fbpx
vineri, martie 29, 2024
spot_img

Topul mondial al corupției. Care țări sunt mult mai corupte decât România

Citește Și

- Reclamă -

Deși românii cred că țara lor este printre cele mai corupte, aflați că la alții este mult mai rău! Mai mult decât atât, în 2015 a fost prima dată când România a urcat în clasament, semn că problemele încep să se rezolve. Cum era de așteptat, cel mai bine se situează tot țările nordice, Danemarca, Finlanda și Suedia, în timp ce la polul opus se află Afganistan, Coreea de Nord și Somalia. România ocupă în clasament poziția 58, fiind pe același loc cu Grecia.

Transparency International a lansat, miercuri, cea de-a douăzecea ediţie a Indicelui de Percepţie a Corupţiei (IPC) – un indice global agregat incluzând până la 12 surse diferite, care captează percepţia oamenilor de afaceri şi a experţilor de ţară cu privire la nivelul de corupţie din sectorul public.
Punctajele acordate ţărilor reflectă gradul perceput de corupţie: 100 de puncte înseamnă deloc corupt, iar 0 puncte foarte corupt.
Pe primele locuri în clasament se află Danemarca (91 de puncte), Finlanda (90 de puncte), Suedia (89 de puncte), Noua Zeelandă (88 de puncte) şi Olanda (87 de puncte), iar pe ultimele Sudan (12 puncte), Afghanistan (11 puncte), Coreea de Nord şi Somalia (câte 8 puncte).
România, ca şi Grecia, a obţinut un scor pe 46 de puncte, raportat la o medie a statelor Uniunii Europene de 65,36 de puncte.
În 2014 România obţinea numai 43 de puncte şi se clasa abia pe locul 69 între statele lumii, pentru ca anul acesta să existe o urcare în clasament de nouă locuri. În 2015 este pentru prima dată în ultimii ani când indicele pentru România se înscrie într-o tendinţă ascendentă, arată Transparency International.
România rămâne în urma unor ţări ca Rwanda, Namibia, Arabia Saudită, Malaysia, Cuba şi Ghana, dar s-a clasat înaintea Italiei (44 de puncte), Turciei (42 de puncte), Bulgariei (41 de puncte), Serbiei (40 de puncte) şi Albaniei (36 de puncte). Republica Moldova a obţinut un scor de 33 de puncte, Ucraina – 27 de puncte, iar Rusia – 29 de puncte.
În România, IPC a fost calculat pentru prima data în anul 1997, pentru ca în anul 2012 să fie inclus în Strategia Naţională Anticorupţie ca indicator de performanţă al acesteia.

Sursa: www.ph-online.ro

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

Reacția Rompetrol după explozia de vineri dimineață pe platforma Petromidia

În prezent, Rompetrol Rafinare desfășoară revizia generală a rafinăriei Petromidia. Activitățile și operațiunile sunt oprite pentru lucrări de mentenanță,...
Sari la conținut