parcul municipal vest ploiesti
Planurile Consiliului Judeţean Prahova de a prelua în patrimoniu Parcul Municipal Vest din Ploieşti şi a amenaja aici un complex sportiv sunt criticate de Asociaţia Pădurea Copiilor, care avertizează că acest lucru ar duce la diminuarea suprafeţei împădurite din municipiu, afectând dreptul ploieştenilor la sănătate și un mediu curat.

Asociaţia Pădurea Copiilor a transmis astăzi o scrisoare deschisă, în care avertizează că planurile autorităţilor judeţene de a prelua parcul de la Primărie şi de a amenaja aici o sală polivalentă, un bazin de înot, un patinoar şi un muzeu ar duce la scăderea considerabilă a indicelui de spaţiu verde pe cap de locuitor, un raport care oricum nu este foarte strălucit în Ploieşti. ONG-ul mai aminteşte că parcul a fost creat din fonduri europene tocmai pentru a servi ca barieră în calea poluării industriale şi a celei generate de traficul rutier şi avertizează că autorităţile au obligaţia legală de a creşte suprafaţa de spaţiu verde, nu de a o scădea.

“Deși înțelegem necesitatea unor astfel de investiții care vor promova sportul de masă și performanța sportivă, dorim să subliniem faptul că situația de mediu actuală în Municipiul Ploiești este incompatibilă cu realizarea unor astfel de obiective pe terenuri ce constituie un parc realizat cu fonduri europene în cadrul Programului Operațional Regional, Axa Prioritara 1 «Sprijinirea dezvoltării durabile a orașelor – poli urbani de creștere» și ne îngrijorează faptul că suprafața construită a acestor investiții vor depași maximul legal de 10% din spațiul verde alocat construcțiilor”, se arată în scrisoarea deschisă transmisă de Asociaţia Pădurea Copiilor.

Asociaţia Pădurea Copiilor avertizează că planurile CJ ar duce la scăderea suprafeţei de spaţiu verde

“Parcul Municipal Vest a fost construit pentru a crește numărul de metri pătrați de spațiu verde pe cap de locuitor și vă reamintim că aveți obligația legală de a crește acest indice, nu de a-l diminua, in condițiile în care acest indice, în Ploiești, este de sub 10 mp, foarte departe de minimul de 26 mp din directivele europene. Noi, ca asociație, susținem creșterea numărului de metri pătrați de spațiu verde, ca dovadă stau campaniile de împădurire desfășurate până acum”, se mai arată în scrisoarea deschisă.

“Prin prezenta, ne exprimăm îngrijorarea că Parcul Municipal Vest, creat pentru a fi o barieră verde care să protejeze municipiul Ploiești de poluarea traficului intens de pe centura Ploiești, cât și cea provenită de la obiectivele industriale învecinate, să devină un imens șantier sau să fie lăsat în paragină pe o perioadă nedefinită de timp. Mai mult, considerăm că investițiile pentru înverzirea și plantarea în Parcul Municipal Vest sunt benefice pentru sănătatea ploieștenilor de toate vârstele și ar trebui continuate și chiar accelerate. Facem apel către dumneavoastră și celelalte asociații de profil să se alature inițiativei noastre de a păstra Parcul Municipal Ploiești Vest în administrarea Consiliului Local Ploiești pentru a proteja dreptul la sănătate și un mediu curat al ploieștenilor”, mai arată ONG-ul, în documentul înaintat către Consiliul Local şi Primăria Ploieşti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here