Sistemele de supraveghere video la mare distanță amplasate pe coasta Mării Neagră au căzut parțial de cel puțin trei ori în perioada când drogurile descoperite în aprilie pe litoral și în apa mării au intrat în România, au declarat pentru G4Media.ro surse din cadrul anchetei. Procurorii DIICOT investighează dacă traficanți sârbi știau sau nu că sistemele electronice de supraveghere a granițelor nu funcționau sau a fost o întâmplare și cine sunt românii care i-ar fi putut ajuta.

  • Poliția de Frontieră susține, într-un răspuns pentru G4Media.ro, că ”a avut o contribuție importantă în instrumentarea cazului în iar acest lucru a fost posibil atât cu ajutorul sistemului SCOMAR care funcționează în zonele de competență ale Gărzii de Coastă la Marea Neagră, dar și cu mijloacele tehnice aflate în dotare, inclusiv cele  de mobilitate navală și terestră”
  • Aparatura de supraveghere de la Marea Neagră nu poate fi reparată la timp pentru că Poliția de Frontieră nu a primit de la ministerul condus de Carmen Dan aprobarea de a face achiziții pentru contracte de mentenanță cu o valoare de doar 10 milioane de lei.
  • În ultimii ani, sistemele video la mare distanță situate de-a lungul coastei Mării Negre sunt reparate de polițiștii de frontieră sau de firme de turism sau pescuit, tocmai din cauza lipsei banilor pentru reparații.

Anchetatorii DIICOT încearcă să stabilească dacă traficanții cocainei descoperite în aprilie în Marea Neagră și pe țărm au fost ajutați de angajați ai Ministerului de Interne, din la Poliția de Frontieră sau de la alte structuri din cadrul ministerului care au acces la datele privind supravegherea granițelor, au declarat pentru G4Media.ro surse apropiate anchetei.

Drogurile descoperite din Marea Neagră ar fi intrat în România fix în momentul în care sistemul SCOMAR, sistemul electronic de supraveghere video și radar a frontierelor de la Marea Neagră, nu funcționa pe toată întinderea litoralului. Informația ne-a fost oferită prima dată acum aproape două săptămâni.

Pe parcursul documentării, inclusiv reprezentanți ai Poliția de Frontieră și procurori DIICOT au admis că sistemele electronice dintr-o parte din turnurile de supraveghere au fost oprite din cauza unor defecțiuni.

În ultimele zece zile a lunii martie, atunci când anchetatorii consideră că drogurile au intrat în România, turnurile de detecție ale SCOMAR (Sistemul Complex de Observare, Supraveghere și Control al Traficului) au căzut de cel puțin trei ori, conform datelor obținute pe surse de G4Media.ro.

Până când sistemele au fost repuse în funcțiune a durat de la minimum patru ore și până la o zi întreagă, așa cum ne-a asigurat o sursa implicată în anchetă.

”Nu știm de ce au căzut turnurile, dacă a fost vorba de defecțiuni normale. În momentul când cade un turn, zona de risc este acoperită cu nave. Însă, nici acest lucru nu a fost posibil în totalitate din cauza unor manevre de exercițiu în care era implicată instituția. Sistemele de supraveghere sunt puse greu în funcțiune atunci când apare o defecțiune pentru că Polița de Frontieră nu are contracte de reparație de peste un an. Fac reparațiile pe cont propriu sau cu firme locale specializate în transport turism. Este îngrozitor, dar ăsta este adevărul”, ne-a declarat sursa.

Un reprezentant al DIICOT ne-a transmis că ancheta privind intrarea drogurilor în România vizează și posibila implicare a unor angajați ai Ministerului de Interne, minister în subordinea căruia se află și Poliția de Frontieră.

Reamintim că actualul șef al Poliției Române este Ioan Buda, cel care a condus Poliția de Frontieră până la mijlocul anului trecut. Fostul său adjunct, Adrian Popescu este cel care conduce acum Poliția de Frontieră. ”Au fost cerute date despre ture, despre programul în care turnurile SCOMAR au funcționat sau nu și despre cine a făcut reparațiile și în cât timp”, ne-a asigurat reprezentantul DIICOT.

Poliția de Frontieră ne-a transmis că nu poate să ne ofere date privind zilele când turnurile SCOMAR ar fi căzut, pentru că aceste date au fost transmise procurorilor și instituția nu le mai poate face publice.

”În cauza privind captura de droguri descoperită în luna martie, la Sfântu Gheorghe, precizăm că în momentul de faţă se află în derulare o anchetă complexă instrumentată de procurorii DIICOT, sens în care nu putem face precizări în acest sens”, se arată într-un răspuns al Poliției de Frontieră transmis G4Media.ro de biroul de presă.

Reprezentanții instituției mai susțin că ”Poliția de Frontieră a avut o contribuție importantă în instrumentarea cazului potrivit competenței, iar acest lucru a fost posibil atât cu ajutorul sistemului SCOMAR care funcționează în zonele de competență ale Gărzii de Coastă la Marea Neagră, dar și cu mijloacele tehnice aflate în dotare, inclusiv cele  de mobilitate navală și terestră”.

Explicațiile Poliției de Frontieră

G4Media.ro a solicitat Poliței de Frontieră date referitoare la perioada când sistemul SCOMAR nu a funcționat și cât au durat aceste breșe. N-am primit un răspuns la aceste întrebări, dar ni s-a explicat că atunci când sistemele optice din turnuri cad, securitatea coasta Mării Negre este asigurată cu ambarcațiuni. Menționăm că Poliția de Frontieră are o singură navă de mare viteză capabilă să patruleze coasta românească.

Cele mai importante informații transmise de Poliția de Frontieră:

  • Mentenanța se asigură ”cu personal propriu, iar la momentul apariției unor disfuncționalități se contractează servicii specializate pentru reparații punctuale. De asemenea, se contractează servicii de mentenanță preventivă, conform manualului echipamentelor”.
  • Supravegherea granițelor se ”realizează în sistem integrat, prin  mai multe subsisteme care acționează complementar”.
  • ”În situația în care sunt identificate defecțiuni tehnice la una dintre componente, imediat dispozitivul de supraveghere şi control al frontierei de stat este asigurat de echipaje mobile, care desfășoară misiuni de supraveghere cu ajutorul mijloacelor de mobilitate navală şi terestră, dotate cu camere de termoviziune sau aparatură de vedere pe timp de noapte, astfel încât supravegherea frontierei să fie realizată în mod constant şi permanent”.
  • Totodată, ”vă aducem la cunoștință faptul că se află în derulare un program de modernizare al Sistemului Complex de Observare, Supraveghere și Control al Traficului la Marea Neagră (SCOMAR), ce constă în înlocuirea unor echipamente optoelectronice cu unele noi, mai performante, instalarea de noi echipamente de electro-alimentare și dezvoltarea aplicației SCOMAR”, se precizează în datele transmise de Poliția de Frontieră.

Din datele obținute de G4media, reiese că încă de anul trecut instituția a început procedurile de a asigura servicii de reparații pentru sistemele de supraveghere de pe Marea Neagră. Poliția de Frontieră a trimis la Ministerul Afacerilor Interne, condus de Carmen Dan, încă că acum peste șase șapte luni date prin care dorea începerea procedurilor de achiziție. Nici până acum nu au fost obținute.

Valoarea solicitată pentru aprobare, nici nu era una imensă. Doar 10 milioane de lei, fără TVA, așa cum reiese din documentul obținut de G4media.ro.

Faptul că în ultimii ani, reparația sistemelor de supraveghere a fost încredințată până acum și mai bine de un an unor firme fără experiență reiese din faptul că societatea de turism, Mian Tour, s-a ocupat de mentenanța turnului de la Perișoru.

 

Cum au ajuns drogurile în România

Spațiul vulnerabil al coastei românești a Mării Negre este cel dintre Grindul Chituc și Far Sulina. Pe o lungime de aproape 150 de km sunt montate cinci din cele nouă turnuri ale SCOMAR. Sistemul poate detecta cu radarul orice ambarcațiune care se apropie de țărm.

Citește mai departe pe g4media.ro!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here