat din post, dar șefii de la București au anulat decizia. Motivul nu îl cunoaștem.

A reușit însă o numire spectaculoasă la Poliția Câmpina. În iunie 2020 pe postul de adjunct al Poliției Câmpina a fost numit comisarul Dragoş Ştefan Ionescu, deși cu un an în urmă fusese cercetat disciplinar. Ofiţerul ar fi fost prins încercând să copieze în timpul unui examen pentru funcţia de şef al Poliţiei Oraşului Buşteni, potrivit unor surse. Lucrarea sa nu a mai fost evaluată şi a fost trimis în comisia de disciplină. O perioadă a fost șeful Biroului Rutier la Câmpina și apoi a preluat frâiele acestei instituții din postura de adjunct. Întâmplător, comisarul Ionescu nu este din Călărași.

Salarii de merit pentru șofer și bucătăreasă

Un alt „of” pe care îl au polițiștii vizează salariile de merit care s-au acordat în ultimul an în IJP Prahova. Astfel de bonificații, un spor de 15 la sută din salariul de bază, se acordă pentru rezultate de excepție, după cum le spune și numele – „de merit”. La IJP Prahova le-au primit șoferul comandantului, o bucătăreasă și șeful de la Logistică, din câte se pare, coincidență sau nu, rudă a comandantului Poliției Prahova. Nu avem informații cu privire la activitățile deosebite în care au fost implicați cei trei ca să merite atenția comisarului Iorga și sporul salarial.

DNA la IJP Prahova

Potrivit unor surse oficiale, procurorii anticorupție fac o serie de verificări la IJP Prahova. Printre alte documente, au fost cerute foile de parcurs ale mașinii de serviciu cu care circulă comisarul Marian Iorga.

Investigațiile DNA verifică, printre altele, și direct pe șeful Poliției Marian Iorga, ba chiar DNA ar fi delegat un polițist de la DGA (Direcția Generală Anticorupție) să ridice personal mai multe documente din biroul șefului Poliției Prahova, în prezența acestuia.

Fiind o anchetă în curs, nu am putut afla mai multe detalii, însă, este posibil să existe o legătură între această cercetare a DNA și o anchetă internă a Direcției Control Intern din cadrul IGPR  care îi vizează atât pe Iorga, cât și pe mai mulți polițiști din IJP Prahova, apropiați comandantului Inspectoratului.

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

6 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

VIDEO Știrile Incomod din data de 28 martie

Zilnic poți urmări grupajul știrilor pe pagina de Facebook a Ziarului Incomod și pe canalul de YouTube.Principalele titluri ale...
Sari la conținut