fbpx
marți, aprilie 23, 2024
spot_img

Senatorul Iulian Dumitrescu îl critică pe ministrul Radu Oprea

Citește Și

- Reclamă -

Senatorul Iulian Dumitrescu, preşedintele PNL Prahova, a criticat dur modificările pe care intenţionează să le aducă  ministrul Mediului de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoria, Radu Oprea, la Programul Start Up Nation.

Liderul liberalilor prahoveni consideră că, introducând un nou criteriu de punctaj, conform căruia beneficiază de 20 de puncte suplimentare proiectele din judeţele în care numărul de IMM-uri la nivel judeţean pentru 100 de locuitori este mai mic de 4, ministrul Oprea pune automat pe primul loc, cu cele mai mari şanse de reuşită, proiectele din Teleorman şi le exclude din competiţie pe cele din marile centre universitare, cum ar fi Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi etc.

- Reclamă -

 

”Programul Start-up Nation, modificat pentru a avantaja Teleormanul, s-ar putea transforma într-o puşculiţă de partid

Modificările pe care Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat intenţionează să le aducă Programului Start Up Nation sunt de natură a îndepărta programul de obiectivele sale iniţiale, acelea de a sprijini înfiinţarea de start-up-uri în domeniile în care România este competitivă şi de creare de noi locuri de muncă bine plătite în economie. Îi cer ministrului Ştefan – Radu Oprea să nu transforme Start-up Nation într-o puşculiţă a PSD plecând de la presupunerea că centrul inteligenţei antreprenoriale din România este în Teleorman.
Introducând un nou criteriu de punctaj, conform căruia beneficiază de 20 de puncte suplimentare proiectele din judeţele în care numărul de IMM-uri la nivel judeţean pentru 100 de locuitori este mai mic de 4, ministrul Oprea pune automat pe primul loc, cu cele mai mari şanse de reuşită, proiectele din Teleorman şi le exclude din competiţie pe cele din marile centre universitare, cum ar fi Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi etc. Dacă finanţarea de către stat a start-up-urilor vizează sprijinirea înfiinţării de IMM-uri competitive şi sustenabile, şi nu doar înfiinţarea de firme, programul nu poate să îi dezavantajeze, să îi excludă chiar, pe tinerii din centrele universitare care reprezintă motoarele dezvoltării tehnologice şi antreprenoriale din România.
O altă modificare a schemei de finanţare îi dezavantajează pe tinerii antreprenori în domeniul IT-ului. Dacă anul trecut IT-ul putea să obţină 100 din 100 de puncte, pe noua grilă de evaluare IT-ul poate primi cel mult 80 din 100 de puncte. Îi amintesc Ministrului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat că, în conformitate cu Strategia Naţională pentru Competitivitate, modelul economic spre care trebuie să se îndrepte structura economică privată din România este acela al afacerilor generatoare de valori adăugate brute foarte înalte, în domenii orientate către o cerere prezentă şi, pe cât posibil, viitoare: industrii creative, tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor, robotizare, construcţii de maşini şi utilaje asistate de computer, servicii financiare.
Nu în ultimul rând, selectarea şi contractarea proiectelor după principiul „primul venit – primul servit”, fără criterii de competitivitate a proiectelor, lasă loc de corupţie şi de interferenţe politice. Vreau să îi reamintesc domnului ministru că autorităţile de management din România au schimbat procedurile de atribuire a banilor europeni, astfel încât astăzi nu mai există un asemenea criteriu de selecţie pe fonduri UE.
Structura Produsului Intern Brut al Uniunii Europene ne arată că cea mai mare parte a acestuia este reprezentată de contribuţia întreprinderilor mici şi mijlocii. Mai mult decât atât, PIB-ul statelor dezvoltate din UE este generat de agenţi economici orientaţi către domenii de înalt progres tehnologic, purtătoare de niveluri ridicate ale valorii adăugate. În România, însă, structura mediului de afaceri intern este caracterizată de întreprinderi cu un grad redus de tehnologizare, din cauza accesului restrâns la creditare şi capitalizare. Îi solicit ministrului Ştefan – Radu Oprea să renunţe la modificările care deteriorează Programul Start-up Nation şi să încurajeze antreprenoriatul pe direcţiile în care România are avantaje competitive certe, demonstrate şi evidenţiate în evaluările anuale ale Comisiei Europene (rapoarte privind competitivitatea în spaţiul UE) şi confirmate de asociaţiile investitorilor străini”, a scris senatorul Iulian Dumitrescu, preşedintele PNL Prahova, pe pagina personală de Facebook.

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

Angajații TCE îl contrazic pe director și spun că oamenii din ambele sindicate intră în grevă. FOTO-DOCUMENT

Situația la TCE, operatorul public de transport în comun din Ploiești, este din ce în ce mai alarmantă, iar...
Sari la conținut