fbpx
sâmbătă, decembrie 2, 2023
spot_img

Suspecții de COVID-19 din Prahova vor fi testați cu un echipament al medicilor veterinari

spot_img

Citește Și

- Reclamă -

Autoritățile din Prahova vor putea face teste rapide pentru depistarea COVID-19 folosindu-se de echipamentele medicale ale Direcției Sanitar Veterniare. În acest scop, medici și laboranți de la Direcția de Sănătate Publică, dar și de la Spitalul Județean de Urgență Ploiești și Spitalul Câmpina vor începe un program rapid de specializare la Institutele ”Matei Balș” și ”Cantacuzino” din București.

Medicul Bogdan Nica, directorul Direcției de Sănătate Publică, a precizat că, cel mai probabil, la sfârșitul săptămânii viitoare, Prahova va putea face analziele pentru depistarea coronavirusului la nivel local fără a mai apela la laboratoarele din București. În plus, echipamentul medical Real Time PCR aflat la DSV Prahova poate asigura între 80 și 120 de teste pe zi.

- Reclamă -

Echipamentul Real Time PCR era utilizat până acum de laboratorul DSV Prahova pentru depistarea pestei porcine, pestei porcine africane și gripei aviare. Aparatul poate fi adaptat pentru testele COVID-19 printr-o modificare de soft, operație care nu durează mai mult de o zi.

Dacă din punct de vedere tehnic totul se poate rezolva în scurt timp, mai greu este cu lipsa de personal specializat și cu birocrația autohtonă. Pentru ca realizarea testelor rapide pentru COVID-19 să se concretizeze a fost nevoie de protocoale între Direcția Sanitar Veterinară, Spitalul Județean de Urgență, Direcția de Sănătate Publică, avize de la Ministerul Sănătății, iar toată această încrengătură instituțională a durat foarte mult.

”Săptămâna trecută am facilitat legătura între DSP, DSV și Spitalul Județean. Fiecare este parte semnatară a unui protocol de colaborare. DSV pune la dispoziție aparatul, spitaul împreună cu DSP-ul care avizează, folosește acest aparat. Noi sperăm că de săptămâna viitoare să putem folosi acest PCR”, a declarat Cristian Ionescu, prefectul județului Prahova.

- Reclamă -

Odată finalizată colaborarea pe hârtie între instituțiile implicate, urmează specializarea laboranților care vor lucra pe Real Time PCR de la DSV.

”Am discutat cu colegii de la Matei Balș și de la Cantacuzino să-i primească într-un training accelerat pe colegii de la Spitalul Județean, de la laborator și pe cei de la Direcția de Sănătate Publică și am acceptul dumnealor. Și alte județe sunt în aceeași situație”, a declarat medicul Bogdan Nica, directorul DSP Prahova.

Până acum, medicii de la Secția de Boli Infecțioase din cadrul Spitalului Județean Prahova trimiteau probele la București, fie la ”Matei Balș”, fie la ”Cantacuzino”, iar rezultatele veneau în 24 de ore.

”Dureză foarte mult rezultatul, chiar dacă Direcția de Sănătate Pulbică Prahova are echipe și mașini care lucrează zi și noapte pentru a duce testele la București. În 24 de ore aflăm dacă rezultatul este pozitiv sau negativ”, a mai spus dr. Bogdan Nica.

- Reclamă -

Odată implementată procedura care să permită folosirea Real Timpe PCR din laboratorul DSV, Prahova va putea testa până la 120 de suspecți într-o singură zi. Acest laborator de testare rapidă va fi la dispoziția Spitalului Municipal Câmpina – devenit unitate suport COVID-19 printr-un ordin al Ministerului Sănătății, dar va primi și teste venite de la alte spitale mici din județ. Spitalul Județean de Urgență Ploiești va fi dotat cu un astfel de echipament medical prorpriu.

la nivel național există 23 de astfel de echipamente PCR în laboratoarele Direcțiilor Sanitar Veterinare. Și alte județe, printre care se află Brăila, Bistrița Năsăud, Tulcea, au început demersuri similare pentru a se putea folosi de aparatura DSV-urilor.

Dincolo de briocrație și specializare laboranților, autoritățile trebuie să mai depășească un obstacol. Lipsa kiturilor speciale pentru testarea COVID-19. Acestea au fost comandate în China și în Franța, potrovit unor surse, și uremază să ajungă în România în aceste zile.

În momentul de față, la nivel național se fac doar 1000 de teste pentru COVID-19 pe zi, cele mai multe în București, la Institutul ”Cantacuzino”.

FOTO cu caracter ilustrativ. Sursa:northwell.edu

- Reclamă -
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!
spot_img

Ultimele Știri

Trei copii au fugit de la un centru social din Băicoi. Pentru găsirea lor a fost alertată poliția

Trei copii de 11, 14 și 16 ani au fugit de la un centru social din Băicoi. Pentru găsirea...
spot_img