fbpx
miercuri, noiembrie 29, 2023
spot_img

Supermarketurile vor fi obligate să amenajeze case de marcat unde nu sunt vândute dulciuri și băuturi răcoritoare

spot_img

Citește Și

- Reclamă -

Camera Deputaţilor a adoptat un proiect de lege care vine în sprijinul familiilor cu copii. Astfel,  în supermarketuri şi hipermarketuri trebuie să existe cel puţin o casă de marcat dedicată familiilor, unde nu vor putea fi comercializate dulciuri şi produse alimentare nesănătoase pentru copii, cum sunt, de exemplu, chipsurile, bomboanele şi băuturile răcoritoare. Aceste case de marcat vor fi folosite doar de familii, care sunt însoţite de copii. Legea merge la promulgare.

În luna septembrie, Parlamentul a adoptat o propunere legislativă, care acordă prioritate femeilor însărcinate şi persoanelor însoţite de copii cu vârsta de până la 5 ani la casele de marcat şi la ghişeele din cadrul instituţiilor publice, arată comunicatul de presă al UDMR.

- Reclamă -

Propunerea legislativă elaborată de UDMR şi votată, miercuri, de Camera Deputaţilor completează această prevedere şi oferă familiilor posibilitatea de a alege o casă de marcat separată din hipermarketuri, în cazul în care nu doresc ca dulciurile şi băuturile răcoritoare să fie aşezate pe rafturile de lângă casele de marcat.

„Scopul propunerii legislative este de a proteja copiii de expunerea la dulciuri şi la alimente nesănătoase plasate pe rafturile din apropierea caselor de marcat, evitând, astfel, situaţiile în care copiii vor să li se cumpere astfel de produse. Orice părinte cu copii mici ştie cât de dificil este să le explici acestora că nu pot consuma cantităţi excesive de dulciuri. În 2019 am iniţiat această propunere legislativă, iar astăzi a fost adoptată de plenul Camerei Deputaţilor”, a declarat Benkő Erika, iniţiatorul proiectului de lege şi fost deputat UDMR din judeţul Covasna, conform sursei citate.

Conform statisticilor, în România, 25% dintre copii se confruntă cu obezitatea infantilă, adică un copil din patru suferă de probleme de greutate. Obezitatea la copii şi efectele sale asupra sănătăţii sunt subiecte mult disputate de experţii în sănătate, aceasta putând duce la diminuarea încrederii în sine, atunci când copilul devine adult, şi la experienţe sociale discriminatorii. Mai mult decât atât, obezitatea la copii duce la apariţia unor boli, cum ar fi diabetul sau creşterea tensiunii arteriale.

- Reclamă -

„UDMR tratează cu prioritate viaţa de zi cu zi a familiilor, iar propunerea legislativă face parte din acest plan de acţiune. Adesea, părinţii se confruntă cu multe provocări în timpul activităţilor lor zilnice, inclusiv la cumpărături. Comercianţii folosesc toate mijloacele de marketing pentru a-şi promova produsele, iar deseori copiii sunt publicul ţintă. Scopul nostru este să creştem familii şi copii sănătoşi în această ţară”, a explicat şi Csép Éva-Andrea, deputat UDMR din judeţul Mureş, co-iniţiatorul proiectului de lege.

Proiectul de lege adoptat anterior, care acordă prioritate femeilor însărcinate şi persoanelor însoţite de copii cu vârsta de până la 5 ani la casele de marcat şi la ghişeele din cadrul instituţiilor publice, aşteaptă promulgarea pentru a intra în vigoare. 

- Reclamă -
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!
spot_img

Ultimele Știri

Primarul Cherecheș a fost prins în Germania

Primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheş, a fost prins la Augsburg, în Germania, în urma unei colaborări între Poliţia...
spot_img