Situația privind cazurile de violență în familie este mai mult decât îngrijorătoare! Potrivit statisticii puse la dispoziția ziarului Incomod de către Poliția Prahova și de către Inspectoratul General al Poliției Române, în medie, în Prahova sunt agresate zilnic patru femei! Anul trecut au fost sesizate la Poliția Prahova 1.559 de cazuri de violență în familie din județ, iar 381 dintre cazuri sunt din Ploiești. Acest lucru înseamnă că lunar aproximativ 130 de persoane din Prahova sunt victime ale violenței partenerilor, în timp ce în Ploiești este raportat în medie un caz pe zi.

Poliția Prahova spune, însă, că cifrele sunt în scădere: “faptele de violență în familie scad statistic cu aproape 6%”, raportat la anul anterior, 2016.

În București, însă, cazurile sunt mai mult decât duble. Anul trecut au mers la poliție să reclame 3.794 de persoane care spun că au fost victime ale unor cazuri de violență în familie. Un calcul simplu arată că media este de 316 abuzuri pe lună și 10 pe zi.

La nivelul întregii țări, IGPR spune că anul trecut au fost sesizate 36.245 de cazuri de violență în familie, adică o medie de 3.020 de cazuri pe lună și 100 de persoane pe zi.

Agentul șef adjunct de poliție Silvana Oprea a explicat într-un interviu acordat ziarului Incomod că potrivit statisticilor o femeie se întoarce în mediul abuziv de șapte ori, înainte de a pune punct definitiv relației violente. Mai mult decât atât, multe dintre victimele abuzurilor în familie nici măcar nu reclamă aceste fapte, astfel că respectivele cazuri nu ajung niciodată în atenția autorităților. Au fost și cazuri când victima s-a transformat în agresor, iar femeile abuzate au comis infracțiuni mult mai grave împotriva celor care le făceau rău, inclusiv crime.

Orice persoană care este supusă violenței în familie trebuie să știe că poate beneficia de protecție, existând chiar un ordin care a fost introdus în legislație. Astfel, victimele violențelor în familie sunt îndrumate să apeleze în orice moment la poliție pentru a cere ajutor.

Mai multe detalii despre ordinele de protecție și despre specificul cazurilor de violență în familie recitiți în interviul cu agentul șef adjunct Silvana Oprea, de la Poliția Prahova!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here