fbpx
vineri, aprilie 19, 2024
spot_img

Spitalul de Pediatrie Ploiești, mai scump de opt ori decât unul din București!

Citește Și

- Reclamă -

spital pediatrie - Ziarul INCOMODCu puţin timp înainte de începerea lucrărilor pentru amenajarea noului spital de pediatrie din Ploieşti în fostul sediu al OMV Petrom din centrul oraşului, vă propunem o analiză a costurilor estimate pentru această investiţie. După ce veţi citi textul de mai jos vă veţi întreba, poate, ca şi noi, cum a fost posibuil aşa ceva?

O promisiune din campania electorală
La începutul anului electoral 2012, candidatul de atunci al USL la Primăria Ploieşti, Iulian Bădescu, anunţa un proiect comun cu candidatul la CJ Prahova, Mircea Cosma: construcţia unui nou spital de pediatrie lângă actuala clădire a spitalului juxdeţean de urgenţă. Proiectul acela a fost abandonat, însă, în campania electorală pentru alegerile parlamentare din noiembrie 2012, de data aceasta primarul Bădescu anunţa negocieri avansate cu OMV Petrom pentru preluarea fostului sediu din centrul oraşului cu scopul declarat de a reloca spitalul de pediatrie. Ulterior, OMV Petrom a donat Primăria Ploieşti clădirea respectivă şi a fost înfiinţată Fundaţia Copiii Noştri pentru strângerea de fonduri necesare realizării investiţiei.
Cost uluitor: 280.000 de euro/pat!
Cum ONG-ul respectiv nu a reuşit să adune decât 50.000 de euro într-un an, s-a apelat la împrumuturi bancare, investiţia fiind evaluată la, ATENŢIE mare la cife –  119.921.757 lei, fără TVA.
Făcând următorul calcul: 119.921.757 lei + TVA 28.781.222 lei = 148.702.979 lei / 4,5 (curs leu/euro) rezultă fabuloasa sumă de 33.045.106 euro! 
De banii aceştia, constructorul desemnat câştigător al licitaţiei (nu se cunoaşte decât că a existat un singur ofertant) trebuie să amenajeze un spital cu 118 paturi şi 4 săli de operaţie. Potrivit proiectului de relocare dat publicităţii de Primăria Ploieşti, noul Spital de Pediatrie Ploiesti va avea următoarea structură: 
1. Secţia Pediatrie I – 20 de paturi spital şi 5 paturi internare de o zi
2. Secţia Pediatrie II – 20 de paturi spital şi 5 paturi internare de o zi
3. Secţia Chirurgie Ortopedie Pediatrică – 20 de paturi spital şi 5 paturi internare de o zi
4. Secţia / compartiment ORL – 10 paturi spital şi 5 paturi internare de o zi
5. Secţia UPU – 12 paturi
6. Bloc operator – 4 săli operatorii pentru chirurgie pediatrică, ortopedie, ORL, chirurgie de o zi, endoscopie, bronhoscopie
7. Secţia ATI – 16 paturi cu structură organizatorică
8. Secţia imagistică / radiologie şi medicină nucleară
9. Serviciu ambulator
10. Farmacie
11. Serviciul anatomie patologică
La Bucureşti, de 8 ori mai ieftin! 
În Capitală, transformarea unei clădiri de birouri într-un spital cu 141 paturi şi 8 săli de operaţie a costat doar 4 milioane de euro. Este vorba de Spitalul Ponderas, amenajat prin transformarea unei clădiri cu spaţii de birouri situată pe Str. Nicolae Caramfil 85A, sector 1. Detalii în Ziarul Financiar: Cum arată clădirea de birouri transformată în spital în urma unei investiţii de 4 mil. euro – GALERIE FOTO
Potrivit sursei citate cu numai patru milioane de euro, clădirea de birouri a fost transformată într-un spital cu 141 de paturi, 8 săli de operaţie, 25 de cabinete medicale, pe o suprafaţă de 9.000 mp spaţii medicale. Frumos, nu? Merită amintit şi faptul că, în 2014, la spitalul respectiv au fost trataţi 35.000 de pacienţi. Aşadar, nu e o simplă clinică medicală, ci un spital în adevăratul sens al cuvântului! Raportându-ne la numărul de paturi rezultă un cost de 28.383 de euro, faţă de 280.000 de euro/pat investiţia Primăriei Ploieşti.
La Timişoara, spitalul de pediatrie are 500 de paturi
Deşi Prahova are mai mulţi locuitori decât judeţul Timiş, la Timişoara funcţionează Spitalul Clinic pentru Copii cu 500 de paturi. Potrivit site-ului oficial, spitalul are profil de urgenţă, fiind o unitate medicală desemnată să trateze urgenţe medicale şi chirurgical-ortopedice la copil. Din structura spitalului face parte Unitatea de Primire a Urgenţelor, compartiment cu program permanent dedicat asigurării serviciilor medicale de urgenţă. Iar activitatea medicală este asigurată în permanenţă de un număr de 3 lini de gardă pediatrie, 2 lini de gardă chirurgie şi ortopedie pediatrică, o linie de gardă anestezie şi terapie intensivă, o linie de gardă neonatologie, o linie de gardă ORL.

- Reclamă -

Sursa: www.observatorulph.ro

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

Patru vehicule implicate într-un accident în apropiere de Ploiești

Accident cu patru vehicule vineri dimineață, în apropiere de Ploiești.Potrivit Poliției Prahova, este vorba despre un accident produs pe...
Sari la conținut