Trei persoane, printre care se află și un angajal al Electrica, au fost plasate în control judiciar de către procurorii ploieșteni în dosarul de corupție privind furnizorul de energie electrică. Măsura este valabilă pentru o perioadă de 60 de zile.

Inițial, susțin surse apropiate de anchetă, procurorul de caz a dispus reținerea angajatului Electrica pentru o perioadă de 24 de ore, dar ulterior acesta a primit aceeași măsură ca și ceilalți doi suspecți. Anchetatorii nu au dezvăluit funcția pe care o ocupă angajatul Electrica și nici care a fost implicarea lui în afacerea ilegală anchetată acum de Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova.

Într-un comunicat remis presei de Direcţia Generală Anticorupţie – Serviciul Judeţean Prahova se arată că în cursul zilei de luni, 18 ianuarie, au avut loc mai multe percheziţii la domiciliul mai multor persoane din Prahova, Dâmboviţa şi Buzău. Cercetările vizează și doi funcţionari publici, angajați ai furnizorului de energie electrică. Cei doi au fost audiați la Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova până târziu în noapte, dar doar pentru unul dintre ei procurorii au impus o măsură preventivă.

Procurorii prahoveni fac cercetări pentru săvârşirea mai multor  infracţiuni, respectiv de constituire a unui grup infracţional organizat, luare de mită, dare de mită, trafic de influenţă, furt de energie electrică, modificarea fără drept a componentelor instalaţiilor energetice, executarea sau folosirea de instalaţii clandestine în scopul racordării directe la reţea sau pentru ocolirea echipamentelor de măsurare, favorizarea făptuitorului, omisiunea sesizării şi divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice.

Potrivit poliţiştilor, unul dintre suspecţi, deţinător al mai multor spaţii industriale şi rezidenţiale, punea la dispoziţie spaţii unde urmau a fi desfăşurate activităţi puternic consumatoare de energie electrică, respectiv instalaţii clandestine de branşare la energie electrică. Aceste instalaţii erau puse în manoperă şi protejate de cei doi suspecţi funcţionari publici, anagajți ai Electrica, potrivit unor surse.

Un alt suspect se ocupa, în principal, de identificarea de potenţiali clienţi ce aveau nevoie de energie electrică de mare putere fără a fi contorizată. Prin prisma relaţiei cu unul dintre suspecţii funcţionari publici, acesta se ocupa de obţinerea avizelor necesare punerii în funcţiune a instalaţiilor, modificării de putere şi punerea în manoperă a branşamentelor, se arată într-un comunicat al Direcției Generale Anticorupție.

Cel de-al doilea suspect funcţionar public se ocupa efectiv de realizarea branşamentelor clandestine şi avea rolul de a remite sume de bani angajaţilor societăţii de distribuţie cu putere de decizie.

Cercetările vor fi continuate la sediul unităţii de parchet pentru stabilirea întregii activităţi infracţionale a tuturor persoanelor implicate. Procurorii nu au stabilit valoarea prejudiciului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here