yemen

yemenBombardament sângeros într-o tabără de refugiaţi din nordul Yemenului. 40 de oameni au murit şi peste 200 au fost răniţi. Rebelii şiiţi susţin că atacul a fost organizat de coaliţia condusă de Arabia Saudită. În schimb, oficialii din Yemen spun că responsabilitatea pentru victime aparţine chiar insurgenţilor, care folosesc oameni nevinovaţi drept scuturi.

Tabăra de refugiaţi se află în nordul Yemenului, în apropierea graniţei cu Arabia Saudită. Martorii oculari spun că ţinta a fost, de fapt, un camion plin cu rebeli, aflat la poarta taberei.

Agenţia de presă controlată de insurgenţii şiiţi relatează că printre victime sunt şi femei şi copii. În schimb, guvernul yemenit, aflat în exil în Arabia Saudită, spune că vina pentru numărul mare de victime o poartă chiar rebelii.

Încearcă mereu să aibă un scut uman. Rebelii Houthi se ascund în zone unde sunt civili, în zone rezidenţiale, pun arme acolo”, a acuzat Riyadh Yaseen, ministrul de Externe al Yemenului.

Şi oficialii saudiţi încearcă să afle ce s-a întâmplat.

Am spus din prima zi că facem toate eforturile să evităm victimele colaterale. Dar artileria antiaeriană este ascunsă printre case şi civili. Se poate ca avioanele de vânătoare să fi ripostat când s-a tras în ele”, a declarat gen. Ahmed Asseri, purtător de cuvânt al armatei saudite.

În ciuda acestui incident, coaliţia condusă de Arabia Saudită a continuat să lovească ţinte militare. Un depozit de armanent al rebelilor, aflat în capitala yemenită Sanaa, a fost distrus noaptea trecută.

Arabia Saudită şi alte nouă ţări au început săptămâna trecută o operaţiune militară împotriva rebelilor şiiţi din Yemen, susţinuţi de Iran. Experţii consideră că luptele sunt cea mai nouă etapă a conflictului dintre şiiţi şi sunniţi, conflict care stă la baza problemelor din Siria, Egipt, Irak şi Libia.

Sursa: www.digi24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here