instanta

Gabriel Teodor Toma, cunoscut drept ”Tomel” sau ”Șacalul”, unul dintre cei mai de temut cămătari din Prahova, a fost condamnat la patru ani și patru luni de închisoare în regim de detenție. Sentință a fost dată de Judecătoria Sinaia, în 4 ianuarie 2023, și nu este definitivă. Instanța l-a găsit vinovat pe Tomel de trei infracțiuni: camătă, șantaj și lipsire de libertate.

Tomel Șacalul este unul dintre cei mai de temuți cămătari din Prahova, despre care procurorii ploieșteni care l-au anchetat susțin că este știut ca având conexiuni cu lumea interlopă din mai multe județe, ”numele acestuia fiind vehiculat în mass – media, unde au apărut informații despre mai multe împrumuturi oferite cu dobândă unor personaje celebre din mediul de afaceri și cel politic”, se arată în actul de acuzare.

Clienții săi care în final ajungeau victime în cazul în care nu reușeau să achite dobânzile uriașe cerute de Tomel Șacalul, ajungeau să fie de-a dreptul torturați psihic și fizic prin metode inspirate parcă de la mafia italiană.

Cămătarul a fost trimis în judecată după ce în noiembrie 2020 polițiștii din Prahova au făcut mai multe descinderi la domiciliul acestuia din Vălenii de Munte, dar și la o fermă din Teișani, unde Tomel își tortura clienții datornici, așa cum aveau să probeze anchetatorii. Dacă oamenii întârziau să achite rata lunară, erau luați la stâna cămătarului unde munceau în contul datoriei, dar nici așa nu scăpau. Erau urmăriți până ce plăteau până la ultimul leu.

Potrivit rechizitoriului, ancheta în cazul cămătarului din Vălenii de Munte a fost declanșată în vara anului 2020 după ce unul dintre clienții săi a depus plângere la Poliție. Bărbatul a precizat că a apelat la ajutorul lui Tomel de la care a împrumutat suma de 20.000 de lei cu dobândă de 5 la sută.

Ulterior, Tomel i-a cerut acestuia să achite o sumă de trei ori mai mare. Ani de zile bărbatul a fost terorizat de temutul cămătar din Vălenii de Munte. Metodele de tortură psihică creșteau în intensitate, iar amenințările verbale se concretizau în bătăi de o violență extremă.

Mai întâi Tomel trimitea mesaje banale, în care solicita oarecum civilizat banii datorați, petru ca mai apoi mesajele transmise să fie din ce în ce mai dese, cu o frecvență de câteva zeci pe zi și cu texte amenințătoare. “răspunde mă la telefon”’, “Ești acasă?’; “Aloooo ai grijă că mă enervezi”; “Știu ce faci’ sau “Joci” – “Eu nu”, ”Te aștept la oi”.

De la acest nivel, Tomel trecea la următorul. Venea la domiciliul clientului și lăsa mesaje scrise pe o hârtie în poartă. Era un semn prin care transmitea datornicului că știe unde stă și că vizați de răzbunare sunt inclusiv rudele, soția, copiii sau părinții.

Când nici așa nu obținea suma de bani pretinsă, cămătarul trecea la violențe extreme. Pe unul dintre clienții săi l-a dus la ferma din Tomșani unde l-a bătut în repetate rânduri cu toporul, cu pumnii și picioarele, l-a stropit cu benzină și l-a amenințat insistent că-i va da foc. Apoi asmuțea câinii de talie mare asupra victimei, doar doar aceasta va scoate din pământ din iarbă verde banii.

Tot acest spectacol grotesc se derula în fața angajaților de la fermă, fără ca cineva să îndrăznească să intervină. Datornicul a fost dus pe un câmp unde a fost amenințat cu briceagul la gât. Tomel aflase că respectivul client, care plătise deja de două ori suma împrumutată de la cămătar, dăduse lovitura la jocuri de noroc și câștigase 100.000 de lei. Cămătarul avea pretenția ca trei sferturi din bani să ajungă la el, deși suma împrumutată de el fusese de 20.000 de lei.

Pentru a scăpa de teroare indusă de Șacal, unul dintre clienții care apelase la serviciile cămătarului, a fost nevoit să-și schimbe domiciliul. Anterior omul făcuse împrumuturi la bancă și la prieteni doar să acopere sumele uriașe de bani pe care Tomel le pretindea ca datorie

Pe lâgă pedeapsa cu închisoarea, judecătorii din Sinaia au decis să dispună confiscarea specială de la Tomel Șacalul a sumei de  848.250 de lei, ”ce reprezintă suma de bani folosită de inculpat pentru săvârșirea infracțiunii de camătă precum şi dobânzile obținute de acesta ca urmare a săvârşirii infracţiunii de camătă”, conform portalulu instanțelor de judecată. În plus, cămătarul a fost pedepsit să plătească daune morale clienților pe care i-a terorizat.

Sentința Judecătoriei Sinaia nu este definitivă.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here