fbpx
miercuri, aprilie 17, 2024
spot_img

T.N.T și detonatoare găsite de DIICOT! Se plănuia folosirea „bombelor” la spargerea seifurilor

Citește Și

- Reclamă -

Prin ordonanța  din data  de 22.11.2017 a DIICOT-Structura Centrală s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpaţii VASILESCU (DUȚĂ) Iulian (arestat preventiv în altă cauză ), HURBEA Bogdan, LEONTE Marian-Irinel şi BUJOR Ionuț (arestat preventiv în altă cauză ) pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui  grup infracţional organizat,  nerespectarea regimului armelor și munițiilor,  nerespectarea regimului materiilor explozive,  contrabandă calificată.

La data de 23.11.2017  procurorii DIICOT- Structura Centrală au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaţilor  LEONTE Marian-Irinel şi HURBEA Bogdan,  pentru savarsirea infractiunilor deconstituire a unui grup infracţional organizat şi nerespectare a regimului materiilor explozive.

- Reclamă -

   În cauză, există suspiciunea rezonabilă în cursul anului 2017, inculpatul Vasilescu Iulian a inițiat organizarea unui grup infracțional în vederea comiterii de infracțiuni din sfera celor contra patrimoniului, în special pentru săvârșirea de infracțiuni de furt calificat având ca mod de operare spargerea/distrugerea echipamentelor tip bancomate sau de stocare/depozitare masă monetară (seif) ce se găsesc de regulă în dotarea societăților ce organizează jocuri de noroc (de genul caselor de pariuri).

În vederea derulării activităților infracționale, inculpatul Vasilescu Iulian a încercat să coopteze în cadrul grupului infracțional persoane tinere pe care să le inițieze în pregătirea și comiterea de acte materiale specifice infracțiunii indicate mai sus.

Deși inculpatul  Vasilescu Iulian avea domiciliul pe raza municipiului București, sector 3, pentru conspirarea activităților infracționale, în luna februarie 2017  a ales să închirieze un apartament situat în București, sector 4, unde să găzduiască persoanele cooptate în cadrul grupului infracțional.

- Reclamă -

În vederea asigurării mijloacelor necesare comiterii infracțiunilor ce intrau în scopul grupului infracțional și urmărind extinderea comiterii unor astfel de fapte pe teritoriul unor țări din spațiul European, inc. Vasilescu Iulian a demarat o activitate continuată pe linia obținerii de materii explozive și mijloace de inițiere ale unor astfel de materii pentru ușurarea acțiunilor de spargere/distrugere a echipamentelor de stocare/depozitare a sumelor de bani.

Astfel, grupul initial constituit a dobândit o nouă caracteristică, devenind suport pentru comiterea infracțiunilor de nerespectare a regimului materiilor explozive.

În fapt, s-a reţinut că la data de 01.04.2017, organele poliției de frontieră din cadrul PTF Calafat l-au depistat pe  inculpatul Hurbea Bogdan, pasager într-un autoturism condus de către inculpatul  Vasilescu Iulian, care la momentul intrării pe teritoriul României, venind dinspre Republica Bulgaria, avea în buzunarul interior al gecii două fitile detonante, dintre care unul prevăzut cu capsă pirotehnică detonatoare, pe care acesta a încercat să le introducă fără drept în țară.

De asemenea, la data de 22.11.2017, în jurul orei 09:50, în incinta unui restaurant situat pe raza municipiului Timișoara, au fost depistaţi inculpaţii Hurbea Bogdan, urmărit general în baza unui mandat de arestare emis de către Judecătoria Pașcani și Leonte Marian Irinel.

- Reclamă -

La controlul corporal efectuat asupra inculpatului Hurbea Bogdan, în buzunarul interior al hainei, au fost găsite 150 de grame de exploziv plastic de tip C4 și o capsă pirotehnică electrică detonantă.

În urma  investigaţiilor efectuate, în comuna Săcălaz, judeţul Timişoara, pe un teren viran, sub nivelul pământului, a fost descoperit un borcan din sticlă transparentăcare conţinea 200 de grame de  material exploziv de tip T.N.T (trinitrotoluen) și o capsă detonantă electrică.

De asemenea, faţă de inculpaţii Bujor Ionuţ şi Vasilescu Iulian s-a reţinut faptul că au deţinut în apartamentul în care locuiau, situat în Bucureşti, sector 4, arme şi muniţii constând în: 764 cartuşe „17 şi 82″, un cartuş „71187″, un pistol marca Valtro,  calibru 9 mm, cu încărcător, un dispozitiv ce are caracteristicile unui aruncător de grenade metalic şi trei dispozitive tip grenadă.

Inculpaţii Leonte Marian-Irinel şi Hurbea Bogdan au fost prezentaţi Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

Acţiunea a fost efectuată împreună cu poliţişti din cadrul Direcției Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase a Poliției Române.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către  Direcţia Operaţiuni Speciale.

La activități au participat și polițiști de la Inspectoratul de Poliție Județean Timiș.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

VIDEO Cum s-a produs accidentul de pe DN 1B, dintre un TIR și două mașini

Un grav accident de circulație s-a produs miercuri, în jurul prânzului, pe DN 1B, în comuna Fântânele, în apropierea...
Sari la conținut