Peste 80 de persoane din localităţile prahovene Sinaia, Buşteni şi Valea Călugărească, dar şi din comune sărace din judeţ, au dat bani să obţină certificate false de vaccinare anti COVID.

Clienții au fost racolaţi de o reţea de asistenţi medicali, coordonați de un medic de familie din Valeaa Călugărească, implicat în campania de vaccinare anti COVID.

Acesta a reușit să dezvolte din primăvara acestui an și până în luna septembire un sistem complex prin care ofereau contra cost certificatul de vaccinat oamenilor care aveau nevoie urgentă de un astfel de act.

A fost pur şi simplu o explozie de astfel de solicitări în special în perioada concediilor de vară, dar şi ulterior, venite din partea celor care pleacu la muncă în străinătate sau în vacanțe în Grecia și înalte țări unde era solicitat certificatul respective.

Tariful pentru un astfel de document varia între 200 de lei și 700 de lei, în funcți de hainele pe care le purta clientul, dar și de pretențiile acestuia.

Potrivit unor surse judiciare,  medicii şi asistenţii implicaţi în această reţea foloseau de trei metode pentru a-și satisface clienții: certificatul de vaccinare era obţinut fără ca măcar omul să se prezinte fizic la centrul de vaccinare. Neprezentarea costa, astfel că tariful ajungea și la 700 de lei. Cea de-a doua ofertă era mai ieftină. Clientul era chemat la centru și era injectat pur și simplu cu un banal ser fiziologic, substanța din fiola de vaccine fiind aruncată la gunoi. Mai exista și o a treia ofertă, în care asistenta pur și simplu se prefăcea că injectează vaccinul. Aceste ultime metode erau mai ieftine, costau între 200 și 500 de lei, și erau preferate de asistenți pentru că aveau o acoperire că în cabinet chiar a avut activitate.

La această oră (18.00) continuă audierile începute dimineață. Sunt 35 de persoane aduse la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova, printre care un medic, asistenți și clienții acestora.

Acuzațiile sunt de dare și luare de mită, trafic de influență, fals și uz de fals, conform unui comunicat de presă al Poliției Prahova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here