Transport Călători Express S.A., operatorul public de transport în comun din Ploiești, a fost reclamat la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării pentru că nu a acordat gratuitate pe transportul public unui elev din municipiu. Reclamația vine în contextul în care Guvernul a decis, prin ordonanță, că toți elevii pot beneficia de gratuitate la transport, însă, în paralel, Consiliul Local Ploiești a decis printr-o hotărâre locală că gratuitatea se acordă în limita unui plafon al venitului pe membru de familie al solicitantului.

Prin OUG 70/2020 din data de 14 mai, Guvernul a stabilit că “elevii din învățământul preuniversitar beneficiază gratuit de servicii publice de transport local rutier”. Ulterior, pe data de 2 iunie 2020, s-au aprobat prin Hotărâre de Guvern și normele metodologice pentru asigurarea implementării transportului gratuit tuturor elevilor.

În Ploiești, însă, această Hotărâre de Guvern nu s-a pus în aplicare și se respectă doar o hotărâre de Consiliu Local care prevede un plafon al venitului pe membru de familie în baza căruia se acordă gratuitate. În rest, elevii din familii care au un venit mai mare beneficiază doar de o subvenție de 50% din prețul abonamentului lunar. Pentru ca un elev din Ploiești să beneficieze de gratuitate la transportul public este necesar ca veniturile familiei să nu depășească 2.364 lei pe membru, după cum este prezentat și pe site-ul operatorului de transport, ratph.ro.

Ploieșteanul care a reclamat TCE la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a povestit în petiție că fiul său este domiciliat în Ploiești și este elev al Colegiului Național I. L. Caragiale. În data de 15 iunie, bărbatul spune că a sunat la TCE pentru a se interesa cum poate fiul său să beneficieze de gratuitate pe transport și i s-a răspuns că “se eliberează abonament gratuit doar elevilor ce provin din familii cu un anume nivel al veniturilor”.

“TCE Ploiești continuând a face o diferențiere a elevilor după veniturile familiei din care provin, în fapt, face o DISCRIMINARE și încalcă legislația acum în vigoare. (…) Refuzul TCE de a elibera abonament lunar cu titlu gratuit, pe durata anului calendaristic, fiului meu elev la un liceu din localitatea în care își are domiciliul, constituie o discriminare atât față de părinte pe care îl obligă să plătească 50% din transport în raport cu alți părinți care nu plătesc nimic, cât și față de elev, fiul meu, căruia i se îngrădește/ restrânge dreptul la un serviciu public de transport rutier cu titlu gratuit în cadrul localității unde domiciliază și învață.

În consecință, vă rog a face demersurile necesare pentru constatarea, sancționarea și înlăturarea discriminării între părinții și elevii din Ploiești cu privire la asigurarea în prezent a transportului public local rutier cu titlu gratuit.”, a scris bărbatul în reclamația pe care a depus-o pe data de 18 iunie la CNCD.

Ulterior, pe data de 26 iunie, CNCD  a transmis către TCE Ploiești o citație prin care solicită un punct de vedere al societății cu privire la situația reclamată de ploieștean.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here