fbpx
miercuri, aprilie 24, 2024
spot_img

Şova şi Vâlcov află astăzi dacă pot fi arestaţi. Care sunt calculele matematice înainte de votul din Senat

Citește Și

- Reclamă -

sova si valcov - Ziarul INCOMODZi decisivă pentru senatorii PSD Dan Şova şi Darius Vâlcov. Senatul urmează să dea un vot pentru cele două solicitări ale procurorilor DNA de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive.

Senatorii decid miercuri dacă vor aproba cerererile procurorilor anticorupţie pentru reţinerea şi arestarea preventivă a pesediştilor Dan Şova şi Darius Vâlcov. În timp ce în cazul fostului ministru al Transporturilor avizul comisiei juridice este pentru arestare, în situaţia fostului ministru de Finanţe, senatorii jurişti nu au făcut nicio recomandare plenului, votul fiind de egalitate (cinci ”pentru”, cinci ”împotrivă” şi o abţinere).

- Reclamă -

Raportul de forţe din Parlament este, la momentul actual, în favoarea PSD, gruparea lui Victor Ponta având majoritate. Concret, liberalii, care au anunţat că vor vota la vedere, se bazează pe 62 de membri. În grupul PSD sunt 76 de senatori, 8 membri UDMR, 13 senatori PLR-PC şi 9 independenţi. Dintre cei neafiliaţi, şase voturi sunt aduse de Mircea Geoană, ceea ce ar însemna că PNL s-ar putea baza pe 68 de voturi.

 

Dacă cei 14 senatori UNPR se vor ţine de cuvânt şi vor vota pentru arestarea lui Dan Şova şi a lui Darius Vâlcov, atunci votul final ar ajunge la 82, adică la doar trei voturi distanţă de numărul necesar de voturi pentru ca solicitările DNA să fie aprobate (minimum jumătate plus unul din totalul senatorilor, adică 85).

În ce priveşte situaţia celor de la UDMR, ei nu au primit un îndemn clar în ce direcţie să voteze. De altfel, în cadrul comisiei, reprezentantul UDMR s-a abţinut la vot, ceea ce ar înseamna că din cei opt senatori maghiari, unii s-ar putea pronunţa în favoarea solicitării DNA. La fel este şi situaţia celor de la PLR-PC, senatorii din acest grup având opţiuni diferite de vot.

- Reclamă -

Dan Şova şi combinatele Turceni şi Rovinari

Procurorii DNA au cerut aviz pentru arestarea preventivă a senatorului PSD Dan Şova, fost ministru al Transporturilor, în dosarul în care acesta era deja urmărit penal pentru trei infracţiuni de abuz în serviciu, în legătură cu contractele dintre casa sa de avocatură „Şova şi Asociaţii” şi complexurile energetice Rovinari şi Turceni.

Şova este acuzat de DNA că, în cursul lunii februarie 2015, ar fi depus la DNA 11 procese verbale care să justifice aceste contracte şi care să arate că el nu este implicat în ele, însă care ar fi false, spun procurorii. De asemenea, Şova mai este acuzat că în 2010 a ordonat distrugerea hard-disk-urilor de la casa sa de avocatură, pentru a ascunde urmele contractelor cu cele două complexuri energetice.

Procurorii DNA spun că Dan Şova a beneficiat de contracte de asistenţă juridică în valoare totală de 800.000 euro, care au fost atribuite cu încălcarea legii. Şova este acuzat că a insistat pe lângă directorul Complexului Energetic Turceni (CET), Dumitru Cristea, urmărit penal şi el în acest dosar, pentru a obţine contractele de asistenţă juridică. De asemenea, directorul Complexului Energetic Rovinari (CER), Laurenţiu Ciurel, este şi el urmărit penal în acelaşi dosar.

- Reclamă -

În cadrul audierilor din comisia juridică, Dan Şova  a susţinut că este nevinovat, spunând că el, de fapt, a fost cel care a salvat complexurile energetice Turceni şi Rovinari şi că ”ar merita o statuie ecvestră în Gorj”.

Dosarul lui Vâlcov: procurorii susţin că lua mită în cimitire

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a cerut, joia trecută, aviz de la Senat pentru reţinerea şi arestarea preventivă a lui Darius Vâlcov, în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă, după ce ar fi intervenit, când era primar al Slatinei, în atribuirea unor contracte către un om de afaceri, care i-ar fi promis 20% din sumele încasate.

Potrivit procrurorilor, fostul ministrul de Finanţe, Darius Vâlcov, a primit „comisionul” în pungi de plastic, banii fiindu-i daţi în tranşe cuprinse între 400.000 şi un milion de lei, suspecţi din dosar afirmând că au fost situaţii în care s-au înâlnit cu Vâlcov chiar şi în cimitir.

În cazul lui, comisia juridică nu a dat plenului nicio recomandare clară, votul din comisie fiind de egalitate.

În timp ce Vâlcov era audiat de senatorii jurişti, procurorii DNA au cerut un nou aviz pentru începerea urmăririi penale, reţinerea şi arestarea preventivă pe numele său, de data aceasta pentru fapte făcute în calitate de ministru şi senator.

Potrivit anchetatorilor, începând din 2011 şi până în prezent, Vâlcov a efectuat operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţia de primar, senator şi ministru. El s-ar fi folosit de informaţiile obţinute în virtutea funcţiilor publice, pentru a sprijini o firmă de cadastru, una de contabilitate şi un birou de avocatură. Procurorii susţin că aceste firme erau deţinute de fostul ministru al Economiei, dar erau administrate prin interpuşi.

Darius Vâlcov a obţinut, astfel, arată procurorii anticorupţie, mai multe bunuri materiale, între care sumele de 90.000 de dolari şi 1.323.850 de lei, trei lingouri de aur, care cântăresc în total trei kilograme, un tablou cu ramă aurie, inscripţionat Renoir, un tablou inscripţionat Jean Cocteau şi o pictură pe lemn, inscripţionată Aurel Acasandrei.

Sursa: www.gandul.info

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

Câți turiști sunt așteptați pe litoral în mini-vacanța de 1 Mai

Operatorii de turism din stațiunile de pe litoral speră că în 2024 vor avea un sezon mai bun decât...
Sari la conținut