Ion Bîrlică, patronul unui bar din Comarnic, a fost condamnat la trei ani și patru luni de închisoare cu exectuare, fiind găsit vinovat de ucidere din culpă. Bărbatul a fost acuzat că a vândut băuturi contrafăcute, care conțineau alcool metilic. Patru bărbați și o femeie care au băut din otrava vândută de Bîrlică, au murit.

Cârciumarul din Comarnic a ajuns în faţa anchetatorilor după ce, în anul 2015, mai multe persoane au decedat pentru că au consumat băuturi cumpărate de la ”Capelă”, un bar cunsocut în oraș.

Deşi în spital au ajuns cinci persoane care au băut aceelaşi tip de alcool contrafăcut, instanţa a considerat că Bîrlică este vinovat doar pentru decesul a două dintre acestea, Moraru Mihai şi Mincu Elena. În cazul celorlalți trei, procurorii nu au putut stabili o legătură de cauzalitate între deces și consumul otrăvii. Rudele s-au grăbit să-i înmormânteze, iar autopsia nu s-a mai putut face.

Ion Bîrlică a fost deferit justiției în 2015 și a fost condamnat inițial la cinci ani de închisoare. Curtea de Apel Ploiești a decis în 2017 rejudecarea procesului, astfel că, după alți trei ani de judecată, Tribunalul Prahova l-a găsit vinovat pe cârciumarul din Comarnic de uncidere din culpă, faptă pentru care a primit o pedeapsă de trei ani, dar și pentru vânzare de produse alimentare contrafăcute. Pentru această din urmă faptă, Bîrlică a fost condamnat la un an de închisoare.

Pedeapsa finală este de trei ani și patru luni de detenție. În plus, bărbatul va trebui să plătească câte 8000 de euro rudelor celor două victime și 20.000 de lei daune materiale. Familiile victimelor au cerut daune de 100.000 de lei pentru fiecare dintre persoanele omorâte de otrava cumpărată de la barul din Comarnic. Tribunalul i-a interzis bărbatului să mai vândă băuturi alcoolice pe o perioadă de trei ani după ce va ieși din închisoare. Sentința nu este definitivă.

Prima victimă a fost un bărbat în vârstă de 72 de ani, dar familia nu s-a alarmat pentru că îl ştiau cu afecţiuni medicale cronice. Suspiciunile au apărut abia a doua zi, când fiul bătrânului, în vârstă de 42 de ani, a murit şi el, deşi nu fusese bolnav.

După efectuarea necropsiei, medicii legişti au dat verdictul: cauza decesului, în cazul bărbatului mai tânăr, a fost intoxicaţia cu alcool metilic. Poliţia din Comarnic a deschis o anchetă în urma căreia s-a stabilit că tatăl şi fiul său consumaseră o băutură dubioasă cumpărată de la un bar din localitate.

Anchetatorii au găsit resturi din băutură cumpărată de cei doi de la barul administrat de Ion Bârlică, iar probele au fost trimise la Institului Naţional de Criminalistică din Bucureşti care a despitat prezenţa alcoolului metilic în lichidul analizat ”care în funcţie de cantitatea consumată poate produce orbirea ireversibilă ori decesul” se arată în rechizitoriu.

Într-o primă fază a anchetei, patronul barului nu a recunoscut că a vândut alcool metilic clienţilor săi, dar, după ce a picat testul poligraf, a mărturisit că a cumpărat de la o persoană din Ploieşti un bidon de 20 de litri de băutură spirtoasă neautentificată pe care a vândut-o în barurile pe care le administrează.

FOTO captură http://stirileprotv.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here