Fostul președinte Traian Băsescu cere reluarea luptei cu clanurile interlope și rescrierea protocoalelor cu Serviciul Român de Informații. Băsescu a susținut în cadrul unei intervenții la România TV că în trecut grupările interlope erau considerate o amenințare la securitatea națională, însă, după scandalul protocoalelor, SRI nu a mai adunat informații despre rețelele de crimă organizată. Fostul preşedinte a afirmat că soluţia este rescrierea tuturor protocoalelor şi implicarea tuturor structurilor statului în lupta contra clanurilor interlope.

Europarlamentarul PMP a explicat că strategia de securitate naţională din 2007 face referire la grupările de crimă organizată pe care le recunoaşte ca ameninţări la securitatea naţională.

“Grupări de crimă organizată româneşti s-au mutat în Europa, a fost tratată ca crimă organizată transfrontalieră. Până la sfârşitul anului 2014, n-aţi văzut ce vedeţi acum în România. A fost tratată ca crimă organizată transfrontalieră. Obiectivul a fost diminuarea influenţei lor pe teritoriul lor şi cooperare cu serviciile de informaţii din UE”, a declarat Traian Băsescu la România TV.

Fostul preşedinte a menţionat că din strategie reieşea cine este responsabil de lupta contra reţelelor de criminalitate, mai exact procurorii, Ministerul de Interne şi Serviciul Român de Informaţii.

“După scandalul protocoalelor, SRI s-a retras din tot ce nu îi scrie negru pe alb în lege. Este incorect. DGIPI, celebrul doi şi un sfert, a fost desfiinţat de Cioloş.

Statul român este dezbrăcat de a culege informaţii. A devenit reactiv. Este nepermis”, a spus Traian Băsescu.

Europarlamentarul PMP afirmă că SRI s-a retras din această luptă, iar Direcția Generală de Protecție Internă (DGPI) a fost desfiinţată.

“Trebuie ieşit din această demonstraţie ostentativ făcută de instituţiile statului care s-au supărat pe cearta cu protocoalele. Statul român s-a autodezarmat. Este nepermis.

Oricât am fi de laşi şi vrem să nu supărăm societatea civilă. Trebuie rescrise protocoalele şi implicate toate structurile statului. Dacă nu, vom ajunge să ne fie frică să ieşim în oraş”, a conchis Traian Băsescu.

andrei-volosevici

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here