fbpx
vineri, martie 29, 2024
spot_img

Stenograme din dosarul Tel Drum! Telefoane ascultate timp de șapte ani!

Citește Și

- Reclamă -

Un detaliu de-a dreptul șocant iese la iveală din rechizitoriul trimis de procurorii DNA la instanță în dosarul în care compania Tel Drum și administratorii săi sunt acuzați de fraudarea fondurilor europene. Deși dosarul vizează fapte din 2016, din document rezultă că reprezentanții Tel Drum și cei ai unor companii-satelit aveau telefoanele ascultate încă din 2010.

Societatea Tel Drum şi oamenii de afaceri Petre Pitiş şi Mircea Vişan – reprezentanţi ai firmei – au fost trimişi în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în dosarul privind fraudarea fondurilor europene, cu un prejudiciu de peste un milion de euro, informeaza DNA în decembrie 2017. În acelaşi dosar au fost trimise în judecată şi SC WFA Impex SRL, persoană juridică, dar şi Ion Florian, reprezentant al WFA Impex SRL şi Neda Florea, reprezentant al Tel Drum SA, fiecare pentru complicitate la săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecinţe deosebit de grave.

- Reclamă -

Potrivit rechizitoriului întocmit de anchetatori şi trimis judecătorilor, în anul 2015 Ministerul Fondurilor Europene a admis la contractare un proiect propus de societatea comercială Tel Drum SA în cadrul programului „Creşterea Competitivităţii Economice”, finanţat din fonduri europene. „În cadrul proiectului, Tel Drum SA urma să achiziţioneze o ‘staţie mobilă de mixturi asfaltice pentru creşterea competitivităţii economice a SC Tel Drum SA’. Proiectul trebuia implementat până la data de 31 decembrie 2015”, precizează anchetatorii.

Sursa citată arată că, la data de 2 septembrie 2015, Tel Drum SA a publicat pe site-ul www.fonduri-ue.ro anunţul de achiziţie de bunuri (staţia mobilă), iar în urma derulării etapelor din procedura de atribuire a contractului de furnizare bunuri a fost declarată câştigătoare firma WFA Impex SRL, iar după depunerea cererii de rambursare în luna februarie 2016 beneficiarul Tel Drum SA a primit în cadrul proiectului suma nerambursabilă de 4.849.375 lei, sumă apropiată de valoarea maximă eligibilă, din care majoritatea, respectiv 4.170.462,5 lei, provenind din fonduri europene.

„În rechizitoriu se arată că, în cadrul proiectului finanţat din bani europeni, reprezentanţii Tel Drum SA – Mircea Vişan, Petre Petre şi Neda Florea – şi reprezentantul WFA Impex SRL – Ion Florian au încălcat, pe de o parte, regulile privind derularea procedurii de atribuire a contractului de furnizare şi, pe de altă parte, au întocmit documente care atestau fapte şi împrejurări nereale (documente utilizate ulterior în obţinerea fondurilor nerambursabile), în sensul că au simulat procedura de atribuire, reprezentanţii Tel Drum SA fiind în realitate cei care au negociat preţul şi condiţiile achiziţiei utilajului de la firma furnizoare, în timp ce WFA Impex SRL a fost doar un interpus scriptic în procedură (această societate nu avea nici experienţa şi nici capacitatea de a furniza utilajul); au dat firmei WFA Impex SRL informaţiile privind derularea proiectului, condiţiile de participare şi documentaţia tehnică înainte de publicarea anunţului de cerere de oferte, prin aceasta eliminând caracterul concurenţial al procedurii de atribuire şi au întocmit şi au depus declaraţii privind lipsa conflictului de interese între reprezentanţii beneficiarului şi ofertant deşi WFA Impex SRL era într-o situaţie de afiliere cu Tel Drum SA, iar între Petre Pitiş, Neda Florea şi Ion Florian era atât o relaţie profesională cât şi una personală, WFA Impex SRL funcţionând ca o societate satelit pentru Tel Drum SA”, menționează DNA.

- Reclamă -

În rechizitoriu, DNA încearcă să demonstreze conflictul de interese izvorât din faptul că Tel Drum SA și WFA Impex SRL erau controlate de persoane apropiate. În acest sens, procurorii inserează stenograme ale unor convorbiri telefonice din anul 2010, 2011 și 2017:

„Relația dintre inculpatul Ion Florian și inculpații Pitiș Petre și Neda Florea reiese și din conversațiile telefonice purtate de aceștia și redate în procesele verbale din data de 20.12.2017. Astfel, relația profesională și cea de prietenie dintre Pitiș Petre și Ion Florian poate fi constată și din ascultarea conversației pe care aceștia o poartă la data de 05.05.2010, în care, după ce Pitiș Petre îl întreabă pe Ion Florian aspecte privind suprafața de teren pe care o au într-o anumită localitate, deoarece aveau nevoie de 5000 mp pentru o fabrică, inculpatul Ion Florian îi propune lui Pitiș Petre să vină la masă deoarece ”eu sunt cu băieţii aicea, la…, în spate la Tribunal, aici. Dacă vreţi să veniţi, să şi mâncaţi… Da.” (vol  1, filele 118-119)

Relevantă este și discuția dintre cei doi din data de 10.04.2010, în care schimbă păreri cu privire la modalitatea în care pot obține finanțări pentru contracte și comisionul pentru ”a se asigura” că este un proiect câștigător. În acest sens, următorul fragment al conversației indică atât modul în care cei doi se adresează cât și gradul de încredere pe care îl au unul în celălalt (vol 1, filele 119, 120, 121):

” Ion Florian – Alo! Da!

- Reclamă -

Pitiş Petre – Alo! Fănucă!

Ion Florian – Da, domnu’ director!

Pitiş Petre – Mă, tu pe ce program ţi-ai luat… ăla…?

Ion Florian – Minimis.

Pitiş Petre – Şi mai se… poartă Minimis-u’ ăla?

Ion Florian – Până-n iunie.

Pitiş Petre – Până-n iunie?

Ion Florian – Da.

Pitiş Petre – Şi cine ţi-a făcut proiectu’?

Ion Florian – De la Sibiu, MDT se numeşte.

Pitiş Petre – Şi e vreo chestie, trebuie să ai vreo chestie, trebuie să ai pile, ceva, să ţi-l aprobe?

Ion Florian – Păi, da, să aibe ăia trecere p-acolo. Adică, unii reuşesc, alţii nu prea reuşesc.

Pitiş Petre – Şi-ăştia ai tăi reuşesc?

Ion Florian – Aşa se pare, cam…, în spate mai… a reuşit.

Pitiş Petre – Aha! Deci to… Au avut şi eşecuri pân’ acu?

Ion Florian – Nu ştiu! Pă asta zice că n-au avut. Au avut câteva eşecuri pe d-alea, pe… agroturistice.

Pitiş Petre – Îhî!

Ion Florian – Care se depun în altă parte, da’ la Ministerul Finanţelor, unde se depun astea, se pare că n-au avut eşecuri.

Pitiş Petre – Şi cât costă?

Ion Florian – 5% din valoarea proiectului. Dar…

Pitiş Petre – Când îi dai bani?

Ion Florian – Îîî… 1% înainte, la încheierea contractului şi restu’, după ce se… Încă un procent, când se-ncheie contractu’ cu Ministeru’ Finanţelor.

Pitiş Petre – Da.

Ion Florian – Contractu’ de finanţare. Şi restu’, la final.

Pitiş Petre – Îhî! Şi ce poţi să iei pe el?

Ion Florian – Numai utilaje… care nu circulă pe drumurile publice.

….

Pitiş Petre – Aha… deci ă… vezi ce condiţii au ăstea sau dă-mi şi mie număru’ de telefon, luni, a lu’ ăla, să-l sun, să văd.

Ion Florian – Da, da!

Pitiş Petre – Bine…

Ion Florian – Ce faceţi, aţi plecat de la bac, de acolo?

Pitiş Petre – Acu’ am plecat!

Ion Florian – Ha-ha-ha! Bine, io sunt la… pe la birou, dacă n-aveţi ce face, v-aştept la o berică.

Pitiş Petre – Nu, că mă duc acasă, de-abia scăpai, eram invitat pă la Alexandria la o berică şi am…”

Aceeași relație apropiată o are inculpatul Ion Florian și cu Neda Florea, aspect ce reiese din conversațiile purtate de aceștia, dar și din faptul că, ulterior efectuării perchezițiilor informatice în computerele ridicate de la WFA Impex SRL, au fost identificate facturi emise de operatori economici către Spring SERV, societate controlată de Neda Florea, precum și documente privind relațiile comerciale ale acestei societăți cu WFA Impex SRL.

În ceea ce privește relația și poziționarea celor doi inculpați, relevante sunt conversațiile pe care aceștia le poartă atât înainte de momentul demarării proiectului de achiziționare a stației de mixturi asfaltice, cât și după acest moment.

Astfel, în data de 28.12.2011, Neda Florea îl apelează pe Ion Florian din greșeală, dar cu această ocazie cei doi poartă o conversație în care Neda Florea îl asigură pe Ion Florian că rezolvă o problemă pe care o aveau cu anumite facturi, iar ulterior discută despre împărțirea activităților în cadrul programului de deszăpezire (vol 1, filele 122-124):

” Ion Florian: Şi voiam să vă mai întreb dă excavatoarele alea, că doamna Cărbunaru mi-a zis că are prins la ea numai unu’ singur şi să ştiu ce fac cu oamenii ăia, le mai ţin, nu le mai ţin…

Neda Florea: Care?

Ion Florian: Deci… alte două excavatoare…

Neda Florea: Buldoexcavatoarele tale?

Ion Florian: Buldoexcavatoare, da, nu sunt prinse la deszăpezire şi unu’ şi-a terminat treaba, pă unde a avut el şi s-a retras.

Neda Florea: Păi, omule…

Ion Florian: Da?

Neda Florea: După… după sărbători…

Ion Florian: Da?

Neda Florea: Începem… mă rog, să sperăm că vremea e aşa, nu o începe iarna, dacă o începe iarna… dacă începe iarna şi vine zăpadă, se vor suplimenta utilajele şi o să fie prinse.

Ion Florian: Am înţeles,

Neda Florea: (neinteligibil)

Ion Florian: Io…io v-am întrebat în ideea să ştiu ce fac cu mecanicii, dacă îi ţin la muncă sau îi trimit acasă.

Neda Florea: Păi…dă-le şi tu zilele ăstea liber, că tre să le dai…

Ion Florian: Păi zi… da, zilele astea, oricum le dau liber, da…

Neda Florea: Şi, după patru ianuarie…

Ion Florian: Da…

Neda Florea: … intrăm pe reţele Turnu Măgurele, tu o să intri pe o stradă cu canalizare şi apă…

Ion Florian: Da…

Neda Florea: … şi tu o să ai nevoie de două…

Ion Florian: Da…

Neda Florea: … şi al treilea rămâne la Flori.

Ion Florian: Gata, am priceput!

Neda Florea: Ai priceput, da?

Ion Florian: Da, da!

Neda Florea: Bine, Fănică!”

Aceeași relație se menține între cei doi până în prezent, la data de 15.03.2017, purtându-se următoarea conversație, din conținutul acesteia rezultând că cei doi nu se întâlneau numai la sediul societăților comerciale ci și în alte locuri deținute în proprietate de Tel Drum SA, precum imobilul din Turnu Măgurele (vol 1 fila 134):

” Ion Florian: Alo!

Neda Florea: Ce faci, Fănică? Pe unde eşti?

Ion Florian: Aştept să iasă soarele.

Neda Florea: He, he, eşti în Turnu?

Ion Florian: Da.

Neda Florea: Vino, vino un pic până aicea la şefu’.

Ion Florian: La barieră?

Neda Florea: Nu mă… la noi la birou, la şef… la Petre.

Ion Florian: Păi, nu ştiu unde, da, aici la Turnu.

Neda Florea: La birou, mă!

Neda Florea: Alo!

Ion Florian: Da, vă aud, da’ nu ştiu unde… La Liţa?

Neda Florea: Nu mă, aici la Alexandria, mă.

Ion Florian: A. păi sunt la Turnu. Atunci, vin într-o juma’ de oră.

Neda Florea: Aşa, de, da.

Ion Florian: Da, da. Bine. Să trăiţi!

Neda Florea: Bine, bine, bine.”

Relația de afiliere dintre Tel Drum SA și WFA Impex SRL era cunoscută atât de inculpatul Ion Florian, cât și de inculpații Petre Pitiș, Neda Florea și Vișan Mircea. În ceea ce îl privește pe inculpatul Vișan Mircea, acesta, chiar dacă nu avea o relație de prietenie sau subordonare cu inculpatul Ion Florian, cunoștea faptul că firma WFA Impex SRL este în relații comerciale cu Tel Drum SA și că cele două societăți nu sunt operatori independenți, în special raportat la faptul că inculpatul Vișan Mircea se ocupa de unul dintre proiectele pe care WFA Impex SRL le derula cu Tel Drum SA chiar în perioada implementării proiectului; totodată, acesta avea cunoștință de faptul că, în perioada de iarnă, WFA Impex SRL primea o parte din activitățile de deszăpezire de la Tel Drum SA.

În ceea ce îl privește pe inculpatul Ion Florian acesta, cunoscând că societățile sunt afiliate, că WFA Impex SRL nu a întocmit independent oferta și că se află într-o relație de prietenie și colaborare profesională atât cu inculpatul Neda Florea, cât și cu inculpatul Pitiș Petre, cu intenție a semnat declarația privind conflictul de interese, atestând în mod nereal că nu există o situație de conflict, aspect ce a determinat câștigarea procedurii de atribuire a contractului și utilizarea documentelor nereale la momentul întocmirii cererii de rambursare. În cazul în care, cu bună credință inculpatul ar fi precizat că există una dintre situațiile care generează un conflict de interese, oferta depusă de WFA Impex SRL ar fi fost eliminată din procedura de atribuire a contractului de furnizare bunuri.

Raportat la inculpatul Petre Pitiș se reține în primul rând faptul că acesta, în calitate de director general al Tel Drum SA, avea cunoștință de toată activitatea derulată în cadrul societății și cunoștea situația de conflict de interese în cadrul procedurii de atribuire a contractului de furnizare, atât prin prisma relației între cele două societăți cât și prin prisma relației pe care o avea cu Ion Florian, în mod personal.”

Sursa: www.stiripesurse.ro

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

Poliția Prahova angajează conductor de câini

Poliția Prahova a anunțat că scoate la concurs un post de conductor de câini.Termenul de depunere dosar pentru postul...
Sari la conținut