elicopter nato
German Marshall Fund (GMF) a realizat un sondaj în 14 țări europene și nord-americane cu privire la percepția despre NATO și UE, în contextul războiului din Ucraina. 

Studiul a fost realizat în Canada, Franţa, Germania, Italia, Lituania, Polonia, Portugalia, Regatul Unit, România, Spania, SUA, Suedia, Turcia, Ţările de Jos, pe un eşantion de 1500 de persoane în fiecare ţară.

78% dintre persoanele intervievate sunt de părere că NATO este „foarte” sau „mai degrabă” importantă pentru securitatea ţării lor, comparativ cu 67% în 2021.

Ţările apropiate geografic de Rusia şi de Ucraina sunt cele care acordă NATO mai multă importanţă (91% în Polonia, 88% în România, 87% în Lituania), însă procente ridicate s-au înregistrat şi în ţări din Europa de Vest, precum Portugalia (90%), Ţările de Jos (81%) sau Germania (80%).

Turcia, care deține cea mai numeroasă armată din NATO după SUA și care face notă discordantă cu celelalte state din alianță, se situează pe ultimul loc, cu 21% dintre respondenţi care consideră NATO „foarte importantă” pentru securitatea lor şi cu 44% care cred că alianţa nord-atlantică este „mai degrabă importantă”.

O medie de 81% dintre cei intervievaţi din ţări ale UE consideră că Uniunea Europeană este de asemenea importantă pentru securitatea lor naţională, cu procente de 94% în Portugalia, 82% în Spania, 75% în Italia şi 73% în Franţa.

De notat că ţări care nu sunt membre ale UE, precum Regatul Unit (67%) şi Turcia (58%), descriu de asemenea UE drept un actor important pentru securitatea lor.

Deşi SUA sunt în continuare percepute drept puterea cea mai influentă din lume de 64% dintre persoanele intervievate în cele 14 ţări, această influenţă va urma să scadă drastic, în opinia lor. Doar 37% dintre ei consideră că SUA vor fi principalul actor mondial în următorii 5 ani, în timp ce 25% cred că titlul de cea mai influentă putere îi va reveni Chinei. Totodată, 15% sunt de părere că Uniunea Europeană va deveni principalul actor mondial, iar 10% văd Rusia în această postură.

De asemenea, Germania (75%), Franţa (65%) şi Regatul Unit (55%) sunt considerate ţările cele mai influente în Europa.

G4Media.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here