Sursa foto: Agerpres

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, susține că pentru investițiile în sediile de instanță, finanțate din buget propriu, prioritatea instituției pe care o conduce constă în finalizarea lucrărilor începute în anii anteriori, precum și a celor nefinalizate în cadrul Acordului de Împrumut cu Banca Mondială, valoarea angajamentelor fiind de două ori mai mare decât bugetul mediu anual (pe ultimii cinci ani) de investiții al MJ, potrivit Agerpres.

”În perioada 2016-2017, 33,61% din fondurile totale pentru investiții la nivelul instanțelor au fost alocate Curții de Apel Ploiești, în principal pentru finalizarea obiectivului de investiții Palatul de Justiție Prahova și a lucrărilor de Consolidare și reparații capitale Tribunalul Prahova. Pentru anul 2018, alocarea este de 40,76%. Noi lucrări ar trebui să fie angajate exclusiv în baza prioritizării rezultate în urma bilanțului principalelor obiective de investiții în infrastructura fizică a instanțelor și parchetelor. De asemenea, conform studiului de pre-fezabilitate, contractat de către Ministerul Justiției în anul 2015, în județul Prahova, localitatea Berceni, va fi realizat un Penitenciar a cărui valoare estimată, conform studiului, depășește 100 milioane de euro”, a scris ministrul Toader luni pe Facebook.

Totodată, el precizează că programul național de consolidare a infrastructurii instanțelor de judecată cuprinde 27 sedii de instanțe, se derulează prin bugetul MDRAP și este operat de către Compania Națională de Investiții.

”Situația pe cele două componente: Componenta 1 – de reabilitare a sediilor existente ale instanțelor – total de 14 obiective, din care: 2 sedii de instanță finalizate, 3 instanțe – lucrări în curs de execuție, 9 instanțe – lucrări de intervenții aflate în etapa de proiectare și avizare. Componenta 2 – de execuție a sediilor noi de instanță – în luna februarie 2017 (la mai mult de 2 ani de la demararea programului), componenta nu era operațională. Începând cu data de 03.05.2017, moment la care a fost emis Ordinul Ministrului Justiției pentru aprobarea Temelor standard de proiectare, componenta a devenit operațională. Cu toate acestea, dintr-un total de 13 sedii noi de instanțe incluse în program, numai pentru 4 s-a putut continua dezvoltarea investițiilor, deoarece situații juridice în legătură cu terenurile transmise Ministerului Justiției (chiar și de 5 ani) nu au permis continuarea demersurilor. A fost elaborat un plan de măsuri pentru fiecare situație identificată”, explică ministrul.

Reacția acestuia vine după ce fostul ministru al Justiției Robert Cazanciuc a atras atenția asupra întârzierilor în finalizarea lucrărilor la Palatul Justiției din Ploiești.

Într-o postare pe Facebook, el a amintit că în cadrul audierilor pentru investirea noului guvern a avut o intervenție minimală “pentru a da posibilitatea Opoziției să adreseze cât mai multe întrebări ministrului Justiției, Tudorel Toader, pornind de la premisa că o majoritate parlamentară are mai multe posibilități de a verifica îndeplinirea angajamentelor luate în campania electorală”.

“Din fericire, Ministerul Justiției este în continuare vecin cu Ministerul Finanțelor și sunt absolut convins ca domnul Eugen Teodorovici va sprijini finalizarea proiectului de investiții în sediile a 24 de instanțe din capitalele de județ, proiect început în decembrie 2014, cu singura condiție ca cineva să îi spună că altfel riscăm să nu ne onorăm angajamentele, iar de acest lucru nouă chiar ne pasă. O justiție conform așteptărilor cetățenilor nu poate fi înfăptuită fără o legislație în care omul este valoarea supremă; justiția este înfăptuită de magistrați cu vocație în sedii în care cetățenii să pășească cu încredere, și nu să se simtă umiliți de cum trec pragul unei instanțe de judecată”, a adăugat Cazanciuc, potrivit Agerpres.

Sursa: www.hotnews.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here