Autoritățile din Prahova se pregătesc pentru ce va fi mai rău, având în vedere creșterea alarmantă a numărului de pacienți bolnavi de COVID-19. În acest context, Spitalul Municipal Câmpina (SMC) a fost desemnat ca spital suport pentru a prelua exclusiv pacienți COVID-19, alături de două secții exterioare ale Spitalului Județean de Urgență Ploiești, Secția de pneumologie, aflată pe strada Oborului și secția de boli infecțioase (spitalul Movila). În total cele trei centre de suport covid din Prahova asigură în total 150, 200  de paturi. Este important de precizat că vorbim despre paturi, nu despre locuri.

La fel ca majoritatea centrelor COVID 19 din țară și Spitalul Municipal Câmpina se confruntă cu aceeași situație. Este o criză acută de echipamente de protecție care ajung, la momentul în care scriem această știre, doar pentu câteva ore. Speranța vine dinspre transportul internațional anunțat de autoritățile centrale. Astfel, în cursul zilei de joi 26 martie, în România vor ajunge 100.000 de echipamente de protecție care for fi distribuite către spitalele unde vor fi tratați pacienții confirmați COVID-19.

Grav este că la Spitalul Municipal Câmpina, doi dintre medicii care lucrau aici și-au dat demisia, miercuri 25 martie. Aceștia aveau contracte de colaborare și nu sunt obligați de lege să rămână în preaviz.

Mai mult, Primăria Câmpina a oferit un suport financiar spitalului de doar 300.000 de lei, o sumă mult prea mică pentru chejtuielile uriașe care vor urma. O parte din acești bani a fost deja cheltuită pentru cumpărareaa de substanțe dezinfectate care acum se găsesc la prețuri și de zece ori mai mari ca anul trecut.  Dezinfectanții au fost compărați de pe piața liberă pentru că în depozitele cu care spitalul avea relații contractuale nu se mai găsesc.

”Important este să ne mișcăm cu calm și să ieșim cu bine din această situație”, spune medicul Călin Tiu, managerul Spitalului Municipal Câmpina.

Dat fiind că SMC a fost transformat în spital Covid-19, toți pacienții care sunt internați acum aici și care au diagnostice fără legătură cu virusul, vor fi transferați în alte unități sanitare din județ, cel mai probabil la Urlați, la Vălenii de Munte și Băicoi. Bolnavii care se pot trata la domiciliu, vor fi externați.

”Nu știm exact de când, dar asta ne așteaptă. Astăzi, spitalul este funcțional, cu restricții, primim doar urgențele. În curând, vom primi doar Covid-19”, a precizat dr. Călin Tiu.

Potrivit unor infromații oferite de Prefectura Prahova, unitățile sanitare din Prahova au primit în cursul zilei de miercuri pachete cu echipamente de protecție, însă numărul acestora este insuficient. La Câmpina au ajuns 25 de măști cu factor înalt de protecție de tip FFP2. Cu acestea ar trebui să lupte medicii cu valul de pacienți confirmați COVID-19 așteptat să ajungă la Câmpina în scurt timp.

Îngrijorător este că la secția ATI a Spitalului de la Câmpina sunt 15 paturi, dar doar trei dintre acestea au ventilatoare atât de vitale pentru peroanele infectate cu coronavirus.

Materiale de protecție achiziționate de IGSU și destinate acțiunilor de intervenție în combaterea infecțiilor COVID-19 către PRAHOVA

 1. MATERIALE PENTRU INSPECTORATUL JUDEȚEAN DE URFENȚĂ PRAHOVA ȘI SERVICIUL DE AMBULANȚĂ PRAHOVA
 • 250 măști FFP2
 • 200 măști FFP3
 • 100 combinezoane
 1. MATERIALE PENTRU DIRECȚIA DE SĂNĂTATE PUBLICĂ PRAHOVA
 • 225 măști FFP2
 • 100 măști FFP3
 • 50 combinezoane
 1. MATERIALE PENTRU SPITALUL JUDEȚEAN DE URGENȚĂ PLOIEȘTI
 • 200 măști FFP2
 • 100 măști FFP3
 • 50 combinezoane
 1. SPITALUL MUNICIPAL CÂMPINA – 25 măști FFP2
 2. SPITALUL DE PEDIATRIE PLOIEȘTI – 25 măști FFP2
 3. SITALUL ORĂȘENESC SINAIA – 25 măști FFP2

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here