Redeschiderea dosarului Papici a produs un adevărat cutremur în Prahova, șefi din poliție, procurori și politicieni ajungând în vizorul DNA. Caracatița care făcea și desfăcea în Prahova îl avea ca și cappo di tutti capi pe nimeni altul decât pe deputatul Sebastian Ghiță, om de afaceri ultrapotent, care și-a construit imperiul prin afaceri cu statul. În acest doar se fac cercetări cu privire la constituirea unui grup infracțional, favorizarea infractorului, luare și dare de mită, fiind vizate 13 persoane cu funcții importante din județ.

 

Sebastian Ghiță și firmele fantomă

Firme din grupul Asesoft – fondat de Sebastian Ghiță, deputat de Prahova – au trimis milioane de lei în conturile firmelor de tip “fantomă” urmărite penal pentru spălare de bani și evaziune în dosarul “Cosma – Păvăleanu”, arată o anchetă realizată de Rise Project. Tranzacțiile au inclus un intermediar, adică un SRL de lângă Ploiești aflat și el pe lista celor 142 de companii anchetate în acest caz, alături de oameni-cheie din PSD.

SRL-ul interpus pe traseul banilor se numește Coneco Serv și, oficial, este o firmă axată pe achiziții de site-uri web și montaj de structuri metalice specifice industriei de telecomunicații. Cu sediul într-o comună din suburbii și patronată de doi cetățeni, tată și fiu, Coneco Serv a intrat sub lupa procurorilor în toamna anului 2013. Motivul: în 2013, firma a pompat peste 5,5 milioane de lei în alte patru companii ce formează nucleul dur al platformei de firme “fantomă”: Kadok Interprest, Robyko Last Line, S&S Wizard și Narsam Invest.

Banii însă au venit din direcția Asesoft, mai precis de la societățile componente ale holdingului: Asesoft Internațional (cumnatul lui Ghiță), 2KTelecom și AccesNet International (fratele lui Ghiță), Teamnet Business (fondată de Ghiță) și Divasoft (monitorizată de ANAF pentru alte tranzacții suspecte cu grupul Asesoft). Cele cinci au transferat în 2013 peste 10 milioane de lei în contul SRL-ului intermediar, Coneco Serv. Jumătate din sumă s-a întors imediat de unde a venit, iar cealaltă jumătate a intrat în mașinăria prahoveană de spălat bani.

 

Echipa de filaj a PSD

Pe vremea când izbucnise scandalul ”Păvăleanu-Alexe” și Ghiță cotiza la PSD, membrii ai acestui partid au încercat să intimideze procurorii care se ocupau de caz. Bogdan Toader, candidatu PSD la președinția CJ Prahova la alegerile din 2016 și fost președinte interimar al CJ Prahova pe perioada cât Mircea Cosma a fost suspendat din funcție, deși nu a fost inculpat în niciun dosar, procurorii au arătat că el era ”câinele de pază” al celor implicați în scandal, făcând parte din grupul apropiat și obedient al lui Mircea Cosma. Pe perioada cercetărilor din dosar, un grup de persoane care proteja gruparea Păvăleanu-Alexe a inițiat „unele măsuri de supraveghere operativă (filaj) în zona Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești”. În ordonanța de clasare a lucrării semnată de procurorul Lucian Papici de la DNA este descris modul în care acționa dispozitivul de filaj din care făcea parte Bogdan Toader.

”Astfel, pentru a identifica persoanele chemate ca martor-în perspectiva intimidării acestora-respectiv contactele pe care procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești și procurorul de caz le au cu diverse autorități, în principal cu organul informativ cu care se cooperează, în proximitatea sediului parchetului s-a constituit un dispozitiv de filaj/contrafilaj realizat de persoane cunoscute ca aparținând cercului relațional al familiei Cosma-angajați ai firmelor din cercul lor de interese sau semnalați frecvent în relație cu aceștia-și folosite, pe perioada campaniilor electorale pentru activități violente de intimidare a adversarilor politici.”

 

Cumnatul lui Sebi Ghiță la DNA

În martie 2016 au fost reținuți pentru 24 de ore Viorel Dosaru, fostul șef al Inspectoratului Județean de Poliție Prahova, Aurelian Mihăilă, fost procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, Liviu Tudose, procurorul general adjunct al Parchetului de pe Lângă Curtea de Apel Ploiești și Constantin Ispas, fostul șef DGA Prahova.

Potrivit comunicatului de presă emis de DNA despre aceste rețineri, cele patru persoane sunt acuzate de fapte de corupție, printre care trafic de influență, luare de mită și favorizarea infractorului. Concret, atât procurorul Liviu Tudose, cât și chestorul Viorel Dosaru, sunt acuzați că au făcut trafic de influență pentru a-i oferi deputatului Sebastian Ghiță informații clasificate.

În aceeași lună, Cristian Anastasescu, cumnatul lui Sebastian Ghiță, și cel care administrează firma Asesoft, s-a prezentat la sediul DNA Ploiești, surse judiciare declarând la acel moment că acesta va fi audiat ca martor în dosarul clasat, în 2014, de procurorul Lucian Papici.

Potrivit unui comunicat de presă al DNA, deputatul Sebastian Ghiță este acuzat că, în cursul lunii martie 2011, l-a constrâns pe reprezentantul unei societăți comerciale să încheie, în mod fictiv, un contract de prestări servicii, pentru a înceta difuzarea unor reportaje denigratoare la adresa firmei în cauză, la un post de televiziune a cărui activitate o controla prin intermediul SC Asesoft International SA.

Un om de bază de-al deputatului Ghiță a fost și Iulian Bădescu, ex primarul Ploieștiului, reținut de DNA în alt dosar de corupție. Iulian Bădescu era foarte apropiat de Sebastian Ghiță. Este de notorietate apropierea dintre cei doi, iar DNA l-a acuzat chiar pe Bădescu de faptul că a primit mită o casă în cartierul Albert din Ploiești de la deputatul Ghiță, în schimbul unor afaceri profitabile pe bani publici.

Cât despre chestorul Viorel Dosaru, procurorii anticorupție spun că acesta îi furniza informații clasificate aceluiași Sebastian Ghiță, lucru făcut de altfel și de procurorul Liviu Tudose.

 

Ghiță și dosarul Papici

Revenind la dosarul Papici, Sebastian Ghiță este acuzat de săvârșirea a două infracțiuni de dare de mită, două infracțiuni de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, o infracțiune de șantaj, una de cumpărare de influență și una de conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

Și pentru că orice comentariu este de prisos, iată comunicatul DNA:

”În conformitate cu prevederile legale și constituționale, Direcția Națională Anticorupție a transmis Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cererea și referatul întocmit în cauză, în vederea sesizării ministrului Justiției pentru a cere președintelui Camerei Deputaților încuviințarea reținerii și a arestării preventive a deputatului GHIȚĂ SEBASTIAN AURELIAN, deputat în Parlamentul României, pentru săvârșirea următoarelor infracțiuni:

– două (2) infracțiuni de dare de mită,
– două (2) infracțiuni de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații,
– șantaj,
– cumpărare de influență,
– conducerea unui vehicul fără permis de conducere
Cererea procurorilor anticorupție are în vedere faptul că, potrivit ordonanței prin care s-a dispus efectuarea urmăririi penale față de suspect, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
În perioada 2013-2014, în timp ce pe rolul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești se afla în curs de urmărire penală o cauză complexă în care se efectuau cercetări cu privire la săvârșirea unor infracțiuni de evaziune fiscală și spălare de bani, mai multe persoane vizate au obținut informații confidențiale pe mai multe căi, printre cei implicați în furnizarea ilegală de informații nedestinate publicității fiind și Ghiță Sebastian Aurelian – deputat în Parlamentul României.

Informațiile confidențiale priveau obiectul cercetărilor, persoanele fizice și juridice cercetate, măsurile de supraveghere tehnică dispuse, măsurile preventive ce urmau a fi luate, numele procurorului de caz și ale ofițerilor de poliție delegați să efectueze urmărire penală.

Concret, folosindu-se de influența pe care o avea și pe care o exercita efectiv pentru menținerea și promovarea în funcții publice, suspectul Ghiță Sebastian Aurelian a capacitat un magistrat și o persoană din conducerea Inspectoratului de Poliție Județean Prahova (I.P.J.) Prahova să-i furnizeze informații confidențiale din dosarul aflat în curs de urmărire penală pe rolul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești.
Faptele ar fi fost comise în contextul în care, pe de o parte, deputatul Ghiță Sebastian Aurelian avea interesul să protejeze două persoane implicate în activitatea infracțională ce făcea obiectul anchetei, iar pe de altă parte, avea personal interese de natură financiară la mai mulți agenți economici supuși anchetei.
În schimbul informațiilor nedestinate publicității pe care le-a obținut, suspectul Ghiță Sebastian Aurelian a promis, pe de o parte, persoanei din conducerea I.P.J. Prahova că o va sprijini să își mențină funcția, dar și să obțină alte funcții de conducere. Pe de altă parte, a acordat magistratului sprijin în vederea obținerii unor funcții de conducere sau execuție în cadrul unor instituții publice centrale.

Într-un alt context, în cursul lunii martie 2011, pentru a înceta difuzarea unor reportaje denigratoare la adresa unei anumite societăți comerciale, prin intermediul unui post de televiziune a cărui activitate o controla prin intermediul SC Asesoft International SA, suspectul Ghiță Sebastian Aurelian l-a constrâns pe reprezentantul acelei societăți comerciale să încheie, în mod fictiv, un contract de prestări servicii. Scopul încheierii contractului era ca SC ASESOFT INTERNAȚIONAL SA să dobândească, în mod injust, un folos patrimonial, respectiv suma de 500 000 euro, reprezentând valoarea contractului menționat. Din acea sumă, SC ASESOFT INTERNAȚIONAL SA a primit, în două tranșe,în perioada iunie – septembrie 2011, suma totală de 610. 202, 96 lei.
La data de 22 iulie 2012, Ghiță Sebastian Aurelian a condus pe drumurile publice un autoturismul marca Mercedes, fiind depistat pe raza localității Bărcănești, județul Prahova, în condițiile în care exercitarea dreptului de a conduce era suspendată pentru perioada 22.03.2012-18.08.2012.

La aceeași dată, Ghiță Sebastian Aurelian i-a solicitat unei persoane cu funcție de conducere din I.P.J. Prahova să intervină pe lângă lucrătorii de poliție rutieră din cadrul Biroului DN1, astfel încât aceștia să nu dispună măsurile legale, respectiv constatarea comiterii unei contravenții (depășirea limitei legale de viteză pe raza localității) și a unei infracțiuni la regimul circulației (în perioada 22.03.2012-18.08.2012 Ghiță Sebastian Aurelian având suspendată exercitarea dreptului de a conduce autovehicule), respectiv întocmirea dosarului penal, intervenție care s-a și realizat.

În schimb, Ghiță Sebastian Aurelian a oferit sprijin, astfel încât persoana respectivă să își mențină funcția de conducere pe care o exercita la I.P.J. Prahova.”

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here