Profesorul din UPG Ploiești, Călin Alexe Mureșan, arestat pentru luare de mită de la studenți, știa că este interceptat pentru că asupra sa există suspiciuni că solicită bani pentru o notă de trecere, dar asta nu l-a determinat să renunțe la afacerea sa extreme de bănoasă.

Informația este sută la sută oficială și este prezentată de procurori în referatul de arestare preventivă. Mureșan fusese înștiințat oficial, conform legii, de faptul că asupra sa fuseseră dispuse măsuri de supraveghere tehnică încă de anul trecut, atunci când un alt profesor de matematică din UPG, Ilie Ristea, a fost prins când cerea “mălai” de la studenții săi. Cu siguranță afacerea era extreme de bănoasă, astfel că Mureșan a riscat și a continuat să ceară mită pentru o notă de trecere, dar își lua toate măsurile de precauție pentru a nu fi prins de organele judiciare.

În referatul de arestare, procurorii arată că Alexe Mureșan le cerea studenților să-și închidă telefoanele atunci când se întâlneau pentru “consultații”, le vorbea în șoaptă, le cerea să nu pronunțe cuvântul bani și să dea plicurile cu bani pe sub masă. Mai mult, atunci când a demarat discuția despre ziua în care urma să fie programat examenul de matematică pentru studenții restanțieri, Mureșan le-ar fi reproșat că este nevoit să-și strice vacanța pentru a veni la școală. Pentru că, probabil, făcea un efort considerabil, profesorul de matematică le-a cerut studenților să se organizeze astfel încât să fie strânși bani de la toți restanțierii din toate grupele, în total 50-60 de persoane, iar banii să fie dați toți odată.

De altfel, susțin procurorii în referatul de arestare, Mureșan le vorbea la cursuri studenților că, pentru a promova examenul, nu au nevoie decât de trei referate și jumătate, expresie interpretată de anchetatori drept tariful de 350 de lei de persoană pentru o notă de trecere. În urma anchetei, declanșată după un denunț, s-a descoperit faptul că toți studenții restanțieri care urmau să suțină examenul cu Mureșan, au format mai multe grupuri închise pe WhatsApp și pe facebook, în care discutau despre faptul că cine vrea să treacă la matematică trebuie să plătească 350 de lei. În acest scop, fiecare dintre grupele din toată facultatea a desemnat un student care să se ocupe de strângerea banilor. Banii au fost plasați în plicuri în care se aflau și listele cu studenții care au cotizat. Aceste plicuri și liste au fost găsite la profesor în urma perchezițiilor.

Studenții care au colaborat cu anchetatorii, terorizați

După ce profesorul Călin Alexe Mureșan a fost reținut de procurori și dus la audieri la Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova, studenții care au acceptat să colaboreze cu anchetatorii au început să se simtă terorizați. Unul dintre acesta, speriat să nu fie supus unor violențe, a cerut ajutorul organelor judiciare, se arată în referatul de arestare. Aici se precizează faptul că una dintre fetele implicate în caz a surprins momentul în care fratele lui Alexe Mureșan, Daniel Jianu Mureșan, și el cadru didactic la UPG, ar fi discutat în curtea universității cu niște bărbați cu “constituție atletică și tatuați pe brațe” care nu păreau studenți. Aceeași fată a reclamat autorităților că Jianu Mureșan ar fi indicat cu un semn studenții implicați în acest dosar. Mai mult, un alt student audiat și el în cauză, ar fi mărturisit faptul că în noaptea audierilor a fost urmărit de fratele profesorului arestat până în dreptul casei sale. Acolo l-ar fi abordat și l-a întrebat ce a discutat cu organele judiciare. Acesta este și motivul pentru care procurorii au solicitat instanței de judecată să-i interzică profesorului de matematică să ia legătură pe orice cale cu fratele său aflat în libertate și fără nicio interdicție de a merge la universitatea unde învață studenții denunțători.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here