fbpx
joi, aprilie 25, 2024
spot_img

Sorin Ovidiu Vântu, scrisoare deschisă către Ministrul Justiţiei. Ce critici dure îi transmite afaceristul lui Tudorel Toader

Citește Și

- Reclamă -

De după gratii, Sorin Ovidiu Vântu iese din nou la atac. De această dată, în vizorul omului de afaceri a intrat chiar ministrul Justiţiei, Tudorel Toader. Milionarul a transmis, pe Facebook, o scrisoare deschisă în care îl critică dur pe ministru pentru propunerile prin care îşi doreşte rezolvarea suprapopulării din penitenciare, propuneri pe care acesta le-a trimis la Bruxelles. „Sunteți varză ca manager, că vârsta nu vă încape și entuziasmul iar, pe cale de consecință, nu mai are de unde să țâșnească vreo viziune.”, scrie Vântu.

„Domnule ministru, am fost unul dintre fanii dumneavoastră. Eleganța exprimării, ușurința în a comunica concepte și idei din zona dumneavoastră de expertiză într-un limbaj accesibil și unor profani în domeniu, de genul meu, mi-au generat credința că, dincolo de o inteligență sclipitoare, vă cunoașteți atât de bine profesia încât reușiți s-o explicați în fraze scurte, clare și convingătoare. Din nefericire, aici se oprește competența dumneavoastră, competență extrem de utilă pentru un profesor dar insuficientă pentru un ministru. Un ministru trebuie să aibă în plus viziune, entuziasm și capacități manageriale, însușiri care dumneavoastră vă lipsesc cu desăvârșire. Fac aceste afirmații după ce am citit draftul pe care l-ați trimis la Bruxelles cu propunerile privind suprapopularea și condițiile de detenție, precum și propunerile pe care le-ați făcut în privința Codurilor penale. Acolo am văzut că sunteți varză ca manager, că vârsta nu vă încape și entuziasmul iar, pe cale de consecință, nu mai are de unde să țâșnească vreo viziune. Dat fiind mediul în care mă exprim, nu voi face o abordare critică pentru fiecare punct pe care l-am citit, ci voi încerca să vă explic, în ansamblu, de ce ambele materiale citite par scrise de un student mediocru de anul II, și nu de un tip de calibrul dumneavoastră intelectual. Nu mă pot abține să nu dau totuși un exemplu care m-a izbit prin ridicolul său. Cum ați putut scrie faptul că, printre măsurile de îmbunătățire a calității vieții în detenție, s-a decis suplimentarea obiectelor de igienă personală? Adică o coajă de săpun și un sul de hârtie igienică. Spre buna informare, domnule ministru, nici un infractor nu-și mai folosește de mult degetele și apoi pereții, în mod scârbavnic. Sulul dumneavoastră de hârtie igienică nu este altceva decât un cost ridicol și inutil, și nu un motiv de laudă la Bruxelles.

- Reclamă -

Trecând peste acest exemplu, problema centrală a tot ceea ce ați propus este lipsa oricărei viziuni de ansamblu, lipsa unei filozofii penale, definirea precisă a termenelor, actorilor și funcția lor. A mai spune astăzi că funcția unei pedepse este aceea de a reeduca pe cineva, ține de istoria anilor 1950, când “burjuii” erau băgați în pușcărie pentru a fi “reeducați” în spiritul valorilor comuniste. A mai spune astăzi că Justiția împarte dreptatea, când actualul Cod penal este doar un instrument al răzbunării aflat în mâna unei categorii la fel de debusolate și frustrate ca și restul categoriilor sociale, mi se pare cel puțin hazardat. Actualul Cod penal, domnule ministru, este la fel de idiot ca și cei care l-au conceput. Nu peticind pe ici pe colo veți genera o nouă filozofie penală, ci schimbându-l cu totul, în concordanță cu cerințele viitoarei Românii, la a cărei naștere ați avut onoarea de a fi invitat să participați. Școala de drept din Iași a dat mari valori, domnule ministru, nu cârpaci.
În privința managementului lucrurile stau la fel de rău. Ați trimis la Bruxelles propunerea de a construi 6-7 pușcării noi, pentru a oferi deținuților noi spații de cazare, asta însemnând un cost inițial de circa un miliard de euro. Eroarea managerială constă nu doar în risipirea unei sume inițiale uriașe, ci și în costurile ulterioare de întreținere, care vor apasă pe bugetul statului. Cu banii ăștia puteți transforma sistemul penitenciar într-un centru de profit. Așa cum am mai scris într-un material publicat anterior, cele câteva zeci de mii de deținuți pot lucra în mari centre agricole și de industrializare a agriculturii, fiind cazați în barăci, la fața locului. Folosind sistemele video, nici nu va mai fi nevoie să cheltuiți sume uriașe pentru escorte și combustibil în scopul deplasării acestora la instanțe. Imaginați-vă ce ar însemna un miliard de euro investiți în sere, zootehnie, mici unități de industrializare a produselor agricole. Toate acestea înseamnă entuziasm, viziune, muncă și onorarea poziției de ministru, domnule Toader.”, scrie Sorin Ovidiu Vântu pe Facebook.

Sursa: www.stiripesurse.ro

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

VIDEO – A fost dispusă evacuarea blocurilor din apropierea craterului adânc de doi metri format pe o stradă din Slănic

O stradă din oraşul prahovean Slănic s-a prăbușit, formându-se un crater cu adâncimea de doi metri pe o suprafață...
Sari la conținut