©Cosmin Bumbutz. All rights reserved. www.bumbutz.ro
Șase dintre cei aproximativ 400 de deținuți care își ispășesc pedeapsa la Penitenciarul Ploiești au decis să se căsătorească în spatele gratiilor. Conform legii, gestul lor vine la pachet cu o vizită conjugală de două nopți. Deținuții care se căsătoresc în închisoare sunt singurii care au parte de vizite intime de 48 de ore, restul au parte doar de trei ore de amor.

Conform raportului ANP, în anul 2019 șase persoane aflate în detenție la Penitenciarul din Ploiești au decis să-și întemeieze o familie în ciuda faptului că se aflau în detenție. Conform legislației în vigoare, deținuții care se căsătoresc în închisoare au dreptul la o vizită conjugală de 48 de ore.

Pentru restul bărbaților aflați în detenție la același penitenciar, vizitele conjugale au fost mult mai scurte, de doar trei ore. Astfel, conform aceluiași document, administrația penitenciarului a permis unui număr de 340 de deținuți să se întâlnească pentru trei ore în intimidate cu soțiile.

Foto: Ziarul de Iași
Foto: Ziarul de Iași

Nu doar întâlnirile intime sunt vânate de deținuți. Aceștia au solicitat conducerii închisorii să fie lăsați să meargă acasă pentru o zi sau cinci zile sau au cerut suplimentarea numărului de pachete primite de acasă. De astfel de privilegii au parte doar persoanele care au un comportament civilizat în spatele gratiilor, participă la activități cultural-educative și nu au abateri disciplinare.

Conform raportului ANP, conducerea Penitenciarului Ploiești a analizat aproape 2500 de cereri de recompensare venite din partea deținuților, cele mai mult fiind aprobate:

Au fost analizate 2.476 de rapoarte de recompensare din care au fost aprobate 2.012, respinse 464, astfel:

  • 46 cu ridicarea unei sancțiuni disciplinare aplicate anterior;
  • 1.522 cu suplimentarea drepturilor la pachet și/sau vizită; · 93 cu suplimentarea dreptului de vizită intimă;
  • 104 cu permisiunea de ieșire din penitenciar pentru o zi, dar nu mai mult de 15 zile pe an;
  • 247 cu permisiunea de ieșire din penitenciar pe o durata de cel mult 5 zile, dar nu mai mult de 25 de zile pe an;
  • prin sectorul vizite, pachete, corespondenţă s-a asigurat legătura persoanelor private de libertate cu membrii de familie şi alte persoane, în scopul menţinerii unei relaţii de suport cu aparţinătorii acestora, ceea ce a implicat un volum mare de lucru din partea personalului din sector, astfel :

– s-au acordat 346 vizite intime (6 de 48 de ore, 340 de 3 ore);

au fost făcute 8.224 programări prealabile, din care (6.618 – sediul unității, 753 – la secția exterioară Moara Nouă, 853 – la secția exterioară Movila Vulpii), dintre acestea, 632 de vizite nu au fost acordate ca urmare a neprezentării aparținătorilor.

– s-au acordat 6.069 vizite cu aparţinătorii (la sediul unităţii 6.087, la secţia exterioară Movila Vulpii 746, iar la secţia exterioară Moara Nouă 628) ; o s-au distribuit 3.470 pachete (2.634 la sediul unităţii, 456 la secţia exterioară Movila Vulpii şi 380 la secţia exterioară Moara Nouă), în greutate de 34.700 kilograme; o au fost primite 6.841 scrisori dintre care distribuite 5.563 (4.591 la sediul unităţii, 670 la secţia exterioară Movila Vulpii, 302 la secţia exterioară Moara Nouă) şi returate 1.278;

– au fost acordate un număr de doar 21 convorbiri online din 26 programate. Nu au fost acordate 5 convorbiri din motive obiective (3 deținuți au fost transferati, 2 deținuți nu au mai îndeplinit condițiile de acordare).

– dreptul la cumpărături a fost asigurat prin magazinul din incinta unităţii şi cele două puncte comerciale deschise la secţiile exterioare, valoarea totală a acestora fiind de 2 788 885,24 lei;

Vizita conjugală este un drept de care beneficiază cei căsătoriți. Ei trebuie să dovedească prin documente starea civilă. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here