Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, i-a răspuns şefei DNA, în secţia de procurori a CSM, după ce Kovesi a prezentat propriile contra-argumente la raportul prin care ministrul solicită revocarea.

Principalele declaraţii din replica lui Tudorel Toader:

“- Discursul dvs poate fi seducator, convingator, daca il faceti in fata celor care nu se pricep deloc. Categoric nu ma convingeti. Si va dau doar cateva exemple. Ati vorbit de marete realizari in masurile asiguratorii, dar nu ne-ati spus ca de multe ori pe hartie se iau masurile asiguratorii iar la capatul procesului, bunul il mai gasesti sau nu, il mai vinzi sau nu la pretul indisponibilizat.

– Sigur ca este greu de explicat cuiva statistica raportului dintre trimisi in judecata si achitati, stand in fata unei hotarari a CSM. Adica spuneti cati au fost trimis in judecata in 2017, cati au fost achitati, faceti raportul si asta e, ati scapat. Am inteles ca asa spune hotararea CSM, dar aia trimisi in judecata in 2017 nu ajung sa fie condamnati sau judecati tot in 2017. Rezultatul este artificial.

– Eu am inceput spunand ca dezbaterea de azi sa fie un moment al adevarului si cred cu convingere ca adevarul va iesi la suprafata. Societatea are nevoie sa se cunoasca adevarul.

– Cu privire la decizia 68, spuneati ca nu aveati de unde sa anticipati ce va spune CCR. Perfect adevarat. Dar nu puteti sa spuneti ca nu stiati ca un procuror nu poate sa ancheteze oportunitatea, imprejurarile, circumstantele emiterii unei OUG, dupa cum nu puteti sa spuneti ca nu stiati ca procurorul nu se poate substitui instantei de contencios administrativ.

– Cu privire la neprezentarea la comisie, sa nu va suparati, dar ati denaturat un pic. Ati spus ca ati raspuns. CCR spune in decizie ca nu ati raspuns complet la toate intrebarile de natura sa se lamureasca problema pe care comisia o avea de dezlegat. Nu ati anticipat nici dosarul cu cazul Belina. Dar prin decizia 68 tocmai vi s-a spus. Dispozitivul a fost de respingere, dar toate considerentele au fost in acelasi sens, ca procurorul nu poate ancheta oportunitatea unui act.

– Trebuie sa fim de acord cu faptul ca adevarul trebuie stiut, trebuie asumat si daca are conotatii negative trebuie indreptat. Dvs spuneti ca totul e perfect. Eu v-am contrazis in scris, prin cele notate in raport. Spuneati ca aveti deschiderea la dialog, ceea ce e foarte bine. Maine aveti bilantul. E 28 si nu mi-ati trimis raportul. M-ati invitat, dar nu o sa vin.

– Indiferent ce va decizie presedintele, indiferent ce va decide CCR, daca va fi sesizata, analiza trebuie continuată.

Sursa: www.stiripesurse.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here