Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară “Parteneriat pentru Managementul Deşeurilor” Prahova a decis  ca tarifele pentru colectarea deşeurilor să fie majorate în cele 36 de localităţi din județ deservite de operatorul Rosal, inclusiv oraşele Ploieşti, Plopeni, Slănic şi Boldeşti-Scăeni.

Potrivit Telegrama.ro, decizia a fost luată prin vot  şi este pusă pe seama unei obligaţii de colectare selectivă a gunoaielor impusă printr-o ordonanţă de Guvern intrată în vigoare la 1 iulie.

Interesant este faptul că şedinţa nu fusese anunţată public, după ce, la precedenta reunire a primarilor din acest sector, cu presa în sală, preşedintele asociaţiei şi al Consiliului Judeţean Prahova, Bogdan Toader, a decis să amâne votul.

Atunci, el a argumentat că erau prea puţini delegaţi împuterniciţi de consiliile locale să voteze, cu toate că, acum, decizia a fost luată cam cu acelaşi număr de persoane care erau prezente şi data trecută.

Oficial, autorităţile nu vorbesc despre o majorare, ci despre introducerea unei penalităţi. Astfel, persoanele care vor colecta deşeurile selectiv, adică vor arunca gunoiul menajer separat de reziduurile din sticlă, metal, plastic sau hârtie, vor plăti acelaşi tarif de până acum.

În schimb, penalitatea le va fi aplicată celor care nu respectă regula.  Astfel, în mediul urban, tariful va creşte, în cazul aplicării penalităţii, de la 9,5 la 13,22 lei de persoană pe lună.

În mediul rural, prin aplicarea penalităţii, tariful pentru populaţie va urca de la 5,6 lei la 7,1 lei pe lună.

 

Decizia vine în contextul în care, în Ploieşti cel puţin şi mai ales în zonele de blocuri, foarte multă lume a reclamat că nu se poate face o colectare selectivă adecvată, din cauza problemelor din sistemul de salubritate, care includ subdimensionarea platformelor şi lipsa pubelelor dedicate. Problema a fost ridicată și de aleșii locali într-o ședință anterioară a Consiliului Local Ploiești, atunci când reprezentanții legislativului au respins cu unanimitate de voturi proiectul de Hotărâre care prevedea împuternicirea primarului Adrian Dobre pentru a vota în ședința ADI Deșeuri în favoarea sau împotriva introducerii unei astfel de penalități.

Se mai ridică şi întrebarea cum va putea operatorul să-şi dea seama cine a colectat selectiv şi cine nu şi cum va fi aplicată aşa-zisa penalitate, în contextul în care, în foarte multe cazuri, la o platformă sunt arondate sute de apartamente, din asociaţii de proprietari diferite.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here