Foto cu caracter ilustrativ

Călătoriile gratuite ale studenţilor cu trenul pun pe gânduri şefii CFR. Pentru a face faţă cererii mari, aceştia iau în calcul să închirieze vagoane. În doar trei luni, 250.000 de mii de studenţi, adică aproape jumătate din cei care beneficiază de gratuitatea de transport, au făcut peste un 1,2 milioane de călătorii. Cele mai multe pe rutele Bucureşti-Constanţa şi Bucureşti-Braşov.

Am fost şi acasă şi nu numai. M-am plimbat puţin, în vacanţe. Făceam cu cel Regio trei ore şi jumătate pe drum și acum pot să iau InterRegio gratis şi fac o oră până acasă”, a spus o studentă. 

E gratis acum şi pot să mă duc acasă mult mai des decât înainte şi pot să mă duc să mă plimb şi prin ţară. Mergeam mai mult cu microbuzul pentru că era puţin mai ieftin decât trenul şi mi-era şi mai comod, ajungeam mai repede dar acum merg mult mai mult cu trenul”, a adăugat un alt student. 

Pentru CFR cele peste 1,2 milioane de călătorii au înseamnat neîncasări medii de peste 60 de milioane de lei. Nu doar lipsa încasărilor a fost o problemă pentru compania de stat, ci şi aglomeraţia din trenuri. Vagoanele au devenit neîncăpătoare începând cu luna februarie.

„Aş prefera să fie condiţiile mai bune şi să plătesc tot jumătate de preţ”, a spus un student.

E foarte mare coada când ajungi să cumperi biletul şi după aceea se poate ca tu cu bani, practic, să nu mai găseşti loc”, a precizat un alt student. 

În perioadele mai aglomerate, cum a fost minivacanţa de 1 mai, au fost emise 8900 de bilete fără loc într-o singură zi. CFR a introdus case de bilete separate pentru studenţi, a suplimentat numărul de vagoane şi vrea să ofere studenților legitimațiile de călătorie online, în avans. Chiar şi aşa, este departe de a fi suficient.

„Ne lipsesc în jur de 350-400 de vagoane ca să preluăm fără probleme traficul respectiv, fluxul crescut de călători mai ales pe anumite rute de circulație. Pe ruta București-Constanța și București-Brașov, acolo avem cele mai mari solicitări și avem nevoie de material rulant în plus”, a spus directorul CFR, Iosif Szentes.

În România sunt în prezent 468.000 de studenti. Dintre aceştia, 250.000 au beneficiat de călătoriile gratuite.

Sursa: digi24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here