Duminică, la Băicoi, aproximativ 200 de oameni au ieșit în stradă, cerând interzicerea depozitării și prelucrării deșeurilor periculoase la groapa de gunoi din oraș și verificarea autorizațiilor pe care le au firmele care administrează rampa.

 

Protestul a fost organizat de Asociaţia Eco Natura Comunităţii Băicoi, care susţine că oamenii au ajuns la capătul răbdării din cauza deşeurilor toxice prelucrate şi depozitate la groapa de gunoi de pe raza localităţii.

Protestatarii scandează “Natura e a noastră, nu e ghena voastră” şi “Băicoi nu e groapă de gunoi”. De asemenea, protestatarii au purtat pancarte cu inscripţiile : “Vrem dealuri verzi şi aer curat” şi “Opriţi poluarea din Băicoi, închideţi groapa de gunoi”.

Ei declară că au stări de rău din cauza emisiilor de la rampa de deşeuri şi că le este teamă pentru sănătatea lor.

Oamenii s-au adunat în centrul localităţii, iar apoi au pornit într-un marş către depozitul de deşeuri.

“Protestul este organizat pe fondul unor tensiuni anterioare apărute între comunitatea locală şi firmele care desfăşoară de mai mulţi ani activităţi în domeniul depozitării deşeurilor periculoase şi nepericuloase în apropierea oraşului. În mai multe ocazii, oamenii au sesizat autorităţile de mediu cu privire la faptul că două firme nu respectă legislaţia de mediu, punându-le sănătatea în pericol. Ei au sesizat inspectorilor de mediu că depozitul de deşeuri nu respectă distanţa minimă faţă de zona locuită, iar una dintre firmele administratoare şi-a început activitatea economică fără să aibă autorizaţie de construcţie emisă de Primăria oraşului Băicoi”, declară preşedintele Asociaţiei Eco Natura Comunităţii Băicoi, Cirpian Stupare.

Potrivit acestuia, o companie a fost autorizată în anul 2013 pentru deşeurile nepericuloase, însă aceasta ar fi subcontractat alte două firme care au autorizaţie de mediu pentru prelucrarea deşeurilor periculoase.

Oamenii spun că zona este extrem de poluată, mirosul – insuportabil şi că multe animale s-au născut cu malformaţii sau chiar au murit din această cauză.

Protestatarii solicită autorităţilor din Bucureşti să ordone realizarea de urgenţă a unui control la Agenţia de Mediu Prahova, pentru a vedea în ce măsură reprezentanţii instituţiei au ţinut cont de prevederile legale în autorizarea şi supravegherea activităţii firmelor care deja îşi desfăşoară activitatea la depozitul de deşeuri periculoase şi nepericuloase din localitate.

Potrivit conducerii Asociaţiei Eco Natura Comunităţii Băicoi, o scrisoare deschisă a fost trimisă în atenţia premierului Daniel Cioloş, a preşedintelui Klaus Iohannis şi a mai multor ministere.

Administrator depozit de deşeuri: La Băicoi nu există risc de contaminare

Administratorul depozitului de deşeuri de la Băicoi, Răzvan Trocan, declară că în localitate nu există risc de contaminare, întrucât toate procedurile efectuate sunt sigure şi autorizate.

Răzvan Trocan, administratorul depozitului de deşeuri de la Băicoi, a declarat, duminică, că una dintre cele două companii subcontractate aduce şi reciclează deşeuri periculoase şi nepericuloase, dar acestea nu ajung în depozit.

“Prin obiectul de activitate, compania respectivă tratează aceste deşeuri, le transformă în deşeuri nepericuloase şi abia apoi acestea sunt depozitate la noi. Toate procedurile efectuate de firma respectivă sunt sigure şi autorizate de Agenţia de Mediu, iar riscul de contaminare nu există”, a spus Trocan.

Potrivit acestuia, cea de-a doua companie invocată de protestatari nu desfăşoară nicio activitate pe suprafaţa pe care a închiriat-o.

Pe de altă parte, directorul tehnic al companei autorizate pentru proceduri cu deşeuri periculoase şi nepericuloase, Manuela Boţoc, declară că deşeurile periculoase sunt neutralizate cu ajutorul unor materii prime, iar analizele şi probele sunt făcute foarte des. “Ceea ce facem noi nu afectează sănătatea, când a fost miros urât a fost o excepţie. Plângerile oamenilor sunt nefondate”, afirmă Boţoc.

Sursa: www.ph-online.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here