Trei servicii secrete ale Federației Ruse activează în România, a anunțat Serviciul Român de Informații. SRI precizează că este vorba despre acțiuni de spionaj cibernetic și că și alte state desfășoară astfel de operațiuni pe teritoriul României, iar unele dintre ele nu ar trebui să o facă.

Toate serviciile relevante de informaţii din Rusia, respectiv FSB, GRU şi SVR, încearcă să fie prezente în România, pe partea de spionaj cibernetic, potrivit directorului general al Centrului Naţional Cyberint, SRI, Anton Mugurel Rog.

FSB este serviciul de securitate al Federației Ruse, moștenitorul fostului KGB. GRU este serviciul de informații al Armatei Ruse, iar SVR este serviciul de informații externe, care are, printre sarcini, supravegherea cibernetică în alte țări, strângerea de informații din online, interceptare, defășurarea anumitor acțiuni în online, etc.

Sediul SVR din Moscova, foto: Wikipedia
“Noi aveam date tehnice pentru doi actori că sunt aici. Aveam FSB şi GRU. Cu câteva luni înainte de război a venit şi al treilea actor care lipsea în România: SVR. Deci, acum, pe partea de spionaj cibernetic, toate serviciile relevante de informaţii din Rusia, cu atacuri complexe (….), încearcă să fie prezente în România”, a susţinut Anton Mugurel Rog, la BCR Expert Hub, eveniment unde s-a discutat despre “Securitate cibernetică, provocări şi prevenirea vulnerabilităţilor”, informează Agerpres.

Anton Mugurel Rog afirmă că rolul Centrului Naţional Cyberint este să dovedească, indubitabil, cu dovezi tehnice, că atacul respectiv este realizat de o anumită grupare.

“Atribuirea politică o face mai târziu preşedintele României, în cazul în care consideră că este oportun, pe baza datelor tehnice oferite de Centrul Naţional Cyberint şi alte instituţii din România sau în cooperare cu companii private”, a precizat Rog.

Potrivit acestuia, există “un pattern” pe care Rusia l-a folosit de fiecare dată când a avut atacuri militare.

“Înainte au atacat teritoriul respectiv sau împreună cu zona adiacentă cibernetic. Lucrul acesta s-a întâmplat şi acum. Şi nu toate atacurile au putut să targeteze foarte precis Ucraina. Unele atacuri au ieşit, ca să zic aşa, din ce îşi doreau ei şi au afectat şi Europa, aproape în integralitate”, a explicat reprezentantul SRI.

Acesta a menţionat că alte 3 – 4 state au acţiuni cibernetice în România, dar nu a făcut nominalizări, unele fiind dintre “ţările care nu ar trebui să facă aşa ceva”.

Probabil, oficialul SRI se referă la state care fac parte din UE și/sau din alianța NATO.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here