fbpx
sâmbătă, aprilie 20, 2024
spot_img

Tranzacție cu bani falși într-o parcare din zona de Nord a Ploieștiului

Citește Și

- Reclamă -

Patru bărbați din Bacău sunt acuzați că în luna august a acestui an au plasat în magazinele de cartier din șase județe zeci de bancnote de 200 de lei false. Deși banii erau falsificați în mod grosolan, cu o imprimantă banală și retușați apoi cu carioca, indivizii au fost prinși abia după ce o tânără din Ploiești și-a dat seama că a fost păcălită, după ce și-a vândut telefonul mobil unui client găsit pe OLX.

Constantin Ginghină, Comsin Mihalache, Bogdan Chiscoman, conduși de Ștefan Daniel Cotingiu, recidivist, sunt mebrii grupării de falsificatori de bani, toți arestați preventiv în prezent. Porcurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploiești au dat de urma lor după ce o femeie din Ploiești a reclamat la poliție că a primit 1200 de lei, în bancnote de 200 de lei, de la un bărbat care se oferise să-I cumpere telefonul Samsung S9. Tranzacția a avut loc în parcarea din fața unui supermarket din Ploiești în data de 11 august.

- Reclamă -

”Despre bărbatul de mai sus, IE a menționat că acesta se afla singur în parcare. Ulterior, victima l-a invitat în mașina personală, acesta a urcat și s-a recomandat ca fiind Nicu. Persoana vătămată i-a arătat telefonul Samsung S9, și deoarece tânărul s-a arătat încântat de aparat, acesta i-a spus persoanei vătămate că dorește să îl cumpere, scoțând în același timp din buzunarul salopetei un teanc de bancnote de 200 lei, despre care victimei i-a dat impresia că le avea pregătite, acestea fiind singurele de acest fel, pe care le-a văzut”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Când femeia a realizat că are în mână doar un teanc de hârtie fără valoare, a fost prea târziu. A încercat să-l sune în repetate rânduri, dar telefonul cumpărătorului era închis, așa că a decis să anunțe poliția. Anchetatorii au vizionat imaginile surprinse de camerele de luat vederi amplasate în parcarea supermarketului unde a avut loc tranzația, au luat amprentele lăsate pe bancnotele false și așa au dat de urma faptașului, dar și a complicilor săi. Cei patru au fost interceptați telefonic, iar conversațiile au adus dovezi în plus cu privire la locul în care urma să fie plasată o nouă serie de bani falși.  În doar câteva zile, cei patru falsificatori au umplut magazinele din Bacău, Buzău, Brașov, Ploiești, Covasna și Argeș cu bani falși. Sistemul lor de operare era simplu. Cumpărau obiecte de mică valoare (de regulă sticle de bere) pe care le achitau cu bancnota de 200 de lei falsă și așteptau restul în bani reali. Cei patru au fost prinși în flagrant pe 1 septembrie, în timp ce încercau să plătească cu banii contrafăcuți la un restaurant din Bacău.

”Angajatul restaurantului a sesizat că bancnota era falsă, cei trei suspecţi s-au speriat și au fugit, în acel moment fiind interceptați de organele de poliție. Asupra celor 3 suspecţi au fost identificate un număr de 70 bancnote din cupiura de 200 lei, toate falsificate. Un număr de 69 de bancnote au fost găsite ascunse între filele unei cărți, aceasta fiind depozitată sub scaunul din dreapta față a mașinii”, conform documentului citat.

- Reclamă -

Cei patru au fost reținuți de polțiști și se află acum în Arestul IJP Prahova.  La domiciliul liderului grupului au fost găsite imprimanta, hârtia banală, dar și carioci aurii și argintii cu care erau retușate bancnotele, dar și resturi de bani falși considerate probabil rebuturi.

Ce au găsit polițiștii BCCO în casa falsificatorilor

În data de 02.09.2020 au fost puse în aplicare mai multe de mandate de percheziţie. Astfel, la adresa din oraşul …, unde locuieşte fără formele legale inculpatul CDS, au fost găsite – o imprimantă Canon PixmaTS205, un pachet de folii laminateTPPS- A4 Gloss nedesfăcut, o bandă dublă adezivă de culoare albă marca DACO, un luminator marca Omega OLP 280, un pachet ce conține film pentru luminarea cărților de vizită marca Hama, un laptop marca HP. De asemenea, la o altă adresă a inculpatului CDS, respectiv în oraşul …., au fost găsite mai multe instrumente de papetărie (markere corectoare, riglă, coli, hârtie cerată, pensulă, 25 dispozitive de tăiere, creion mecanic, 2 pixuri culoare auriu şi bronz), un rest de bancnotă din cupiura de 200 lei cu seria 123D1325451, tot din hârtie, ca şi celelalte bancnote falsificate. La aceeaşi adresă s-a găsit şi o bucată de folie de calc, pe suprafaţa căreia este redat manual, efectuat cu creionul imaginea ferestrei transparente a unei bancnote de 200 lei.

Ancheta a scos la iveală faptul că cel puțin unul dintre bărbații reținuți în acească cauză ar fi plasat bani falși și în afara țării. Din discuțiile telefonice interceptate reiese că activitatea infracțională în țări din Europa era considerată mult mai periculoasă, fiind preferată piața din ”Românica”.

- Reclamă -

”Inculpatul GC a purtat o discuţie telefonică cu un bărbat identificat în persoana numitului CN, din care a rezultat că cei doi au cunoștință despre existența anterioară a unor plasări de bancnote „Albaștri, verzi, lei d-ăștia albaștri” și totodată existând varinata ca în viitorul apropiat, „Joi seară dacă e totul bine…”  unul dintre cei doi să se deplaseze „în colo spre Satu Mare”. De asemenea din aceeași discuție a rezultat că astfel de fapte au fost săvârșite și în străinătate, cu mențiunea că în această situție persoana este mult mai expusă riscului de a fi identificată. La aceeași concluzie s-a ajuns și în situația în care plasările sunt realizate în „Românica” după cum a afirmat numitul CN”, se arată în referatul de arestare.

 

 

 

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

A fost semnat Protocolul Alianței Dreapta Unită  pentru județul Prahova

Astăzi, 19 aprilie 2024, s-a semnat Protocolul Alianței Dreapta Unită  pentru județul Prahova.În prezența Cătălinei Bozianu, președintele PMP Prahova,...
Sari la conținut