O rachetă lansată joi de Coreea de Nord, despre care se crede că este de tip “balistică intercontinentală – ICBM” a ajuns în zona economică exclusivă maritimă a Japoniei, a anunțat ministrul apărării nipon, citat de AFP.

„Analizele noastră arată că racheta balistică a zburat timp de 71 minute şi a căzut la ora 15.44 (06.44 GMT) în zona economică exclusivă, în Marea Japoniei, la circa 150 km vest de peninsula Oshima, de pe insula nordică Hokkaido”, a declarat numărul doi din Ministerul Apărării, Makoto Oniki, potrivit căruia ar putea fi vorba despre o rachetă balistică intercontinentală, scrie ziare.com.

„Având în vedere că racheta balistică a zburat de această dată la o altitudine de peste 6.000 km, ceea ce este mult mai sus decât (racheta) ICBM Hwasong-15 care a fost lansată în noiembrie 2017, noi credem că aceasta de astăzi este o nouă ICBM”, a adăugat el.

Oficialul nipon a mai precizat că Ministerul Apărării nu a primit nicio informație cu privire la posibile pagube cauzate navelor sau avioanelor din zonă. Însă, a calificat incidentul despre o “amenințare serioasă” la securitatea Japoniei, mai scrie ziare.com.

„În momentul în care lumea se confruntă cu invadarea Ucrainei de către Rusia, Coreea de Nord îşi continuă tirurile care agravează unilateral provocările împotriva comunităţii internaţionale, ceea ce este absolut impardonabil”, a declarat responsabilul japonez.

Puţin mai devreme, armatele sud-coreeană şi japoneză au anunţat că Phenianul a efectuat joi un tir cu ‘un proiectil neidentificat’ cu rază lungă în Marea Japoniei, şi că ar putea fi vorba despre o rachetă balistică intercontinentală.

Lansarea de joi ar fi cel puţin al 13-lea test cu rachetă balistică efectuat de Coreea de Nord în acest an, o frecvenţă fără precedent care a atras condamnare din partea Statelor Unite, Coreei de Sud şi Japoniei.

Armata sud-coreeană a anunțat și săptămâna trecută că Phenianul a lansat o rachetă balistică, dar testul fusese un eșec.

Analiştii au avansat ideea că proiectilul a fost o rachetă balistică intercontinentală Hwasong-17, supranumită ‘racheta monstru’.

Conform armatei sud-coreene, Coreea de Nord a efectuat duminică mai multe tiruri cu lansatoare multiple de rachete.

Statele Unite ale Americii și Coreea de Sud au avertizat că se pregătește lansarea unei rachete balistice intercontinentale de către Coreea de Nord, pentru prima dată din 2017, deși acțiunea încalcă rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU.

Coreea de Nord va sărbători la 15 aprilie 100 de ani de la naşterea lui Kim Ir Sen, fondatorul regimului. Mulţi experţi se aşteaptă la o lansare de rachetă cu această ocazie, mai scrie ziare.com.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here